+ Odpowiedz na ten temat
Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 16 do 30 z 74

Temat: Używasz pirackiego Windowsa? Możesz mieć kłopoty

Power User Avatar eXoduse
    Grupa
    Użytkownik
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    10
    Piwo (Otrzymane)
    6
    » Reputacja
    Punkty:     0
    Siła:          3
    Cytat Napisał kamils115 Zobacz post
    Ok, powiedzmy że prowadzisz własną działalność i na co Ci się zda ten XP HE, chyba tylko po to aby zainstalować WMP, nawet teraz patrząc na nasz rynek, można łatwo zauwazyć ze większość programów gier itp jest pisanych już pod nowsze wersje systemów jak np XP SP3, a epoka SP1 i 2 przeminęła kilka lat temu. Reasumując nie każdego na świecie jest stać aby kupić sobie legalny system i software potrzebny do niego, każdy nie nazywa się Kowalski i nie jeździ Mercedesem. Wiec jeżeli uważasz, że przykładowego XP HE OEM można kupić za śmieszne i każdy bo go mógł mieć to jesteś w grubym błędzie, pozdro:P
    No przykro, mi ale skoro ktoś kupuje komputer za 2500zł żeby grać i potem płacze, że oprogramowanie drogie... mg:Poza tym kupując system operacyjny, kupujesz go na lata to sobie policz te "nieśmieszne" pieniądze za XP Home OEM (280zł - w takiej cenie można legalny OEM zakupić bez żadnych przekrętów) w przeliczeniu na xx miesięcy. Sam z XP korzystałem ponad cztery lata i z perspektywy czasu kosztowało mnie to 11zł miesięcznie (policzyłem dla 500zł, w końcu jak kupowałem ten system to swoje kosztował).

User Avatar radekidz
    Grupa
    Użytkownik
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    1
    Piwo (Otrzymane)
    0
    » Reputacja
    Siła:          2
    Cytat Napisał tasiu Zobacz post
    Co za brednie mg:

Windows 7 Ultimate BOX

agito.pl - 1187,00 zł
    amazon.co.uk - £168,02 = 760,76 zł

... będzie za 500zł do końca roku

User Avatar log88
    Grupa
    Użytkownik
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    2
    Piwo (Otrzymane)
    0
    » Reputacja
    Cytat Napisał kamils115 Zobacz post
    Ok zgodzą się z Toba log88, jeżeli posiadasz oryg Windowsa i masz włączone aktualizacje to wtedy tak może być że SP2,3 pobierze Ci się za darmo.
    Czy masz wlaczone aktualizacje czy nie czy masz orginalny system czy nie SP 2, 3 i każdy jest do pobrania za darmo i nie jest sprawdzana orginalność systemu itd. Ba można było go kupić nawet w 1 z gazet (sp3) za 10zl w empiku ;) Więc coś mizerna Twoja wiedza co do SP for Windows

Ja XP dostalem z kompem za darmo.. Vista mi nie pasowała. Sciaglem darmowa Win 7 ktorego mozna bylo uzywac prawie ROK za darmo wersje RC ktora byla identyczna do finalnej w sumie mozna jej uzywac do marca bo dalej dziala a potem co 2godziny restartowac sie ma... Wiec byl czas by "przetestowac" win7 jak ktos zamierzal zmienic/zaaktualizowac swoj system. Fakt win7 jest drogi, ale czy kazdy potrzebuje Win7? Dla duzej rzeszy ludzi win XP w zupelnosci wystarcza, a jak chca wykrzesac moc ze swojej maszyny chca miec 8gb ramu 4rdzeniowy procesor a do tego to juz trzeba by miec win7 to z pewnoscia stac ich wydac pare stowek za system bo na kompa dali 3-4tys.

