+ Odpowiedz na ten temat
Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy 1 2 3 4
Pokaż wyniki od 46 do 54 z 54

Temat: Dlaczego wybrałeś właśnie Linuksa?

Zablokowany Avatar BlackShadow
    Grupa
    Zablokowany
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    0
    Piwo (Otrzymane)
    0
    » Reputacja
    Punkty:     0
    Siła:          0
    To ja też opiszę swoją historię. Ja zacząłem od ubuntu, ale nie przypadło mi do gustu. Potem zainstalowałem Debiana i muszę powiedzieć, że bardzo mi sie spodobał. Dlaczego linux? Jest o wiele szybszy, stabilniejszy po zainstalowaniu czegoś nie trzeba włączać od nowa. Jest to idealne środowisko dla programistów jednak teraz jestem zmuszony siedzieć na windowsie, ponieważ korzystam z programów napisanych w .NET, a których nie mogę odpalić na Linuksie (próbowałem mono, wine itp.). Jednakże przeciętny wyjadacz chleba moim zdaniem nie poradzi sobie z linkuksem.

User Avatar kalosz100
    Grupa
    Użytkownik
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    3
    Piwo (Otrzymane)
    0
    » Reputacja
    Siła:          2
    Warto przejść na linuxa bo jest WYDAJNY - nie musisz instalować iksów (wtedy zużycie ramu trzyma się na poziomie kilkunastu mb), a jeśli potrzebujesz koniecznie środowiska graficznego to XFCE jest również WYDAJNE i przyjemne w obsłudze

User Avatar robert1982
    Grupa
    Użytkownik
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    2
    Piwo (Otrzymane)
    0
    » Reputacja
    Siła:          1
    Postanowiłem kiedyś mieć swoj serwer w domu dla zabawy postawiłem system slackware zaczałęm sie uczyć.
    Bardzo mnie wciagnela ta zabawa i kupilem domenke zrobilem sobie ftp apache ssh emial i innego tego typu rzeczy na serwerze - czulem sie jak prawdziwy administrator
    Teraz mam tylko ubuntu i z niego korzystam i tez nie narzekam.
    Linux dlaczego bo nie jest to windows

Power User Avatar Cywek
    Grupa
    Użytkownik
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    13
    Piwo (Otrzymane)
    4
    » Reputacja
    Cytat Napisał kalosz100 Zobacz post
    Warto przejść na linuxa bo jest WYDAJNY - nie musisz instalować iksów (wtedy zużycie ramu trzyma się na poziomie kilkunastu mb), a jeśli potrzebujesz koniecznie środowiska graficznego to XFCE jest również WYDAJNE i przyjemne w obsłudze
    co masz na mysli piszac wydajny? bo tak samo moge napisac, ze gameboy jest wydajniejszy, bo mniej pobiera ramu ... co do linuksa to mam dlatego, ze musze - kodowanie w assemblerze mnie do tego przymusza i tylko wtedy odpalam ubuntu

User Avatar l1ght
    Grupa
    Użytkownik
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    3
    Piwo (Otrzymane)
    9
    » Reputacja
    Punkty:     3
    Co to znaczy kodowanie w asemblerze?Z tego co ja pamietam to generalnie mozesz sobie nasma uzyc, jest on mobilny miedzy systemami.
    Wydaje mi sie ze twoj post w o "assemblerze" pokazuje jaki to jestes fajny, co w nim piszesz? Bo jesli aplikacje/programy dla zywklych komputerow to jestes sto lat za murzynami. Juz dawno wymyslili C potem C++ a teraz nawet mamy fajne obiektowe jezki typu java czy C#. Sam pisalem w tym dziadostwie i nie dlatego ze chcialem tylko dlatego ze musialem, nikomu nie polecam szkoda czasu na ogarniecie tego.Po co mam sie zastanawiac jak dodac dwie liczby 32 bitowe na systemie 32 bitowym , jakies przesuniecia bitowe rejestr bitow mlodszych ,starszych. Odsylam do programowania w C++ duzo latwiej !.
    no...

