Zamknięty Temat
Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: Problem z konfiguracją ogólną Utorrenta

User Avatar Goliathus
    Grupa
    Użytkownik
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    2
    Piwo (Otrzymane)
    0
    » Reputacja
    Punkty:     0
    Siła:          2

Problem z konfiguracją ogólną Utorrenta

Witam wszystkich
    Mam pewien bardzo nurtujący problem z Utorrentem. W sumie to wiele problemów. Przejrzałem tematy, znalazłem pare informacji, ale konkretnej odpowiedzi nie uzyskałem. Dlatego piszę tutaj.

Posiadam Utorrenta 1.8.5. Dostawca GH NET szybkość 2mb/s, konfiguracja Utorrenta za pomocą kreatora. Doinstalowałem sobie również Utorrent Ultra Accelerator. Router który posiadam to Linksys SPA 2012, program antywirusowy NOD 32 z wbudowanym firewallem.

Problem 1: Status raz zielony, raz żółty,raz czerwony. Myślałem, że chodzi o przekierowanie portu, ale to czerwony status po chwili przechodzi na zielony, zeby potem znów przejść na żółty, także nie mam pojęcia o co chodzi. Czy faktycznie to jest problem przekierowania portów?

Problem 2: jak dodać utorrenta do wyjątków w nod32?

Problem 3: Podczas bawienia się w przekierowanie portów korzystałem z tej stronki:
    http://www.portforward.com/english/r...outerindex.htm
    Doszedłem do ustanowienia statycznego IP i tam poległem, domyślam się, że jest to banalnie proste, aczkolwiek poradnik był po angielsku, a to nie jest moja najmocniejsza strona... Także jeżeli ktoś by był na tyle uprzejmy i podał jakiś odnosnik do normalnego poradnik po polsku

Problem 4: Może to mieć jakiś z tym wszystkim związek, dlatego to piszę: Ping sięga mi około 400-500, a wiem, że to nie jest normalne. Sprawdzałem nodem i spybotem i czyściutko. Jaki może być tego powód i czy mozliwe jest, że jest to powód tych zmian statusu?

Jak na razie, najbardziej przeszkadza mi ten status. Z góry dzieki za pomoc

Edit. Odnośnie czerwonego znaczku, wyłaczyłem firewalla, odłaczyłem ruter i podłaczylem bezpośrednio ethernetem do kompa i to samo.

Edit 2. Dzwoniłem do mojego providera, powiedziano mi, że jak zmienie ip na publiczny za opłatą, to pingi się zmniejszą, a router jest jednoportowy więc na pewno nie chodzi o przekierowanie portów. Mają rację?
    Ostatnio edytowane przez Goliathus ; 11-02-10 o 13:03

Master User Avatar kodd
    Grupa
    Użytkownik
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    10
    Piwo (Otrzymane)
    17
    » Reputacja
    Punkty:     3
    Siła:          4
    co do noda to nic nie trzeba dodawac i nie powinien nic blokowac.
    A cala reszta Twoich problemow wiąże sie z tym ze nie masz publicznego ip i w tej sytuacji przekierowywanie portow na Twoim routerze nic nie pomoze.
    Ratuje Cie albo publiczne ip albo przekierowanie portow u Twojego dostawcy neta.

3. Piwo Goliathus postawił(li) piwo za powyższy post
    User Avatar Goliathus
    Grupa
    Użytkownik
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    2
    Piwo (Otrzymane)
    0
    » Reputacja
    Czyli rozumiem, że jak zmienię na publiczne IP wszystkie problemy znikną Dzieki wielkie za pomoc. Jeżeli będą jeszcze jakieś problemy będe pisał

User Avatar Goliathus
    Grupa
    Użytkownik
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    2
    Piwo (Otrzymane)
    0
    » Reputacja
    Witam ponownie. Byłem u providera, powiedzieli mi że ustawili publiczne IP i teraz mam ip: 91.150.xxx.xx
    Tylko niestety problem nie zniknął. Wszelkie problemy opisane powyżej występują dalej... O co dalej może chodzić?

OK, zrobiłem pewien eksperyment. Podpiałem kabel ethernetu do laptopa. Ping 18... Nie mam pojęcia o co chodzi. Jak mogę to zmienić, uwzględniając to, że sprawdzałem nodem i spyware i czyściutko.
    Ostatnio edytowane przez Goliathus ; 24-02-10 o 09:26

Old User Avatar ose
    Grupa
    Użytkownik
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    19
    Piwo (Otrzymane)
    187
    » Reputacja
    Punkty:     9
    Siła:          8
    Goliathus numer IP bym się tak na forum publicznym nie chwalił

a co do twoich problemów - z jakich storn korzystasz bo jak z publików to one często są przeciążone i powodem twoich problemów

a ten Utorrent Ultra Accelerator to bym odinstalował

7. Piwo Goliathus postawił(li) piwo za powyższy post
    Master User Avatar grzemyslaw
    Grupa
    Użytkownik
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    23
    Piwo (Otrzymane)
    38
    » Reputacja
    Punkty:     18
    Siła:          3
    Jeśli chodzi o odblokowanie portów to polecam program "Simple Port Forwarding", ustawiasz w nim sobie, że ma odblokowywać porty używane w programie Utorrent i u mnie to działa (przy zmiennym IP) choć w programie jest też opcja ustawienia stałego. Z tego co pamietam w programie musisz ustawić jeszcze jaki masz router i chyba tylko tu może być problem, jeśli go nie będzie na liście.
    A po zaproszenia tutaj :cool:

User Avatar Goliathus
    Grupa
    Użytkownik
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    2
    Piwo (Otrzymane)
    0
    » Reputacja
    korzystam z wielu stron. Prędkość i ping sprawdzałem na speedtest.net. Po odpięciu od kompa ethernetu i podłaczeniu do laptopa ping był już całkiem ok na laptopie (15) także możliwe, że problem tkwi w komputerze. Jeżeli chodzi o przekierowanie portów, to dziś dzwoniłem do providera, powiedział, że u mnie to jest nie potrzebne. Skoro jest publiczne IP to wszystko powinno być ok, a skoro nie jest to problem tkwi w komputerze. Pytaniem jest gdzie może tkwić ten problem?

Zamknięty Temat

Informacje o Temacie

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)