Zamknięty Temat
Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Temat: uTorrent nie pobiera i nie seeduje

Power User Avatar mateo1990
    Grupa
    Użytkownik
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    7
    Piwo (Otrzymane)
    11
    » Reputacja
    Punkty:     0
    Siła:          4

uTorrent nie pobiera i nie seeduje

Witam wszystkich

Zwracam się tutaj z prośbą o pomoc, ponieważ nie potrafię rozwiązać pewnego poważnego problemu dotyczącego działania mojego uTorrenta.

Problem polega na tym, że po dodaniu torrentów do programu, ani ich nie pobiera, ani nie seeduje. Czasem po kilku godzinach któraś ze wstawek "zaskoczy" i zacznie pobierać (tudzież wysyłać), ale zaledwie od kilku peerów i z mizerną prędkością. Wygląda na to, jakby był jakiś poważny kłopot z nawiązaniem połączenia z peerami.

Program łączy się poprawnie ze wszystkimi trackerami (jest zielona strzałeczka i żadnych komunikatów o błędzie. Problem ten dotyczy obecnej wersji 2.0, ale na poprzednich wersjach z grupy 1.8 miałem to samo.

Co dziwne - problem ten dotyczy tylko uTorrenta. We wszystkich innych klientach (np. w BitComecie, czy Deluge, kTorrent, Transmission) działa wszystko prawidłowo i ściąga/wysyła się od razu po rozpoczęciu zadania. Ale używam teraz Windowsa i niestety uTorrent jest jedyną sensowną alternatywą. Żaden inny klient nie spełnia moich oczekiwań, tak więc muszę jakoś to naprawić.

Mój internet to sieć akademicka (mieszkam w akademiku) - raczej na 99% nie mam poblokowanych portów (poza oczywiście tym faktem, że jestem za NATem - ale to nie powinno uniemożliwiać ściągania czy seedowania) ani żadnych innych celowo nałożonych blokad. Kumpel z pokoju jest podłączony do tej samej sieci, też korzysta z uTorrenta, ale u niego wszystko działa prawidłowo.

Testowałem uTorrenta na różnych systemach operacyjnych (Windows XP, Windows 7), testowałem najrozmaitsze porty, kombinowałem z ustawieniami uTorrenta (włączanie i wyłączanie DHT, szyfrowanie i nieszyfrowanie połączeń itd. - ogólnie sporo opcji testowałem), ale zawsze jest ten sam efekt - uTorrent po prostu nie działa.

Zauważyłem jednak, że po zastopowaniu większości zadań i zostawieniu paru, pojedynczych aktywnych wstawek, to pobieranie rusza i wszystko zdaje się działać normalnie. Ale nie chodzi mi o to, aby móc seedować tylko parę nielicznych wstawek na raz. Chciałbym, aby uTorrent działał poprawnie z większą ilością zadań. W domu używam uTorrenta 2.0, mam tam dodanych z 200 wstawek i wszystko hula wyśmienicie. Dlaczego więc w tym przypadku jest taki problem?

Z góry dziękuję za wszelką pomoc i pozdrawiam!

Master User Avatar Miedzcu
    Grupa
    Użytkownik
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    26
    Piwo (Otrzymane)
    30
    » Reputacja
    Siła:          3
    co za system w domu i w akademiku? (prawdopodobnie masz źle skonfigurowany uT - półtrwałe połączenia i inne takie a do tego właśnie NAT się nakłada bo jesteś niedostępny na stronach torrent i masz dużo mnie źródeł)
    Słowo skąd można napisać również tak według użytkowników forum:z kąd,zkąd,skond,z kąt,skąt i inne

Jeśli pomogłem, powiedziałem prawdę postaw mi piwo...proszę bo mnie suszy :-)

Power User Avatar mateo1990
    Grupa
    Użytkownik
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    7
    Piwo (Otrzymane)
    11
    » Reputacja
    Siła:          4
    Cytat Napisał Miedzcu Zobacz post
    co za system w domu i w akademiku? (prawdopodobnie masz źle skonfigurowany uT - półtrwałe połączenia i inne takie a do tego właśnie NAT się nakłada bo jesteś niedostępny na stronach torrent i masz dużo mnie źródeł)
    Witam

Systemy to Windows XP i Windows 7 (ale nie ma to żadnego znaczenia, bo w jednym miejscu zarówno na XP jak i 7 jest wszystko dobrze, a w drugim zarówno na XP i 7 nie działa).

W uTorrencie konfigurowałem tylko te podstawowe opcje, jak ilość połączeń, czy ilość połączonych peerów na torrent, ilość dostępnych zadań itd. Wyłączyłem DHT, bo jest to niedozwolone na wielu trackerach.
    Odnośnie tych półtrwałych połączeń, to pewnie chodzi Ci o jakieś parametry z ustawień zaawansowanych. Co powinienem skonfigurować, aby uTorrent zaczął działać tak jak powinien? Ew. macie może jakieś linki do szczegółowych opisów konfiguracji uTorrenta?

Elite User Avatar jarski185
    Grupa
    Użytkownik
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    59
    Piwo (Otrzymane)
    122
    » Reputacja
    Punkty:     27
    Siła:          6
    Cytat Napisał mateo1990 Zobacz post
    Mój internet to sieć akademicka (mieszkam w akademiku) - raczej na 99% nie mam poblokowanych portów (poza oczywiście tym faktem, że jestem za NATem -
    Tutaj leży przyczyna, warto też pamiętać o tym aby mieć 100% pewności, prawie robi różnicę jak wiadomo.

Zamknięty Temat

Informacje o Temacie

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)