Zamknięty Temat
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: Vuze nie ściąga pełną prędkością

User Avatar calineczka1
    Grupa
    Użytkownik
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    0
    Piwo (Otrzymane)
    0
    » Reputacja
    Punkty:     0
    Siła:          2

Torrenty nie ściąga pełną prędkością łącza

Witam spróbuje to przejrzyście opisać.

Mam internet 4Mb/s więc powinno ściągać około 500kb/s gdy ściągam instalkę gg z neta to idzie nawet 600kb/s.

Azureus Vuze ściąga jednak maksymalnie prędkością 350kb/s wysyła zaś normalnie około 500kb/s.

Na starym komputerze gdy wziąłem 4mb/s ściągało 350kb/s gubiło więc gdzieś prędkość. Kombinowałem, szukałem na internecie przyczyn, chodziłem nawet do dostawcy internetu czy nie blokują jakichś portów (6881 od vuze?) oni zaprzeczali a mi wciąż mimo prób wszelkiej maści konfiguracji ściągało maksymalnie 350kb/s.
    Nagle po pewnym czasie gdy dałem sobie z tym spokój a przynajmniej tak to pamiętam bo może i coś robiłem wskoczyło na normalną prędkość i ściągało około 500kb/s!!! I taka sielanka trwała ponad dwa miesiące do czasu jak zmieniłem komputer na nowy;)

A więc, w bramce od telefonu przez który się łączę dałem enable DMZ więc cały czas mam zielone buźki, nie jestem za NATem (kablem bezpośrednio do komputera ten sam problem również występuje). Nigdzie nie ustawiłem zapory 350kb/s i nie leży problem w ilości seedów i peerów więc nie kombinujcie że ludzie mają mały upload ustawiony;)

Po prostu vuze ściąga prędkością cały czas w granicach 350, dosłownie jakbym miał taki net, raz mi się to udało jakoś obejść że vuze wykorzystywał pełną moc ale nie mam pojęcia czy coś zrobiłem czy samo się naprawiło, a może jednak wina dostawcy internetu że coś jednak blokują, wcześniej tę blokadę mi zdjęli a teraz gdy byłem podać nowy adres MAC karty sieciowej znowu mi tę zaporę włączyli?

Proszę bardzo o jakieś rady, co może być nie tak, czy coś da się ustawić żeby vuze korzystał z całej prędkości łącza a nie ustawiał się na prędkości downloadu 350;/

Piszę z tym problem ponieważ do ściągania używam tylko torrentów, zawsze szybko mnie łączy i odrazu wskakuje prędkość na 350 (powinno oczywiście na 500 i na tyle wskakiwało). Przejście na inny klient jak utorrent itp nic na starym komputerze nie dawało a było nawet wręcz gorzej, jestem za vuze. Pisanie że 350 to i tak dobrze też mnie nie przekonuje gdyż płacę za większą prędkość i byłoby chyba głupotą mieć na papierze np 20mb/s a realne łącze 5mb/s;0
    Ostatnio edytowane przez calineczka1 ; 23-07-10 o 22:10

Power User Avatar tuno12
    Grupa
    Użytkownik
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    9
    Piwo (Otrzymane)
    50
    » Reputacja
    Punkty:     65
    Siła:          6
    Vuze to ZUO ! uTorrenta se weź i bedzie git ;)

PS. a moze seedów na torrencie nie ma wystarczajaco ?

User Avatar calineczka1
    Grupa
    Użytkownik
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    0
    Piwo (Otrzymane)
    0
    » Reputacja
    Kiedyś próbowałem uTorrent i była masakra, jak nic z vuze nie wskóram to spróbuję;)

To nie wina seedów i leechów na 600%, gdzieś mi się ustawia że z torrenta maksymalna prędkość to 350 tylko nie wiem gdzie, mam dodanego vuze do Firewalla BitDefender, wyłączoną zaporę systemową, zielone buśki, 5 torentów po 5k see i 3k lee.

Jak już opisałem, na starym komputerze miałem ten sam problem, internet jest bardzo dobry cały czas mi ściąga 350 dosłownie jakby taki net albo jakbym miał ustawiony limit pobierania, a nie mam.

Początkowo miałem port 11419 i był w tescie OK, teraz na próbe zmieniłem na 6881 też jest OK ale żadnej różnicy, prędkość cały czas obraca się w granicach 350;/

Może gdzieś jest jakaś zapora w systemie (używam xp sp3) albo powinienem iść znowu na skargę do dostawcy tylko jak do nich przemówić, tamtym razem chodziłem coś 3 razy za każdym razem mi wkręcali że sobie limit w vuze ustawiłem albo mało seedów;/ a potem się naprawiło i śmigało do czasu zmiany komputera na nowy;/

Super User Avatar L33TUser
    Grupa
    Użytkownik
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    17
    Piwo (Otrzymane)
    48
    » Reputacja
    Punkty:     21
    Siła:          4
    6881 nie jest przypadkiem banowany? Zmien na cos > 10k a najlepiej od razu przejd do uTorrenta. Prosty, przejrzysty, malo wymagajacy a co najwaazniejsze efektywny.

