+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 5 1 2 3 4 5 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 15 z 72

Temat: Sens istnienia p2p i grup riperskich ?

SwiEtyCRX
    Gość Avatar SwiEtyCRX

Sens istnienia p2p i grup riperskich ?

Witam,

W tym temacie chciałbym poruszyć sens istnienia sieci p2p. Proszę każdego o wypowiedzenie się w tym temacie. Każda wypowiedź się liczy. Nie wiem czy temat nie zostanie zaraz usunięty albo moje konto nie zostanie zablokowane. Bo taki jest ten świat p2p. Jak ktoś próbuje wyrazić to zaraz zamykają mu usta.

Najpierw sens istnienia p2p :

Ktoś kto opracował wymianę plików, jest kimś dzięki któremu jest to forum, czy inne podobne strony np. TeamTracker.pl . Jest to system dzięki któremu możemy wymieniać się plikami np. filmy, gry, muzka . Przy obecnych płacach w PL niestety z tego systemu korzysta duża cześć polski. Bo prawda jest taka że kto ma dużo pieniędzy nie ma czasu na oglądanie np. filmu bo jest zajęty robieniem pieniędzy. A ten kto jest zwykłym obywatelem też pracuje chciałby się odprężyć obejrzeć jakiś film ale wydawać 50zł na film to duża kwota by go raz czy dwa razy obejrzeć. Korzysta z p2p by taki film zdobyć.

Strony torrentowe powstały po to by ułatwić takim użytkownikom szukanie plików i wymianę nimi.

Niestety teraz jest inaczej strony niepotrzebnie rywalizują między sobą, robią sobie na złość. Puszczają sobie na wzajem ataki, różne DDosy. Niszcząc czyjąś prace, ale i stronę na której byli użytkownicy którzy czuli tam jakaś atmosfere. I wszystko to co miało być dla użytkowników traci sens.

Teraz sens istnienia Grup Riperskich :

Z taką samą myślą powstały Grupy riperskie które właśnie dla użytkowników robiły filmy, gry by ktoś mógł sobie ściągnąć film. Żeby komuś sprawić przyjemność i mieć satysfakcje że ktoś się z tego ucieszy i będzie riperowi wdzięczny.
    Niestety grupy riperskie ( nie wszystkie ) zaczęły rywalizować między sobą i stronami.
    Zaprzepaszczając to co ten system miał na myśli. Czyli wymianę plików. Teraz 80% grup riperskich mówię tu o Polsce, w swoich wstawkach i plikach NFO piszę : Zakaz wstawiania na ... lub zakaz przerzutów na inne trackery bez zgody załogi.

Chciałbym zaznaczyć że grupy riperskie nie robią tego na złość stronom torrentowym . Tylko użytkownikom na tych stronach. Bo ktoś życzliwy w końcu zrobi przerzut tej wstawki. A jakiś załogant strony który też siedzi na tej stronie odrazu strzeli z ucha dalej. Przez to uploader który przekazał wstawkę na inna stronę dostanie bana na stronie macierzystej. I na dodatek na kilku innych stronach dzięki takiej stronie jak TM.

Przykład :

Jestem riperm od paru lat. Być może ktoś mnie zna SwiEtyCRX lub 80% wstawek TeamTrackerEnc. Nigdy nie zabraniałem przerzutów moich wstawek na żaden prywatny tracker. Bo zakazywanie przerzutów na publiki i tak mija się z celem. Chciałem by każdy mógł sobie ściągnąć to co zrobiłem właśnie dla użytkowników. Nieważne że jestem współwłaścicielem TeamTracker.pl i mógłbym zakazać przerzutów. TT jest dla użytkowników a nie dla załogi.

