+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 15 z 24

Temat: Ulga dla licealistów - nauczyciele są w szoku

Legend User Avatar 1Gboxer
    Grupa
    Użytkownik
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    60
    Piwo (Otrzymane)
    173
    » Reputacja
    Punkty:     17
    Siła:          9

Ulga dla licealistów - nauczyciele są w szoku

"Dziennik Gazeta Prawna": Ministerstwo Edukacji chce ulżyć trudnej doli licealistów. W najnowszym rozporządzeniu w sprawie oceniania umieściło zapis, że ocena niedostateczna nie przeszkadza w promocji do następnej klasy. Więcej - można będzie mieć nawet dwie pały. Nauczyciele są w szoku.
    Projekt rozporządzenia trafił właśnie do konsultacji społecznych i wiele wskazuje, że rozpęta się wielka awantura. Nauczyciele są zszokowani tym pomysłem, gdyż nie mają wątpliwości, że taka zmiana reguł jeszcze bardziej obniży wymagania w szkołach, pogarszając ich poziom. Zagrożone są zwłaszcza przedmioty uważane w Polsce za trudne, a więc matematyka i fizyka. - Dzieciaki nie będą miały motywacji, aby się ich uczyć - mówi gazecie nauczycielka z warszawskiego liceum.

Resort oświaty tłumaczy, że możliwość przechodzenia do następnej klasy - nawet po oblaniu egzaminu poprawkowego - istnieje już w szkołach podstawowych i gimnazjach. Teraz chce dać taką same prawa uczniom szkół ponadgimnazjalnych. - Zmiana ta pozwoli na równe traktowanie ucznia w tym zakresie z każdego typu szkół - przekonuje MEN. O tym dziś więcej w "Dzienniku Gazecie Prawnej".

KOMENT- co to kur... jestmg:

czyzby debilami bylo latwiej rzadzic???

no ale jak inne idiotyzmy przechodzily, poparcie stale rosnie, to dlaczego nie isc dalej
    The Korova milkbar sold milk-plus, milk plus vellocet or synthemesc or drencrom, which is what we were drinking. This would sharpen you up and make you ready for a bit of the old ultraviolence

Xtreme User Avatar Timmy2000
    Grupa
    Użytkownik
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    12
    Piwo (Otrzymane)
    43
    » Reputacja
    Punkty:     4
    Siła:          5
    Nie widziałbym w tym nic zlego gdyby w Polsce było podobnie jak w USA, oblewasz przedmiot, zaliczasz go w czasie wakacji. Ale jeśli to ma być po prostu przechodzisz sobie z nawet dwiema pałami, to rozwiązanie nie najlepsze.
    Nie patrzmy na to co było, ze złością, ani na to co będzie, ze strachem, lecz świadomie spójrzmy na to, co jest. ― JAMES THURBER

User Avatar Squal
    Grupa
    Użytkownik
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    4
    Piwo (Otrzymane)
    0
    » Reputacja
    Punkty:     0
    Siła:          3
    Cytat Napisał Timmy2000 Zobacz post
    Nie widziałbym w tym nic zlego gdyby w Polsce było podobnie jak w USA, oblewasz przedmiot, zaliczasz go w czasie wakacji..
    Tak już jest. Sam miałem 3 poprawki w technikum z jednego przedmiotu (podstawy konstrukcji maszyn ;o ) i na szczęście wszystkie zaliczałem z najlepszym wynikiem. Fakt, ze w ciągu roku szkolnego spoczywałem na laurach, ale to już inna para kaloszy ;) Takie przepuszczanie z oceną niedostateczną jest chorym pomysłem. Weźmy przykładowo technikum. Odpuszcza sobie taki jeden z drugim np. mechanikę techniczną i jest zadowolony, bo i tak przejdzie do następnej klasy. Gorzej jak przyjdzie zdawać egzamin zawodowy, gdzie tych umiejętności mu już zabraknie. Wtedy dopiero będzie wielki płacz.

Grupa
    Użytkownik
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    12
    Piwo (Otrzymane)
    43
    » Reputacja
    Wiem że coś takiego teraz w technikach występuje, jak w liceum byłem (co prawda parę dobrych lat temu) to o czymś takim nie słyszałem chociaż w sumie nie znałem osoby która była tym realnie zagrożona, w podstawówkach gimnazjach chyba też nie, jak oblewasz to rok kiblujesz ;)
    Nie patrzmy na to co było, ze złością, ani na to co będzie, ze strachem, lecz świadomie spójrzmy na to, co jest. ― JAMES THURBER

Ultra User Avatar sajmon33
    Grupa
    Użytkownik
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    61
    Piwo (Otrzymane)
    132
    » Reputacja
    A nie mogliby wrócić do prostszych zasad. Pała = nie zdałeś. Za moich czasów( wcale nie tak dawno temu) żadnych poprawek, warunków, wakacyjnych dobiegów nie było. Po co kombinować. a później się dziwią że na maturze ponad 1/3 nie zdała, jak oni materiału z podstawówki jeszcze nie opanowali.

