+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 15 z 18

Temat: Palarnie nawet w szpitalach

Legend User Avatar 1Gboxer
    Grupa
    Użytkownik
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    60
    Piwo (Otrzymane)
    173
    » Reputacja
    Punkty:     17
    Siła:          9

Palarnie nawet w szpitalach

Posłowie uchwalili ustawę, która daje możliwość tworzenia miejsc dla palących w szkołach i pubach

Prawo antytytoniowe w praktyce się skurczyło – ocenia w rozmowie z „Rz” Bolesław Piecha z PiS. Uchwalona wczoraj wieczorem ustawa antynikotynowa wprowadza bowiem możliwość tworzenia palarni tam, gdzie ich do tej pory nie było, np. w szpitalach i ośrodkach zdrowia. Mogą też powstawać w szkołach podstawowych i gimnazjach. Wolno będzie palić w samochodach służbowych i taksówkach.Zapisy dotyczące pubów i restauracji przeszły w wersji proponowanej przez Związek Pracodawców Polskich – właściciel małego lokalu ma sam określać, czy przeznaczy go dla palących czy dla niepalących. W restauracjach i barach większych niż 100 metrów kwadratowych palić będzie można tylko w oddzielnych pomieszczeniach. – W tej wersji uchwalanie ustawy antytytoniowej nie ma sensu. Wróciliśmy do początku, do przepisów uchwalonych jeszcze w 1995 roku. Nie wiem, po co pracowaliśmy nad tą ustawą przez trzy lata – denerwował się poseł PiS Czesław Hoc, sprawozdawca Komisji Zdrowia, która przygotowała ustawę wprowadzającą całkowity zakaz palenia w miejscach publicznych.
    W tej chwili w barach trzeba „wyznaczać miejsce dla osób palących i niepalących”. Naukowcy wielokrotnie potwierdzali, że strefy „wolne od dymu” są niewiele mniej zadymione niż te przeznaczone dla palących.
    – Cząsteczki dymu są tak małe, że przenikają przez wentylację i klimatyzację. Nie chroni to niepalących i pracowników barów przed biernym paleniem – mówił „Rz” Krzysztof Przewoźniak z Fundacji Promocja Zdrowia jeszcze przed uchwaleniem przepisów. – Normy w Polsce są przekraczane tak bardzo, że dwugodzinny pobyt w barze równa się wypaleniu paczki papierosów.
    A przedstawiciele Komisji Europejskiej oceniali, że tylko całkowity zakaz chroni przed biernym paleniem.
    Zwolennicy liberalizacji przepisów odpowiadali, że jego wprowadzenie spowodowałoby zwolnienie z pracy 40 tysięcy ludzi (tak wyliczył Związek Pracodawców Polskich). – Dobrze, że najbardziej kontrowersyjne przepisy zostały złagodzone i uchwalone w wersji przyjaznej dla przedsiębiorców – uważa Damian Raczkowski (PO).
    Wbrew oczekiwaniom wczorajsze głosowanie nie miało burzliwego charakteru. Kluby nie wprowadziły dyscypliny głosowania, choć Bolesław Piecha twierdził z mównicy, że w przypadku dwóch najbardziej kluczowych, liberalizujących poprawek PO dyscyplinę wprowadziła.
    Przedstawiciele Ministerstwa Zdrowia, które podobnie jak rząd popierało zaostrzenie przepisów antytytoniowych, nie zabrali głosu. – Czy rząd potwierdza, że w polskich barach pracuje 40 tysięcy ludzi zatrudnionych do opróżniania popielniczek?! – pytał Piecha.
    – Myślę, że przedstawiciele rządu nie widzą potrzeby odpowiadania na to pytanie – skwitował marszałek Sejmu Bronisław Komorowski (PO).
    Całkowity zakaz palenia obowiązywać będzie na dworcach i przystankach.