Power User Avatar Cywek
    Grupa
    Użytkownik
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    13
    Piwo (Otrzymane)
    4
    » Reputacja
    Cytat Napisał l1ght Zobacz post
    Co to znaczy kodowanie w asemblerze?Z tego co ja pamietam to generalnie mozesz sobie nasma uzyc, jest on mobilny miedzy systemami.
    Wydaje mi sie ze twoj post w o "assemblerze" pokazuje jaki to jestes fajny, co w nim piszesz? Bo jesli aplikacje/programy dla zywklych komputerow to jestes sto lat za murzynami. Juz dawno wymyslili C potem C++ a teraz nawet mamy fajne obiektowe jezki typu java czy C#. Sam pisalem w tym dziadostwie i nie dlatego ze chcialem tylko dlatego ze musialem, nikomu nie polecam szkoda czasu na ogarniecie tego.Po co mam sie zastanawiac jak dodac dwie liczby 32 bitowe na systemie 32 bitowym , jakies przesuniecia bitowe rejestr bitow mlodszych ,starszych. Odsylam do programowania w C++ duzo latwiej !.
    Nie pisze tego zeby komus zaimponowac tylko po to zeby pisac prawde. co do nasma to owszem mozna , ale uczelnia (nie napisze jaka bo znowu bedzie wielkie *&^% ze sie przechwalam) wymaga AT&T. co do C/C++ to ujme to tak - nie ucz ojca dzieci robic :P

PS "Juz dawno wymyslili C potem C++ a teraz nawet mamy fajne obiektowe jezki typu java czy C#." C++ tez jest obiektowym jezykiem "miszczu"

User Avatar l1ght
    Grupa
    Użytkownik
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    3
    Piwo (Otrzymane)
    9
    » Reputacja
    Panie napisałem o FAJNYCH obiektowych jezykach, nie uwazam ze w c++ sie fajnie programuje obiektowo gdzie musisz pamietac o pamieci chocby. I widze ze jestes turbo programista assemblera powodzenia. Co do linuxa to generalnie uwazam ze system powinien dzialac sa dystrybucje dobrze rozwijane/wspierane jak np Ubuntu czy Fedora gdzie stoja za nimi wielkie pieniadze i to rzeczywiscie fajnie smiga. Linux jesli chodzi o producentow sprzetu jest jakos pomijany- przypadek moj gdzie siedzialem sobie w knajpie pod blokiem i mi wifi kumpla na windowsie lapalo a na linuxie juz niestety nie. Sam uzywam gentoo , gdzie poswiecilem mu duzo czasu i jestem zadowolony, bo przy tych uslugach, ktore mam w skryptach startowych windows wlaczalby sie 123131312312323123 godzin. Kolejna zaleta linuxa jest bezpieczenstwo ktos pisal o jakis artykulach gdzie linux nie jest systemem bezpiecznym, bo nikt nie bedzie pisal aplikacji do szpiegowania/szkodzenia bo po co , skoro nikt tego nie uzywa. NIE PRAWDA! Linux jest bezpieczniejszy od windowsa.
    no...

Power User Avatar Cywek
    Grupa
    Użytkownik
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    13
    Piwo (Otrzymane)
    4
    » Reputacja
    Cytat Napisał l1ght Zobacz post
    Panie napisałem o FAJNYCH obiektowych jezykach, nie uwazam ze w c++ sie fajnie programuje obiektowo gdzie musisz pamietac o pamieci chocby.
    troche przekrecasz co pisales, ale juz niech Ci bedzie. A co do programowania w C++ to sie programuje dobrze o ile sie go umie, wiekszosc aplikacji pomijajac komorki i proste programy typu kalkulator pisze sie w C++, wlasnie ze wzgledu na ta pamiec, gdybys sie troche douczyl to wiedzialbys dlatego to jest takie wazne. zeby nie zasmiecac tematu to jak masz jeszcze cos "mondrego" do powiedzenia to zaloz odpowiedni temat.

// edit
    PS jezyk programowania nie ma byc FaJnY tylko ma byc uzyteczny

User Avatar l1ght
    Grupa
    Użytkownik
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    3
    Piwo (Otrzymane)
    9
    » Reputacja
    Gdybym sie douczl? Prosze Cie - ja Ciebie nie obrazam. A co do tematu widze ze czytasz tylko to co chcesz czytac, przeczytaj mojego poprzedniego posta dokladnie i ze zrozumieniem, to zauwazysz pokazna wypowiedz ktora dotyczy tematu. A co do pamieci Java sama po sobie sprzata. Pisalem w c++ obiektowo, aktualnie uzywam Javy - bez porownania. I rozumiana przeze mnie FAJNOSC to wlasnie prostota w pisaniu i uzytecznosc dla programisty.
    no...

+ Odpowiedz na ten temat
Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy 1 2 3 4

Informacje o Temacie

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)