Elite User Avatar Razorback2
    Grupa
    Użytkownik
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    13
    Piwo (Otrzymane)
    346
    » Reputacja
    Punkty:     8
    Siła:          5
    Nigdy Vuzka nie używałem, widziałem go dawno i jak zobaczyłem co z niego zrobili to ludki z utorrent.com powinni pozwać tych z Vuzka za plagiat interfejsu. Ale do rzeczy.

http://wiki.vuze.com/w/UG_Options#Transfer_options

Ustaw sobie max download speed na 0, a upload daj na 50. Jak poustawiasz obydwa na full to zapchasz łącze i będzie bida.

To tak na start. Pytanko: Zassysasz z publików typu torrenty.org, thepiratebay.com czy prywatnych trackerów?

User Avatar calineczka1
    Grupa
    Użytkownik
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    0
    Piwo (Otrzymane)
    0
    » Reputacja
    To wygląda tak jakby problem nie leżał w ustawieniach vuze bo mam wszystko ustawione jak cza;) mnie się zdaje że oni coś kręcą u dostawcy albo na moim necie coś w systemie ogranicza bądź BitDefenderze. Dodam że teraz siedzę z kablem podpięym bezpośrednio więc to nie wina routera;/

zasysam z publicznych z różnych stron i bardzo dobrze mnie łączy 5 minut i wykorzystuje maks łącza tylko ogranicza na tym 350;/ prędkość cały czas skacze 340-356kb/s, a jeszcze pare dni temu (komp kupinoy w piątek) szło na ok 500kb/s, ale jak już wspomniałem na tym starszym kompie po zmianie neta na 4mb/s (wcześniej miałem 2) ssało 350 maks a po miesiącu moich katorg wskoczyło na 500 a w nocy nawet 800-900kb/s i tak było bez problemowo po dnie dzisiejsze czyli ok 2-3 miesiące.

Spróbuję jeszcze na wyłączonym BitDefenderze i więcej pomysłów nie mam. A testuje głównie na serialach gdzie jest po 5k seedów załanczam ze dwa-trzy i idzie maksem cały czas.

Elite User Avatar Razorback2
    Grupa
    Użytkownik
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    13
    Piwo (Otrzymane)
    346
    » Reputacja
    Punkty:     8
    Siła:          5
    Ja bym się pobawił ze zmianą portu. ISP jakiś mało znany czy monopolista?

User Avatar calineczka1
    Grupa
    Użytkownik
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    0
    Piwo (Otrzymane)
    0
    » Reputacja
    A jaki ten prot dać? początkowo ustawiony po zainstalowaniu vuze miałem 11419, szło 350 to na próbę dałem 6881, teraz znów wróciłem na 11419;) dawać po kolei przypadkowe liczby czy jak?

Dostawca niby dobry, taki miejski nigdy problemów z nimi nie było dopiero teraz wziąłem u nich 4mb/s gubi mi gdzieś 150kb/s a niedługo po wakacjach mają ponoć podnieść prędkości na 10-20mb/s tylko żeby znowu cyrku nie było że wezne 15mb a będzie i tak ssało np 500;/

Hehe vuze szaleje przed chwilą śmigło 359 przez parę sekund;D

utorrenta próbować najnowszą wersję czy jest jakaś wypasiona bez pr0 upiększania starsza wersja?

User Avatar dzidek9216
    Grupa
    Użytkownik
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    12
    Piwo (Otrzymane)
    15
    » Reputacja
    Punkty:     1
    Siła:          4
    Jeżeli sprawdzałeś prędkości to zbadaj ją na http://speedtest.net/ możesz też użyć TCP.Optimizer, mnie pomógł w osiągnięciu maksymalnej przepustowości łącza (mam internet od tp)
    edit: utorrent 1.85

User Avatar calineczka1
    Grupa
    Użytkownik
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    0
    Piwo (Otrzymane)
    0
    » Reputacja
    from speedtest.net:
    download: 4.81
    upload: 3.02
    ping: 70ms

Włączyłem 7 seriali, seedy wahają się od 5k do 14k, nic w nim nie ustawiałem, wersja 2.0.3, download skacze w okolicach 350 czyli to samo co vuze;/ za pirony się ten transfer nie może przebić przez 360

Edit: zmieniłem tytuł topiku bo jak widzę problem tyczy się ogólnie torrentów;/ przy takiej ilości seedów powinno wykożystywać maks łącze a nie ograniczać się do wziętego niewiadomo skąd 350;/
    Ostatnio edytowane przez calineczka1 ; 23-07-10 o 22:11

Zamknięty Temat

Informacje o Temacie

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)