Witam,
W tym temacie chciałbym poruszyć sens istnienia sieci p2p. Proszę każdego o wypowiedzenie się w tym temacie. Każda wypowiedź się liczy. Nie wiem czy temat nie zostanie zaraz usunięty albo moje konto nie zostanie zablokowane. Bo taki jest ten świat p2p. Jak ktoś próbuje wyrazić to zaraz zamykają mu usta.
Najpierw sens istnienia p2p :
Ktoś kto opracował wymianę plików, jest kimś dzięki któremu jest to forum, czy inne podobne strony np. TeamTracker.pl . Jest to system dzięki któremu możemy wymieniać się plikami np. filmy, gry, muzka . Przy obecnych płacach w PL niestety z tego systemu korzysta duża cześć polski. Bo prawda jest taka że kto ma dużo pieniędzy nie ma czasu na oglądanie np. filmu bo jest zajęty robieniem pieniędzy. A ten kto jest zwykłym obywatelem też pracuje chciałby się odprężyć obejrzeć jakiś film ale wydawać 50zł na film to duża kwota by go raz czy dwa razy obejrzeć. Korzysta z p2p by taki film zdobyć.
Strony torrentowe powstały po to by ułatwić takim użytkownikom szukanie plików i wymianę nimi.
Niestety teraz jest inaczej strony niepotrzebnie rywalizują między sobą, robią sobie na złość. Puszczają sobie na wzajem ataki, różne DDosy. Niszcząc czyjąś prace, ale i stronę na której byli użytkownicy którzy czuli tam jakaś atmosfere. I wszystko to co miało być dla użytkowników traci sens.
Teraz sens istnienia Grup Riperskich :
Z taką samą myślą powstały Grupy riperskie które właśnie dla użytkowników robiły filmy, gry by ktoś mógł sobie ściągnąć film. Żeby komuś sprawić przyjemność i mieć satysfakcje że ktoś się z tego ucieszy i będzie riperowi wdzięczny.
Niestety grupy riperskie ( nie wszystkie ) zaczęły rywalizować między sobą i stronami.
Zaprzepaszczając to co ten system miał na myśli. Czyli wymianę plików. Teraz 80% grup riperskich mówię tu o Polsce, w swoich wstawkach i plikach NFO piszę : Zakaz wstawiania na ... lub zakaz przerzutów na inne trackery bez zgody załogi.
Chciałbym zaznaczyć że grupy riperskie nie robią tego na złość stronom torrentowym . Tylko użytkownikom na tych stronach. Bo ktoś życzliwy w końcu zrobi przerzut tej wstawki. A jakiś załogant strony który też siedzi na tej stronie odrazu strzeli z ucha dalej. Przez to uploader który przekazał wstawkę na inna stronę dostanie bana na stronie macierzystej. I na dodatek na kilku innych stronach dzięki takiej stronie jak TM.
Przykład :
Jestem riperm od paru lat. Być może ktoś mnie zna SwiEtyCRX lub 80% wstawek TeamTrackerEnc. Nigdy nie zabraniałem przerzutów moich wstawek na żaden prywatny tracker. Bo zakazywanie przerzutów na publiki i tak mija się z celem. Chciałem by każdy mógł sobie ściągnąć to co zrobiłem właśnie dla użytkowników. Nieważne że jestem współwłaścicielem TeamTracker.pl i mógłbym zakazać przerzutów. TT jest dla użytkowników a nie dla załogi.
Była sytuacja z adminem RST, który nałożył na mnie warna 8tyg, blokadę ściągania 8tyg. i szantażem chciał wymusić kasacje tych wstawek ( EDIT: z CHOMIKA ) bo inaczej będzie ban. Dla mnie to zachowanie było naprawdę dziecinne i nie poważne. Wystarczyło napisać proszę skasować wstawki RST i jak bym to przeczytał na pewno wstawki by zniknęły.
Oczywiście za długo jestem w sieci by byle kto mnie szantażował. A osoby które mnie znają wiedzą że nie jestem zawistny tylko ugodowy. Wynikiem czego dostałem bana na RST ale także na innych stronach które nie miały nic wspólnego, wymienię je tu bo są to strony dla mnie bez wartościowe które też zapomniały o sensie p2p. RedStarTorrent, PolishTracker, TorrentLeech, Polishbyte, ostatnio nawet na HeavenSource jeżeli jakiejś nie wymieniłem niestety w takim układzie pewnie do tej pory nie zauważyłem. Oraz mój Tracker stracił tu na TM range TrackerStaff. A człowiek któremu wysłałem wyjaśnienia totalnie mnie olał gdybym nie upomniał się o odpowiedz bym jej nawet nie otrzymał.
Prowadzę tracker dla użytkowników tak samo robię ripy. Niestety wiele załóg i grup riperskich o tym zapomniało po co to zostało stworzone. I działają temu wbrew
Fakt przyznaje się w ostatnim czasie 2-3 tyg w nfo TeamTrackerEnc pokazała się informacja o zakazie przerzutów na RST.org.pl, PT.org, PB.net, TL.pl. ale zrobiłem to w nerwach i na pewno w następnych wstawkach których będzie mało bo zripuje tylko do końca Nieustraszonego bo nie jest to wina użytkowników których niechce zostawiać na lodzie bez ostatnich paru odcinków. Tylko wina tej całej sytuacji w p2p która jest taka jak w polskich sądach. Kto ma znajomości i plecy, lub większy biznes zawsze wygrywa.
Dla mnie stało się to niezrozumiałe i właściwie niechce mi się już. Dlatego chyba zrezygnuje p2p w najbliższym czasie.
PYTANIE :
Czy p2p strony torrentowe były stworzona z myślą o użytkownikach i wymianie plików między nimi ? Czy po to by robić coś a nie dzielić się tym?
Pozdrawiam SwiEtyCRX

Twitter
Odpowiedź z Cytatem

mg:

Bookmarks