W sumie można by powiedziec by tak o kazdym aspekcie piractwa jednak ja do oprogramowania szczegolnie podchodze. Inaczej patrze na sciaganie filmow z neta w koncu robil to sam Bill Gates ;D

Zablokowany Avatar sztab
    Grupa
    Zablokowany
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    0
    Piwo (Otrzymane)
    0
    » Reputacja
    Siła:          0

Sztab antypiracki

Sztab antypiracki informuje, że paserstwo programów komputerowych – zarówno umyślne, jak i nieumyślne – może także podlegać odpowiedzialności karnej przewidzianej w Kodeksie karnym, tj. karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do 5 lat 2 lub – w wypadku paserstwa nieumyślnego – karze grzywny, ograniczenia wolności lub pozbawienia wolności do lat 2, jakkolwiek w wypadku znacznej wartości rzeczy paserstwo nieumyślne zagrożone jest karą pozbawienia wolności od 3 miesięcy do 5 lat.

Podstawa prawna: art. 291 i 292 w związku z art. 293 Kodeksu karnego

V.I.P Avatar dan.hunter
    Grupa
    V.I.P
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    40
    Piwo (Otrzymane)
    171
    » Reputacja
    Punkty:     17
    Siła:          6
    Cytat Napisał log88 Zobacz post
    A co do oprogramowania to w wiekszosci przypadkow ludzie sciagaja platne programy dla szpanu. Po co 15latkowi Photoshop? Tylko po to zeby wstawic ramke albo napis? Przeciez jest darmowy gimp. Ale nie dużo osób chce zaszpanować mam photoshopa 14 jestem cool!!
    I to sie tyczy tak naprawde niemal wszystkich programow.
    Jasne tylko kolega nie wziął czegoś pod uwagę. Jeżeli ktoś chce się rozwijać i mieć dzięki temu lepszą pracę to pewnie będzie używał gimpa. Śmiech na sali. W CV potem napisze super znajomość gimp-a.

A jeszcze dodając czy microsoft dla studentów nie udostępnia tych programów za darmo co piszesz Gandalf77? Jest chyba coś takiego jak MSDNAA gdzie studenci mogą za darmo korzystać z :
    • systemy operacyjne (m. in. Windows XP, Windows Vista, Windows 7),
    • serwery (m. in. SQL Server, Windows Server, BizTalk Server),
    • narzędzia do tworzenia oprogramowania (m.in. Visual Studio, Microsoft Expression),
    • aplikacje (m.in. Access, Project, Visio)
    A jak skończy studia to co ma zrobić pewnie kupić. Nie wyskakuj mi tu z darmowym oprogramowaniem. Patrz na realia i sam powiedz czego wymaga od ciebie przyszły pracodawca. Oczywiście zależy od tego jaką pracę wykonujesz.

Cytat Napisał Sztab
    Sztab antypiracki informuje, że paserstwo programów komputerowych – zarówno umyślne, jak i nieumyślne – może także podlegać odpowiedzialności karnej przewidzianej w Kodeksie karnym, tj. karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do 5 lat 2 lub – w wypadku paserstwa nieumyślnego – karze grzywny, ograniczenia wolności lub pozbawienia wolności do lat 2, jakkolwiek w wypadku znacznej wartości rzeczy paserstwo nieumyślne zagrożone jest karą pozbawienia wolności od 3 miesięcy do 5 lat.

Podstawa prawna: art. 291 i 292 w związku z art. 293 Kodeksu karnego

Szkoda że prawo nie mówi o okradaniu klienta nic. Często kupujemy coś co później okazuje się jednym wielkim nie wypałem. Do kogo mamy się zwrócić. Prawo bogatych nie obowiązuje już nie raz się o tym przekonałem. Jak chcesz kogoś pouczać to nie na tym forum.

Chcecie porządku wprowadźcie abonament na net-a tzw. który pozwoli częściowo pokryć szkody jaki przemysł ponosi w związku z piractwem. Po drugie z reklam też można było by troszkę pieniędzy wydobyć. Kwestia pozostaje jak podzielić zyski ale to już nie mój problem.
    Pozdro dla Esa1 floresa and Mik-a Weronika
    oraz super uberlit trackera Moje Siano aka Miendole siusiorem aka Mój sierściuchu

Grupa
    Użytkownik
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    10
    Piwo (Otrzymane)
    6
    » Reputacja
    Chcesz się rozwijać? Zainwestuj w siebie, są zawody gdzie żeby się rozwijać trzeba inwestować pieniądze (i to czasem bardzo duże), czemu grafików(?) miałoby to nie obowiązywać? Poza tym licencja przykładowo na Photoshopa (skoro siedzimy w temacie grafiki) nie kosztuje 20tys. złotych, tylko ~2,8tys. złotych co można bez problemu pokryć chociażby z kredytu studenckiego - wystarczy chcieć znaleźć rozwiązanie.