Rzeczpospolita

KOMENT- hehe, cale PO, ja bym tam poszedl dalej, w ramach zakazu palenia i dbania o zdrowie obywateli wprowadzilbym obowiazkowe palenie w przedszkolumg:

ps czyzby za duzo wyborcow palaczy majacych w dupie polityke, chcacych po prostu jarac:P

i nie zebym byl jakims fanatykiem czystosci, tez popalam, tylko po co wprowadzac cos co ma miec zupelnie odwrotny skutek, no coz, takie czasy, liberalizujemy nawet zakazy
    The Korova milkbar sold milk-plus, milk plus vellocet or synthemesc or drencrom, which is what we were drinking. This would sharpen you up and make you ready for a bit of the old ultraviolence

V.I.P Avatar sanek77
    Grupa
    V.I.P
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    38
    Piwo (Otrzymane)
    584
    » Reputacja
    Punkty:     20
    No i bardzo dobrze że palarnie będą w szpitalach.W tamtym roku leżałem 2 razy w szpitalu i wszędzie po kątach jarają.W kiblu,pod prysznicem,na klatkach itp. wszędzie waliło fajkami.A teraz będzie palarnia i niech tam kopcą.

Grupa
    Użytkownik
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    60
    Piwo (Otrzymane)
    173
    » Reputacja
    Cytat Napisał sanek77 Zobacz post
    No i bardzo dobrze że palarnie będą w szpitalach.W tamtym roku leżałem 2 razy w szpitalu i wszędzie po kątach jarają.W kiblu,pod prysznicem,na klatkach itp. wszędzie waliło fajkami.A teraz będzie palarnia i niech tam kopcą.
    no i po to trzeba bylo ustawe antynikotynowa przyjmowac, hehe
    w sumie w szkolach tez bym wprowadzil, dzieciaki za szkola by nie marzly, chowac tez nie trzebaby sie bylo]:->
    w przyszlosci moznaby tez rozwazyc jaranie na lekcjach, tak jeden, dwa pety, nie wiecej, oczywiscie w ramach kolejnej ustawy antynikotynowej
    The Korova milkbar sold milk-plus, milk plus vellocet or synthemesc or drencrom, which is what we were drinking. This would sharpen you up and make you ready for a bit of the old ultraviolence

User Avatar michalrusiu
    Grupa
    Użytkownik
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    3
    Piwo (Otrzymane)
    1
    » Reputacja
    Punkty:     0
    Siła:          2
    sensownie - nie będzie palenia w toaletach i innych miejscach, gdzie niepalący chodzą :P to jest wg mnie dobry pomysł, ciekawe jak będzie z wykonaniem...
    Nie ma rzeczy niemożliwych, są tylko granice ludzkich możliwości.

Power User Avatar eXoduse
    Grupa
    Użytkownik
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    10
    Piwo (Otrzymane)
    6
    » Reputacja
    Siła:          3
    Cytat Napisał 1Gboxer Zobacz post
    no i po to trzeba bylo ustawe antynikotynowa przyjmowac, hehe
    w sumie w szkolach tez bym wprowadzil, dzieciaki za szkola by nie marzly, chowac tez nie trzebaby sie bylo]:->
    w przyszlosci moznaby tez rozwazyc jaranie na lekcjach, tak jeden, dwa pety, nie wiecej, oczywiscie w ramach kolejnej ustawy antynikotynowej
    W skrajności popadasz... Wolisz żeby w szkole palili po szatniach i toaletach, gdzie być może będziesz chciał zaszczycić wszystkich swoją obecnością? Lubisz wdychać dym papierosowy? W szpitalach dokładnie to samo... a o tej martwej ustawie to nawet nie wspominaj bo nie wiem kto sobie nią zaprząta głowę Moim zdaniem powinny obie strony doiść do jakiegoś porozumienia, a nie tak jak mamy teraz - absurdalne ustawy do tej pory i nieprzestrzegający ich obywatele, świetnie. Co prawda palacze powinni się dostosować bo to oni wyrządzają szkodę nie palącym, a nie na odwrót (jak ktoś ma inne zdanie to polecam wrócić do szkoły podstawowej i milczeć żeby się nie ośmieszać), ale to wszystko powinno być regulowane stopniowo i w racjonalny sposób. No ale przy tych ograniczonych pokładach intelektualnych w sejmie tego nie są w stanie zrobić, także będzie palenie wszędzie, a niepalący są skazani na wdychanie.