V.I.P Avatar szymono
    Grupa
    V.I.P
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    32
    Piwo (Otrzymane)
    126
    » Reputacja
    Punkty:     2
    Siła:          13
    Najpierw wliczenie oceny z religii do średniej, teraz to. Totalny idiotyzm.

Nie boję się przyjaciół. Przyjaciele mogą mnie tylko zdradzić. Nie boję się wrogów. Wrogowie mogą mnie tylko zabić. Boję się ludzi obojętnych. Oni nie zdradzają ani nie zabijają, ale to za ich milczącą zgodą dzieje się zdrada i zabijanie.

Moderator Avatar emes
    Grupa
    Moderator
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    123
    Piwo (Otrzymane)
    284
    » Reputacja
    Punkty:     41
    Siła:          7
    Cytat Napisał sajmon33 Zobacz post
    A nie mogliby wrócić do prostszych zasad. Pała = nie zdałeś. Za moich czasów( wcale nie tak dawno temu) żadnych poprawek, warunków, wakacyjnych dobiegów nie było. Po co kombinować. a później się dziwią że na maturze ponad 1/3 nie zdała, jak oni materiału z podstawówki jeszcze nie opanowali.
    Wydaję mi się, że takie sprawy trzeba rozpatrywać indywidualnie. Bo co innego gdy ktoś się opiernicza, jest kretynem i nie zalicza nic w trakcie roku, a później zdaje poprawki i jest w następnej klasie, a co innego jak zachoruje, ma ciężką sytuacje rodzinną itd.
    W takich przypadkach powinna być szansa pisania egzaminu w wakacje.

No ale pomysłu z przechodzeniem do następnej klasy z pałami bez pisania egzaminu poprawkoego zupełnie nie rozumiem i nie akceptuję..
    Trąci mi to amnestią maturalną za rządów PiSu ;E

V.I.P Avatar sanek77
    Grupa
    V.I.P
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    38
    Piwo (Otrzymane)
    584
    » Reputacja
    Punkty:     20
    Siła:          9
    Poroniony pomysł.Powinno być tak jak kiedyś 2 (teraz jedynka) i nie zdajesz.Jeśli masz jedna lub dwie możesz zdawać komisa i tyle.Proste zasady.

Elite User Avatar bgszef
    Grupa
    Użytkownik
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    59
    Piwo (Otrzymane)
    55
    » Reputacja
    Siła:          6
    Cytat Napisał emes3k Zobacz post
    W takich przypadkach powinna być szansa pisania egzaminu w wakacje.
    No przeciez jest tak. Nie zaliczysz jakis przemiotow to masz egzamin komisyjny w sierpniu. Maxymalnie mozna miec 2 komisy.
    mg:

Ultra User Avatar mikado15
    Grupa
    Użytkownik
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    16
    Piwo (Otrzymane)
    37
    » Reputacja
    Siła:          4
    Cytat Napisał bgszef Zobacz post
    No przeciez jest tak. Nie zaliczysz jakis przemiotow to masz egzamin komisyjny w sierpniu. Maxymalnie mozna miec 2 komisy.
    Teraz jest tak, że pierwszego komisa dostajesz niejako z automatu, nad drugim już głosuje Rada Pedagogiczna, także możliwoś otrzymania możliwości pisania więcej niż 2 komisów istnieje ale jest bardzo mała i występuje chyba tylko w szczególnych przypadkach.

Co do tego tu pomysłu to jest bardzo zły, poziom edukacji i tak systematycznie się obniża, a oni temu tylko dopomagają takimi decyzjami.

Moderator Avatar emes
    Grupa
    Moderator
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    123
    Piwo (Otrzymane)
    284
    » Reputacja
    Punkty:     41
    Cytat Napisał bgszef Zobacz post
    Wyrwałeś jedno zdanie z kontekstu.
    Napisałem, że moim zdaniem tylko w wypadku długiej choroby lub innych niezależnych przyczyn powinna być możliwość pisania komisa w wakacje. W innym przypadku uważam, że powinno być to zakazane.