V.I.P Avatar dan.hunter
    Grupa
    V.I.P
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    40
    Piwo (Otrzymane)
    171
    » Reputacja
    Cytat Napisał eXoduse Zobacz post
    Chcesz się rozwijać? Zainwestuj w siebie, są zawody gdzie żeby się rozwijać trzeba inwestować pieniądze (i to czasem bardzo duże), czemu grafików(?) miałoby to nie obowiązywać? Poza tym licencja przykładowo na Photoshopa (skoro siedzimy w temacie grafiki) nie kosztuje 20tys. złotych, tylko ~2,8tys. złotych co można bez problemu pokryć chociażby z kredytu studenckiego - wystarczy chcieć znaleźć rozwiązanie.
    Z takim podejściem to o czym my mówimy wciąż piractwo będzie istnieć i nic w tej materii się nie zmieni. Exodus po co ci konta torrentowe w takim razie. Czemu nie kupujesz, choćby na raty.
    Exodus śmiem twierdzić że jesteś hipokrytą. Wiesz już dobrze o czym mówię. Ciekaw tylko jestem czy na te twoje torrenty wystawione wiesz gdzie, masz zezwolenie. Screen juz zrobiony w razie czego jakbyś zaprzeczał. Skończ już pisanie tych bzdur.
    oraz super uberlit trackera Moje Siano aka Miendole siusiorem aka Mój sierściuchu

User Avatar log88
    Grupa
    Użytkownik
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    2
    Piwo (Otrzymane)
    0
    » Reputacja
    dan.hunter poczytaj posty i zastanów się co piszesz.;-)
    Po co 14latkowi Photoshop skoro chce tylko poprawic se fote zeby wrzucic na nk? Dla szpanu ze uzywa photoshopa choc wykorzystuje poniżej 5% jego możliwości.

Student moze miec programy za darmo prawie kazdy i to nie jest problem.
    Photoshopa mozna bylo kupic studenci i licealisci za 199zl do uzytku prywatnego i mozna bylo z niego korzystac rownierz po zakonczeniu nauki.
    A jak ktos chce zarabiac na grafice to co w tym dziwnego ze zainwestowac musi 3k PLN?

Prawda jest taka ze czesc ludzi sciaga drogie orginalne programy choc dla hm 80% starczyly by darmowe odpowiedniki i robi to dla szpanu. Powiedzmy, że 20% (choc to zawyzona liczba) sciaga to z mysla o przyszlosci, o pracy itd.

Studenci maja programy za darmo! Wiec jak ktos chce sie edukowac w kierunku informatyka moze z nich korzystac do woli.

Po studiach skoro sie z nimi zaznajomił czas wydać kase skoro chce na nich zarabiać i co w tym dziwnego?

Jedyny ktory tu sensownie pisze to eXodus. Chwała mu za to.

Ja jak pisałem jestem studencina nie jestem kasiasty rodzice też jakos super bogaci nie sa. Jakos stac mnie bylo na orginalny system, na orginalnego Photoshopa w 1 z promocji do uzytku prywatnego.

Grupa
    Użytkownik
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    10
    Piwo (Otrzymane)
    6
    » Reputacja
    Cytat Napisał dan.hunter Zobacz post
    Exodus śmiem twierdzić że jesteś hipokrytą.
    Ja cały czas pisze o oprogramowaniu i możesz sobie gadać swoje, ale osobiście w 100% mam legalne. Z komercyjnych rozwiązań używam Windows 7 Home Premium OEM + Norton Internet Security 2010, reszta freeware, więc do czego pijesz? Na torrentach też nie udostępniam nic z software, także chyba argument nietrafiony? Widzę, że nie chcesz zrozumieć, że oprogramowanie niezbędne do komfortowego użytkowania komputera w domowym zaciszu to niewielkie pieniądze.