Grupa
    Użytkownik
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    60
    Piwo (Otrzymane)
    173
    » Reputacja
    Cytat Napisał eXoduse Zobacz post
    W skrajności popadasz... Wolisz żeby w szkole palili po szatniach i toaletach, gdzie być może będziesz chciał zaszczycić wszystkich swoją obecnością? Lubisz wdychać dym papierosowy? W szpitalach dokładnie to samo... a o tej martwej ustawie to nawet nie wspominaj bo nie wiem kto sobie nią zaprząta głowę Moim zdaniem powinny obie strony doiść do jakiegoś porozumienia, a nie tak jak mamy teraz - absurdalne ustawy do tej pory i nieprzestrzegający ich obywatele, świetnie. Co prawda palacze powinni się dostosować bo to oni wyrządzają szkodę nie palącym, a nie na odwrót (jak ktoś ma inne zdanie to polecam wrócić do szkoły podstawowej i milczeć żeby się nie ośmieszać), ale to wszystko powinno być regulowane stopniowo i w racjonalny sposób. No ale przy tych ograniczonych pokładach intelektualnych w sejmie tego nie są w stanie zrobić, także będzie palenie wszędzie, a niepalący są skazani na wdychanie.
    Co do powrotu do szkoły to polecałbym go Tobie, naucza cie pewnej konsekwencji wypowiedzi, nauczą cie tez rozumienia sarkazmu, nie będziesz wtedy bredził o skrajnościach, nauczą cie tez czytania ze zrozumieniem, wtedy będziesz się mógł rzeczowo odnieść do tego co ktoś inny napisał, także same korzyści.

"Wolisz żeby w szkole palili po szatniach i toaletach"- a nie przyszło ci do głowy że w szkole nie powinno się palić w ogóle(mówimy o uczniach, bo chyba dorośli w szatniach czy kiblach nie palą), szczególnie gdy próbuje się ograniczać palenie.

V.I.P Avatar szymono
    Grupa
    V.I.P
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    32
    Piwo (Otrzymane)
    126
    » Reputacja
    Punkty:     2
    Siła:          13
    Cytat Napisał eXoduse Zobacz post
    Co prawda palacze powinni się dostosować bo to oni wyrządzają szkodę nie palącym, a nie na odwrót (jak ktoś ma inne zdanie to polecam wrócić do szkoły podstawowej i milczeć żeby się nie ośmieszać),
    Gwoli ścisłości to jedzenie jednego kotleta schabowego tygodniowo statystycznie bardziej naraża na chorobę nowotworowa niż codzienne siedzenie w pokoju pełnym palaczy. Podobne zagrożenie stwarza konsumpcja jednej marchewki co siedem dni, szklanki soku pomarańczowego raz na dwa tygodnie lub główki kapusty co dwa lata. Pięciokrotnie wyższe jest prawdopodobieństwo, że dostaniesz raka od pcheł własnego psa czy kota niż od pasywnego palenia.

Nie boję się przyjaciół. Przyjaciele mogą mnie tylko zdradzić. Nie boję się wrogów. Wrogowie mogą mnie tylko zabić. Boję się ludzi obojętnych. Oni nie zdradzają ani nie zabijają, ale to za ich milczącą zgodą dzieje się zdrada i zabijanie.

Grupa
    Użytkownik
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    10
    Piwo (Otrzymane)
    6
    » Reputacja
    Co do powrotu do szkoły to polecałbym go Tobie, naucza cie pewnej konsekwencji wypowiedzi, nauczą cie tez rozumienia sarkazmu, nie będziesz wtedy bredził o skrajnościach, nauczą cie tez czytania ze zrozumieniem, wtedy będziesz się mógł rzeczowo odnieść do tego co ktoś inny napisał, także same korzyści.
    Jak komuś brakuje argumentów to używa takiego, nie wiadomo czegoś? Przeczytaj jeszcze raz co napisałem i wtedy próbuj... nawet nie wiem jak określić taką prymitywną wypowiedź. Insynuujesz, że to niepalący powinni uważać na palących? Ręce mi opadają jak widzę takich karierowiczów na forach.

a nie przyszło ci do głowy że w szkole nie powinno się palić w ogóle(mówimy o uczniach, bo chyba dorośli w szatniach czy kiblach nie palą)
    Niby czemu nie powinno się palić? Jak ktoś jest pełnoletni to tylko i wyłącznie jego sprawa, a szkoła powinna mu zapewnić do tego warunki - większość szkół nie pozwala opuszczać murów szkoły na przerwach, więc palą gdzie popadnie. W szkole nigdy nie byłeś? mg:

Grupa
    Użytkownik
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    60
    Piwo (Otrzymane)
    173
    » Reputacja
    "Insynuujesz, że to niepalący powinni uważać na palących? Ręce mi opadają jak widzę takich karierowiczów na forach"- heheh, ty jednak jestes po prostu nieukiem i nie umiesz czytac, akurat insynuuje cos odwrotnego, ze to palacy maja uwazac na niepalacych, najpierw nie skumales sarkazmu, teraz nie kumasz zwyklego bezposredniego przekazu, a na koncu odnosisz sie do pelnoletnosci, skad ty sie urwales:P