Była sytuacja z adminem RST, który nałożył na mnie warna 8tyg, blokadę ściągania 8tyg. i szantażem chciał wymusić kasacje tych wstawek ( EDIT: z CHOMIKA ) bo inaczej będzie ban. Dla mnie to zachowanie było naprawdę dziecinne i nie poważne. Wystarczyło napisać proszę skasować wstawki RST i jak bym to przeczytał na pewno wstawki by zniknęły.
    Oczywiście za długo jestem w sieci by byle kto mnie szantażował. A osoby które mnie znają wiedzą że nie jestem zawistny tylko ugodowy. Wynikiem czego dostałem bana na RST ale także na innych stronach które nie miały nic wspólnego, wymienię je tu bo są to strony dla mnie bez wartościowe które też zapomniały o sensie p2p. RedStarTorrent, PolishTracker, TorrentLeech, Polishbyte, ostatnio nawet na HeavenSource jeżeli jakiejś nie wymieniłem niestety w takim układzie pewnie do tej pory nie zauważyłem. Oraz mój Tracker stracił tu na TM range TrackerStaff. A człowiek któremu wysłałem wyjaśnienia totalnie mnie olał gdybym nie upomniał się o odpowiedz bym jej nawet nie otrzymał.

Prowadzę tracker dla użytkowników tak samo robię ripy. Niestety wiele załóg i grup riperskich o tym zapomniało po co to zostało stworzone. I działają temu wbrew

Fakt przyznaje się w ostatnim czasie 2-3 tyg w nfo TeamTrackerEnc pokazała się informacja o zakazie przerzutów na RST.org.pl, PT.org, PB.net, TL.pl. ale zrobiłem to w nerwach i na pewno w następnych wstawkach których będzie mało bo zripuje tylko do końca Nieustraszonego bo nie jest to wina użytkowników których niechce zostawiać na lodzie bez ostatnich paru odcinków. Tylko wina tej całej sytuacji w p2p która jest taka jak w polskich sądach. Kto ma znajomości i plecy, lub większy biznes zawsze wygrywa.

Dla mnie stało się to niezrozumiałe i właściwie niechce mi się już. Dlatego chyba zrezygnuje p2p w najbliższym czasie.

PYTANIE :

Czy p2p strony torrentowe były stworzona z myślą o użytkownikach i wymianie plików między nimi ? Czy po to by robić coś a nie dzielić się tym?

Pozdrawiam SwiEtyCRX
    Ostatnio edytowane przez SwiEtyCRX ; 09-03-10 o 00:42

2. Piwo bgszef, Zbysiu172, hxxv postawił(li) piwo za powyższy post
    Super User Avatar chojrakk
    Grupa
    Tracker Staff
    Załogant
    Polishsource.org
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    282
    Piwo (Otrzymane)
    48
    » Reputacja
    Punkty:     1
    Siła:          3
    głupoty piszesz. bany dostałeś za coś innego niż tu piszesz. i Ty dobrze wiesz za co ;]

FreeRatio
    Gość Avatar FreeRatio
    Kilka rzeczy tu jest prawda ale szczerze sam nie zdziałasz nic strony torrent maja swoją politykę kto ma lepsze PRE i szybkości tam są userzy tam jest kasa ehh p2p jest jak wyścig szczurów :P

5. Piwo postawił(li) piwo za powyższy post
    SwiEtyCRX
    Gość Avatar SwiEtyCRX
    Cytat Napisał chojrakk Zobacz post
    głupoty piszesz. bany dostałeś za coś innego niż tu piszesz. i Ty dobrze wiesz za co ;]
    Hmmm na PB niewiem za co.. za to że trzymasz sztamę z RST ?

FreeRatio - wiem że samemu nic nie zdziałam niewiem dlaczego strony są takie i grupy riperskie. Jeśli ripy robią dla siebie to po co wogole wrzucają to w sieć...

Właśnie tworzą swoje polityki i tu jest problem.

