Witam spróbuje to przejrzyście opisać.
Mam internet 4Mb/s więc powinno ściągać około 500kb/s gdy ściągam instalkę gg z neta to idzie nawet 600kb/s.
Azureus Vuze ściąga jednak maksymalnie prędkością 350kb/s wysyła zaś normalnie około 500kb/s.
Na starym komputerze gdy wziąłem 4mb/s ściągało 350kb/s gubiło więc gdzieś prędkość. Kombinowałem, szukałem na internecie przyczyn, chodziłem nawet do dostawcy internetu czy nie blokują jakichś portów (6881 od vuze?) oni zaprzeczali a mi wciąż mimo prób wszelkiej maści konfiguracji ściągało maksymalnie 350kb/s.
Nagle po pewnym czasie gdy dałem sobie z tym spokój a przynajmniej tak to pamiętam bo może i coś robiłem wskoczyło na normalną prędkość i ściągało około 500kb/s!!! I taka sielanka trwała ponad dwa miesiące do czasu jak zmieniłem komputer na nowy;)
A więc, w bramce od telefonu przez który się łączę dałem enable DMZ więc cały czas mam zielone buźki, nie jestem za NATem (kablem bezpośrednio do komputera ten sam problem również występuje). Nigdzie nie ustawiłem zapory 350kb/s i nie leży problem w ilości seedów i peerów więc nie kombinujcie że ludzie mają mały upload ustawiony;)
Po prostu vuze ściąga prędkością cały czas w granicach 350, dosłownie jakbym miał taki net, raz mi się to udało jakoś obejść że vuze wykorzystywał pełną moc ale nie mam pojęcia czy coś zrobiłem czy samo się naprawiło, a może jednak wina dostawcy internetu że coś jednak blokują, wcześniej tę blokadę mi zdjęli a teraz gdy byłem podać nowy adres MAC karty sieciowej znowu mi tę zaporę włączyli?
Proszę bardzo o jakieś rady, co może być nie tak, czy coś da się ustawić żeby vuze korzystał z całej prędkości łącza a nie ustawiał się na prędkości downloadu 350;/
Piszę z tym problem ponieważ do ściągania używam tylko torrentów, zawsze szybko mnie łączy i odrazu wskakuje prędkość na 350 (powinno oczywiście na 500 i na tyle wskakiwało). Przejście na inny klient jak utorrent itp nic na starym komputerze nie dawało a było nawet wręcz gorzej, jestem za vuze. Pisanie że 350 to i tak dobrze też mnie nie przekonuje gdyż płacę za większą prędkość i byłoby chyba głupotą mieć na papierze np 20mb/s a realne łącze 5mb/s;0

Twitter

Bookmarks