"Jak ktoś jest pełnoletni to tylko i wyłącznie jego sprawa, a szkoła powinna mu zapewnić do tego warunki" - hehehe, a co to szkola jest od zapewniania warunkow palaczom, to moze zapewnilaby tez warunki do picia gorzaly
    Ostatnio edytowane przez 1Gboxer ; 08-03-10 o 21:13

V.I.P Avatar szymono
    Grupa
    V.I.P
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    32
    Piwo (Otrzymane)
    126
    » Reputacja
    Punkty:     2
    Siła:          13
    to moze zapewnilaby tez warunki do picia gorzaly
    A nie zapewnia? To na Studniówce nie byłeś nigdy? :P
    Oczywiście, że w szkołach w których ucza się dorośli powinny byc palarnie, bo to sa osoby pełnoletnie a nie dzieci które nalezy wychowywać.

Nie boję się przyjaciół. Przyjaciele mogą mnie tylko zdradzić. Nie boję się wrogów. Wrogowie mogą mnie tylko zabić. Boję się ludzi obojętnych. Oni nie zdradzają ani nie zabijają, ale to za ich milczącą zgodą dzieje się zdrada i zabijanie.

Zablokowany Avatar sago
    Grupa
    Zablokowany
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    17
    Piwo (Otrzymane)
    14
    » Reputacja
    Punkty:     1
    Siła:          0
    do kitu z tym nowym w prowadzeniem, co dziadki i młodziki sobie będą jarać a co z dzieciakami małymi? w tym naszym kraju jest coraz gorzej!!!

Elite User Avatar bgszef
    Grupa
    Użytkownik
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    59
    Piwo (Otrzymane)
    55
    » Reputacja
    Punkty:     4
    Siła:          6
    Cytat Napisał sago Zobacz post
    do kitu z tym nowym w prowadzeniem, co dziadki i młodziki sobie będą jarać a co z dzieciakami małymi? w tym naszym kraju jest coraz gorzej!!!

?
    mg:

Grupa
    Użytkownik
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    10
    Piwo (Otrzymane)
    6
    » Reputacja
    skad ty sie urwales
    Widocznie nie potrafię rozmawiać z ignorantem, który nie rozumie różnicy między paleniem a spożywaniem alkoholu w szkole. Poza tym jeżeli twoje wypowiedzi miały wskazywać na to, że "palacy maja uwazac na niepalacych" to chyba tobie przydałyby się warsztaty z rzeczowego wyrażania opinii. Ja nie zamierzam już kontynuować dyskusji z Tobą bo chyba nie dorosłeś do rozmowy z kimś kto ma inne zdanie i od razu wyskakujesz z argumentami typu "a pani jest brzydka" - taki światowy człowiek powinien zrozumieć do czego pije (chociaż niekoniecznie bo tego nie wygooglujesz... przykro mi). Ogólnie to jestem zdziwiony, że ktoś jak ty może mieć tyle postów, a nie potrafi zdania sensownego ułożyć - może tylko wklejasz newsy? Jeśli tak to na tym poprzestań, ponieważ nic mądrego do powiedzenia zdecydowanie nie masz
    a co to szkola jest od zapewniania warunkow palaczom
    Szkoła jest od zapewnienia godziwych warunków do nauki, a zdecydowanie do tego zalicza się zapewnienie komfortu oddychania "czystym" powietrzem, wolnym od dymu papierosowego - coś jeszcze? Chyba ze zwykłymi publicznymi szkołami nie miałeś styczności i wiesz tyle o realiach polskiego szkolnictwa co te mądre głowy w rządzie.

A co do bycia nieukiem to patrząc na zdania w twoich wypowiedziach zastanawiam się czy wiesz jak wygląda poprawnie napisane zdanie - wstawienie "hehe" i trzydziestu dziewięciu przecinków w jednym zdaniu nie podnosi poziomu merytorycznego całej wypowiedzi. O rozpoczynaniu zdań z dużej litery i stawianiu przecinków przed spójnikami przeciwstawnymi nie wspomnę - także z twoich ust wytykanie jakiś braków w edukacji ma taką moc jak obraza z ust osiedlowego kloszarda.