7. Piwo Zbysiu172 postawił(li) piwo za powyższy post
    Ultra User Avatar AGNOSTiC
    Grupa
    Użytkownik
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    40
    Piwo (Otrzymane)
    86
    » Reputacja
    Punkty:     19
    Siła:          3
    Cytat Napisał SwiEtyCRX Zobacz post
    Oraz mój Tracker stracił tu na TM range TrackerStaff. A człowiek któremu wysłałem wyjaśnienia totalnie mnie olał gdybym nie upomniał się o odpowiedz bym jej nawet nie otrzymał.
    Jeżeli za przerzucanie to, aż dziw mnie bierze że TG nadal posiada taką rangę

9. Piwo postawił(li) piwo za powyższy post
    SwiEtyCRX
    Gość Avatar SwiEtyCRX
    paca997 - tak i tu nie była wina trackera tylko niby moja. Tylko ja nie mogę zrozumieć jak można być takim ignorantem i nie czytać tego co ja pisze.

Tak jak mówię wystarczyło mieć placy, RST ma większą bardziej znaną grupę riperską więc napisało posta i już nikt mnie nie zapytał o wyjaśnienia tylko dostałem prawie wszędzie bana. A TM postąpiło podobnie zdejmując cały tracker z rangi.

Dlatego pytam jaki sens ma robienie jakich kolwiek wstawek przez grupę riperską jak nigdzie nie można tego wstawić i z nikim podzielić. Cała myśl idzie w las i to przez pokrzywy.

11. Piwo Zbysiu172 postawił(li) piwo za powyższy post
    Master User Avatar baptista
    Grupa
    Użytkownik
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    4
    Piwo (Otrzymane)
    32
    » Reputacja
    Punkty:     3
    Siła:          4
    Dlatego pytam jaki sens ma robienie jakich kolwiek wstawek przez grupę riperską jak nigdzie nie można tego wstawić i z nikim podzielić.
    Dlaczego piszesz "nigdzie"?Wstawki danej grupy są dostępne na ich trackerze.Jeśli dana grupa udzieli apro idą w świat,jeśli nie-zostają jako internale TYLKO dla userów danego trackera.Jeśli nie szanujesz ich zasad--->łamiesz regulamin--->nie jesteś mile widziany.I tyle.

Swoje zasady wprowadzaj u siebie,ale jeśli jesteś gościem traktuj zasady gospodarza z szacunkiem,albo ...

SwiEtyCRX
    Gość Avatar SwiEtyCRX
    baptista - Właśnie ale tego nie rozumiem dlaczego są wprowadzane takie zasady.
    Szanuje zasady gospodarzy zawsze się pytam czy mogę zrobić przerzut chyba że ani w NFO ani w opisie np. filmu niema słowa o zakazie. Nawet ten niby Admin z RST o tym wie bo się jego pytałem. To że znalazły się puchatki na chomiku, ile mam tłumaczyc gdyby przeczytał to co do niego pisałem wiedziałby czemu tam się znalazły. Ale Duma mu chyba nie pozwoliła. Tego nie rozumiem

14. Piwo Zbysiu172 postawił(li) piwo za powyższy post
    Grupa
    Użytkownik
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    4
    Piwo (Otrzymane)
    32
    » Reputacja
    Cóż,nie myślałem ,że będę tutaj musiał tłumaczyć rzeczy oczywiste...
    Sam jako ripper[choć bez bicia przyznam się,że nigdy o twojej grupie nie słyszałem;)] wiesz jaka to robota,masz też pewnie świadomość tego ,że stworzenie DOBREJ i płodnej grupy to cholerne wyzwanie.Reasumując każda ceniona grupa [RC,PTRG,ER itp] jest SKARBEM trackera na którym wydaje i jego siłą napędową,tym co sciąga do niego userów,tym dzięki czemu tracker istnieje.
    Każde niekontrolowane "zapożyczenie" wstawki jest niejako uderzeniem w tracker.Zmniejsza ilość potencjalnych userów,bo "przecież mogę ściągnąć to z innego traka"...
    A warezy,chomiki itp jeszcze wołają kasę za pracę,której nie wykonały,rozumiesz?
    Podbierając wstawki strzelacie sobie[tak-sobie]w stopę.