Torrentów używam do innych rzeczy - chociażby filmów HD. Przeciętny odtwarzacz to kwestia 500zł + 80zł za sztukę jeżeli chodzi o film - na takie atrakcje już mnie nie stać niestety. Mniej wydałem na Windows 7 HP OEM + NIS2010, niż dałbym za sam odtwarzacz, także nie porównuj jednego do drugiego.

V.I.P Avatar dan.hunter
    Grupa
    V.I.P
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    40
    Piwo (Otrzymane)
    171
    » Reputacja
    dan.hunter poczytaj posty i zastanów się co piszesz.;-)
    Po co 14latkowi Photoshop skoro chce tylko poprawic se fote zeby wrzucic na nk? Dla szpanu ze uzywa photoshopa choc wykorzystuje poniżej 5% jego możliwości.

Student moze miec programy za darmo prawie kazdy i to nie jest problem.
    Photoshopa mozna bylo kupic studenci i licealisci za 199zl do uzytku prywatnego i mozna bylo z niego korzystac rownierz po zakonczeniu nauki.
    A jak ktos chce zarabiac na grafice to co w tym dziwnego ze zainwestowac musi 3k PLN?

Prawda jest taka ze czesc ludzi sciaga drogie orginalne programy choc dla hm 80% starczyly by darmowe odpowiedniki i robi to dla szpanu. Powiedzmy, że 20% (choc to zawyzona liczba) sciaga to z mysla o przyszlosci, o pracy itd.

Studenci maja programy za darmo! Wiec jak ktos chce sie edukowac w kierunku informatyka moze z nich korzystac do woli.

Po studiach skoro sie z nimi zaznajomił czas wydać kase skoro chce na nich zarabiać i co w tym dziwnego?

Jedyny ktory tu sensownie pisze to eXodus. Chwała mu za to.
    Tak hehe bo ci przytakuje. Jeszcze raz napisze. Jak ma zniknąć piractwo w takim razie zadam pytanie. Jesteś student ok możesz sobie kupic photoshopa za 199 nie a to przykro mi bujaj się . Dyskryminacja może powiesz że nie.

Dla szpanu o czym ty piszesz. Nie znam żadnej osoby by która coś dla szpanu ściągał. Ty masz jak pisze 33 lata czy śmiem twierdzić 22 a może mniej. Dobra ale zakładając że masz racje to co z tego że ściągnie jak ty to mówisz dla szpanu jak i tak z tego pożytku mieć nie będzie. Bo do tego programu nie zajrzy. To lepiej by taka osoba może kupiła oryginał. Jasne. Hehe

Proszę podaj mi darmowy odpowiednik Autocada.

Cytat Napisał eXoduse Zobacz post
    Ja cały czas pisze o oprogramowaniu i możesz sobie gadać swoje, ale osobiście w 100% mam legalne. Z komercyjnych rozwiązań używam Windows 7 Home Premium OEM + Norton Internet Security 2010, reszta freeware, więc do czego pijesz? Na torrentach też nie udostępniam nic z software, także chyba argument nietrafiony? Widzę, że nie chcesz zrozumieć, że oprogramowanie niezbędne do komfortowego użytkowania komputera w domowym zaciszu to niewielkie pieniądze.

Torrentów używam do innych rzeczy - chociażby filmów HD. Przeciętny odtwarzacz to kwestia 500zł + 80zł za sztukę jeżeli chodzi o film - na takie atrakcje już mnie nie stać niestety. Mniej wydałem na Windows 7 HP OEM + NIS2010, niż dałbym za sam odtwarzacz, także nie porównuj jednego do drugiego.
    Ty mi piszesz o oprogramowaniu a ja pisze w całokształcie o piractwa. Czy ściągasz program czy film taki sam z ciebie pirat jak każdy z nas na tym forum.

Grupa
    Użytkownik
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    10
    Piwo (Otrzymane)
    6
    » Reputacja
    No to niech będzie, że po części mamy obaj racje. Tylko widzę, że ty wyznajesz dewizę, że jak "piracimy" to wszystko jak leci? Ja jednak trzymam się tego, że jak mnie na coś stać to, to po prostu kupuje i w tym wypadku chodzi mi o oprogramowanie Odnosze się cały czas do oprogramowania, ponieważ o nim moim zdaniem było głównie napisane w przytoczonym newsie.