V.I.P Avatar Tulkas
    Grupa
    V.I.P
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    99
    Piwo (Otrzymane)
    238
    » Reputacja
    Punkty:     20
    Powiem coś na moim przykładzie. W gimnazjum żeby zdać do następnej klasy trzeba było mieć 30%, w szkole średniej pułap się zwiększył do 40%. Na polibudzie z większości przedmiotów, żeby uzyskać wymarzone 3.0 w indeksie, trzeba mieć ile procent, jak myślicie ? 60% ! Ktoś narzeka ? Nie. Zamiast śrubować wymagania, by poziom polskiego szkolnictwa się podnosił i dać jakąś motywację tej młodzieży, to my idziemy w odwrotnym kierunku. Niedługo wyjdzie na to, że chłopak ze średnim wykształceniem może zdać maturę nie mając kompletnie żadnej ogólnej wiedzy o otaczającym nas świecie. Analfabetyzm wtórny !
    Zapraszamy na nasz kanał IRC !
    Serwer: irc.p2p-network.net
    Kanał główy: #tm
    port: 6667

Nie wiesz jak się do nas dostać ?
    Wejdź --> TUTAJ <--

Chcesz posiedzieć na IRCu, a nie chcesz instalować dodatkowego oprogramowania ?
    Wejdź --> TUTAJ <--

Elite User Avatar bgszef
    Grupa
    Użytkownik
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    59
    Piwo (Otrzymane)
    55
    » Reputacja
    Siła:          6
    Cytat Napisał emes3k Zobacz post
    Wyrwałeś jedno zdanie z kontekstu.
    Napisałem, że moim zdaniem tylko w wypadku długiej choroby lub innych niezależnych przyczyn powinna być możliwość pisania komisa w wakacje. W innym przypadku uważam, że powinno być to zakazane.
    Bez przesady. Komisy sa od lat i to jest dobre.
    mg:

Grupa
    Użytkownik
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    12
    Piwo (Otrzymane)
    43
    » Reputacja
    Cytat Napisał Tulkas Zobacz post
    Zamiast śrubować wymagania, by poziom polskiego szkolnictwa się podnosił i dać jakąś motywację tej młodzieży, to my idziemy w odwrotnym kierunku. Niedługo wyjdzie na to, że chłopak ze średnim wykształceniem może zdać maturę nie mając kompletnie żadnej ogólnej wiedzy o otaczającym nas świecie. Analfabetyzm wtórny !
    Jak ja byłem w szkole to zbyt wiele ogólnej wiedzy o otaczającym świecie ona nie przekazywała, za to sporo innej wiedzy.

Co do poziomu szkolnictwa. Heh rodzina znajomego wyjechała do stanów gdy on skończył pierwszą klasę liceum, z czym miał nie takie małe problemy zwłaszcza z matmy. A in the USA ? Wzorowy uczeń się zrobił, zwłaszcza z przedmiotów ścisłych, z matematyki szczegolnie, a co wy na tej matmie robicie kiedys ktos go na gg spytal ? Akurat było jak dodawać ułamki zwykłe.

Amerykański w pewnym sensie odpowiednik matury SAT, za udzieleni wszystkich odpowiednich błędnie dostaje się prawie 10 % co znaczenia za bardzo nie ma bo nie istnieje coś takiego jak jego oblanie.
    Mamy jeszcze trochę zapasu z tym obniżaniem standardów ;)
    Ostatnio edytowane przez Timmy2000 ; 20-05-10 o 21:15

Ultra User Avatar mikado15
    Grupa
    Użytkownik
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    16
    Piwo (Otrzymane)
    37
    » Reputacja
    Siła:          4
    Cytat Napisał Timmy2000 Zobacz post
    Co do poziomu szkolnictwa. Heh rodzina znajomego wyjechała do stanów gdy on skończył pierwszą klasę liceum, z czym miał nie takie małe problemy zwłaszcza z matmy. A in the USA ? Wzorowy uczeń się zrobił, zwłaszcza z przedmiotów ścisłych, z matematyki szczegolnie, a co wy na tej matmie robicie kiedys ktos go na gg spytal ? Akurat było jak dodawać ułamki zwykłe.
    Mam identyczny przykład ze swoją koleżanką, w USA okazało się, ze jest z matmy najlepsza w szkole i wraz z rodziną chodziła na kolacje z dyrektorem itp. także zadziwiające jest jacy Amerykanie są głupi, a na jakiej stopie życiowej żyją

+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni

Informacje o Temacie

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)