O innych aspektach zamkniętego obiegu wstawek nie będę pisał-chyba jesteś na tyle inteligentny,że wiesz o co lotto?;)

SwiEtyCRX
    Gość Avatar SwiEtyCRX
    baptista - proszę jak mówimy tu o zasadach to ja niewiem co ta wstawka robi na RST ( jeśli ma ktoś konto na RST to link do wstawki : LINK )

1. Moje Ripy ( tu screeen ze ściąganego odcinka z RST : LINK DO OBRAZKA )
    2. Zmienione nazwy ripów i brak pliku NFO : ( tu screen do wstawki razem z listą plików : LINK DO OBRAZKA )

Ripy nazywały się np. Nieustraszony.S03E22-Rycerz.w.spoczynku.TeamTrackerEnc.avi a tu co Knight.Rider.S3.E22.Lektor.avi i to nazywasz szanowaniem zasad gospodarza jak na TT jest banerek ( LINK DO OBRAZKA ). Pisze że wolno przerzucać były zachowane nazwy i NFO a tu tego brak.

Dodam że wstawka była wstawiona na RST 01.03.2010

17. Piwo Zbysiu172 postawił(li) piwo za powyższy post
    Elite User Avatar bgszef
    Grupa
    Użytkownik
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    59
    Piwo (Otrzymane)
    55
    » Reputacja
    Punkty:     4
    Siła:          6
    Zgadzam sie w 100% WYdaje mi sie, ze lepiej jest jak zobaczy wiecej osob Twoja "prace" niz mniej.. To jest logiczne chyba ;) A co do tych smiesznych wojen miedzy stronami to szczerze mnie to nie intere... Jak nie sciagne na jednej to sciagne na drugiej, proste.

[edit] ;D
    mg:

19. Piwo postawił(li) piwo za powyższy post
    Grupa
    Użytkownik
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    4
    Piwo (Otrzymane)
    32
    » Reputacja
    chwilka kolego...pisałem ogólnie ,a nie w sprawie RST-to załatwiaj sobie z adminami tego sajtu,bo mnie to rybcia:P

jeśli założyłeś ten temat ,aby wyjasnić sprawę z RST to zle go umieściłeś---->"Problemy ze stronami/kontami" ,a nie "technologia P2P",prawda?;)

Ja tylko odpowiadam jak JA widzę sens istnienie grup i co sądzę o zakazach przerzutów.Tylko tyle;)

SwiEtyCRX
    Gość Avatar SwiEtyCRX
    bgszef - Masz racje jeśli dana grupa wstawiała by swoje wstawki tylko na swoim trakerze to co to za reklama i jak ma ona ściągać kogoś na tracker jak jej nigdzie przerzucić nie można ??

baptista - ja niechce wyjaśniać sprawy z RST bo mnie to rybka czy mam tam konto czy nie, będę chciał to będę tam miał ale po co.

Sam napisałeś o nieszanowaniu zasad gospodarza ja tu tylko dałem przykład, bo akurat RST mi się nawinęło. A ty odwracasz kota ogonem :/

22. Piwo Zbysiu172 postawił(li) piwo za powyższy post
    Grupa
    Użytkownik
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    4
    Piwo (Otrzymane)
    32
    » Reputacja
    jakiego kota?chciałeś odpowiedzi-uzyskałeś ją,mam się tłumaczyć za kogo?No nie rozśmieszaj mnie;)

Swoją drogą ze screenu widać ,że wstawka nie została wrzucona przez żadnego z "funkcyjnych" strony,tylko przez zwykłego usera-z nim próbowałbym wyjaśnić tą sytuację-skąd ma,czemu zmienił tagi itp.;)

SwiEtyCRX
    Gość Avatar SwiEtyCRX
    Ale ja się Ciebie nie czepiam tylko mówię o szanowaniu grup riperskich.

25. Piwo Zbysiu172 postawił(li) piwo za powyższy post
+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 5 1 2 3 4 5 OstatniOstatni

Informacje o Temacie

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)