User Avatar log88
    Grupa
    Użytkownik
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    2
    Piwo (Otrzymane)
    0
    » Reputacja
    FAkt jest taki jak pisałem 80% jak juz drazymy temat grafiki starczył by gimp. 20% uzywa wiecej funkcji ktore posiada PS. 80% nigdy nie bedzie mialo stycznosci z tym programem w zyciu zawodowym nigdy im sie to tak naprwade nie przyda jak mowisz o pewnej formie nauki. Wiec w zupelnosci mogli by uzywac gimpa, ale nie bo po co pochwale sie kumplom ze mam PS 14...
    Czemu by nie sprobowac darmowego gimpa w grafice skoro jest darmowy i moze mi w zupelnosci wystarczec? Ja zawsze tak robię czesto darmowe mi w zupelnosci wystarcza (akurat gimp sam nie ale wiele innych DARMOWYCH programow ktore maja platne odpowiedniki sa mi wystarczajace) - takim podejsciem napewno zmniejszylo by sie piractwo.

A darmowy odpowiednik AutoCada? Hm akurat ten program CHYBA moze przydac sie albo na studiach jak ktos ma grafike to ma go za darmo. Albo w pracy wiec skoro pracuje to chyba stac go na program na ktorym zarabia?
    A jako darmowa alternatywe polecam Bricscad o ile sie nie myle sa wersje DARMOWE jak i platne.

Edit:
    Piractwo nigdy nie zniknie (a moze .... ) ale nie ma problemu by je zmniejszyc bysmy nie byli krajem w czolowce piractwa i wielu mogloby sie przesiasc na darmowe programy (nie wszyscy ale jakas czesc moze polowa moze 25%) bo chyba nie kazdy musi miec kombajn graficzny multimedialny itd - czesci starczylo by darmowe - jedynie trzeba chciec zmienic swoje podejscie.
    Ostatnio edytowane przez log88 ; 26-02-10 o 20:24

Zablokowany Avatar szaber
    Grupa
    Zablokowany
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    36
    Piwo (Otrzymane)
    59
    » Reputacja
    Siła:          0
    Od dawno korzystam z większości legalnego oprogramowania. Spokojnie można używać darmowych aplikacji. Prawie Kazda komercyjna ma odpowiednik dobrej darmowej wersji.
    Mam także legalnego Windowsa Viste - Brałem laptopa na raty i miałem wybór Linuxa free albo viste za 300 zł a że brałem na raty więc strasznie nie odczułem tych 300 zł.
    Ale nie którzy muszą mieć zaraz Windows 7 i znam parę osób co maja legalna viste to i tak postawili nie legalnego win7.Wiec jaka w tym logika

Power User Avatar Pszemol
    Grupa
    Użytkownik
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    8
    Piwo (Otrzymane)
    19
    » Reputacja
    Punkty:     1
    Siła:          4
    Bo Vista to ścierwo? Tak jak już ktoś pisał o kosztach. Dla jednych mało dla innych dużo. Warto sobie porównać zarobki w zachodnich krajach. W Anglii możemy kupić oryginalną grę już za 2-3 godziny pracy (minimalna płaca) !!!! a w PL za 2-3 godziny pracy co można kupić? Odpowiedź sama się ciśnie na usta - gówno.
    Jak będziemy gospodarczo stali na poziomie Francji/Niemiec/Anglii to będę kupował tylko oryginalne oprogramowanie.

Btw. Gra to też program i raczej nie znajdzie się darmowego odpowiednika np COD MW 2.

Grupa
    Użytkownik
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    10
    Piwo (Otrzymane)
    6
    » Reputacja
    Cytat Napisał Pszemol Zobacz post
    Gra to też program i raczej nie znajdzie się darmowego odpowiednika np COD MW 2
    Counter Strike v 1.6 NON STEAM?

+ Odpowiedz na ten temat
Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 OstatniOstatni

Informacje o Temacie

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)