Grupa
    Użytkownik
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    60
    Piwo (Otrzymane)
    173
    » Reputacja
    "O rozpoczynaniu zdań z dużej litery i stawianiu przecinków przed spójnikami przeciwstawnymi nie wspomnę"- a slyszales pseudopoprawny czlowieczku o tym, ze jezyk na forach rozni sie zdecydowanie od jezyka uzywanego w innych sytuacjach(staje sie b potoczny, zblizony do mowionego), ze z wygody czesto pomijamy, ę ą itd, o przecinkach , kropkach, duzych literach nie wspomne, z wygody jednak nie powinnismy robic razacych bledow ortograficznych , ktorych u ciebie nie brakuje- np doiść- co z tego ze masz ś,ć jak nie wiesz jakiego j/i sie uzywa, np nie palących- tutaj powinno byc razem, ty walisz oddzielnie bo nie nauczyli cie, ze nie z przymiotniki piszemy razem, nie zwracalbym na to uwagi, ale tacy jak ty poprawiacze sa po prostu zenujacy( nie mam argumentow, to wytkne kropke, przecinek, ęke, duza litere), o tym, że nie masz zielonego pojecia o sarkazmie nie wspomne, przyklad- najpierw piszesz o skrajnosciach, teraz o roznicy miedzy paleniem a piciem, no i te oskarzenia, ze popieram palacych, gdzie ja to zasugerowalem- udowodnij ze masz racje, zacytuj fragment, zrob to co ja zrobilem, wtedy bedziesz wiarygodny

ps: to co tutaj napisalem(w tym poscie) oczywiscie zostalo wygooglowane i wklejone, no ale zabraklo ę ą itd , duzych liter, kropek, moze nawet jakiegos przecinka, bo przeciez nie umiem ich uzywac - paradox( chodzi o wklejenie, napisze bo zaraz wytknie ze myle paradox z ironia)/ironia zamierzona, postaraj sie ogarnac co mam na mysli, i naucz sie pisac dojść, skorzystaj z rady osiedlowego kloszarda, albo napisz, ze sie po prostu pomyliles i skoncz z robota correctora, bo najgorzej wyglada jak ktos kto sie myli poprawia innych, masz podkreslone, zeby lepiej zapamietac.

a na koniec wroce do tematu i zadam jeszcze raz pytanie kluczowe:

po co wprowadzac cos co ma miec zupelnie odwrotny skutek, i jak to sie ma do tak modnych trendow europejskich, czyzby wybory je zawieszaly?
    Ostatnio edytowane przez 1Gboxer ; 09-03-10 o 08:03

Grupa
    Użytkownik
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    10
    Piwo (Otrzymane)
    6
    » Reputacja
    skoncz z robota correctora
    Ja jej nigdy nie zacząłem, w przeciwieństwie do Ciebie. Nie bryluje w ortografii i nie jest to tajemnicą. Za to ty też nie jesteś w tej kwestii ekspertem, a próbujesz wytykać braki innym - widzisz różnicę? Jeżeli sądzisz, że ja pierwszy zacząłem takie prymitywne przepychanki, przeczytaj jeszcze raz swoją pierwszą wypowiedź skierowaną do mnie.

a slyszales pseudopoprawny czlowieczku o tym, ze jezyk na forach rozni sie zdecydowanie od jezyka uzywanego w innych sytuacjach
    Nie, nie słyszałem i z takim zjawiskiem się nie spotkałem na żadnym poważnym forum. Nie popieram żadnych uproszczeń na forach dyskusyjnych/blogach/stronach internetowych, itd., ponieważ jest to prymitywne i z góry obniża wiarygodność jakiejkolwiek wypowiedzi - takie rzeczy można robić ale na gg czy ircu, gdzie rozmawia się "w czasie rzeczywistym" i na ogól większość nie sprawdza tego co napisała przed wysłaniem.

to co tutaj napisalem(w tym poscie) oczywiscie zostalo wygooglowane i wklejone
    Chwalisz się jeszcze tym? Mamy Ci bić brawo za to, że nie znasz żadnych zasad i musisz sięgać do różnych źródeł aby "zabłysnąć"?

Do reszty się nawet nie odniosę bo i tak nie rozumiesz słowa pisanego. Poza tym używanie sarkazmu w takiej sytuacji jest nieuzasadnione w żaden sposób, także daruj sobie, ok?

+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni

Informacje o Temacie

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)