+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: Oscarowe hity są już w Internecie

Administrator Avatar Rumcajs
    Grupa
    Administrator
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    1
    Piwo (Otrzymane)
    554
    » Reputacja
    Punkty:     11
    Siła:          11

Oscarowe hity są już w Internecie

"Mamy dwie wiadomości dla hollywoodzkich koncernów filmowych - dobrą i złą. Oto dobra: w tym roku w Sieci nielegalnie udostępniono mniej oscarowych hitów, niż rok temu. A zła jest taka, że poprawa jest minimalna - bo na 34 filmy nominowane do Oscarów, aż 27 można już dziś pobrać z internetowych sieci P2P.

Informacje na temat dostępności pirackich kopii filmów nominowanych do nagród Amerykańskiej Akademii Filmowej już od 7 lat z benedyktyńską starannością gromadzi i analizuje Andy Baio, redaktor serwisu Waxy.org.

Jest lepiej, ale wciąż źle

W tym roku do Oscarów nominowano w sumie 34 filmy (uwzględniając wszystkie kategorie) - z ustaleń Baio wynika, że 79 proc. z nich (czyli 27) można dziś pobrać z Internetu. Jak już wspomnieliśmy, jest to wynik lepszy niż w zeszłym roku - bo w 2009 r. przed ceremonią wręczenia Oscarów w Sieci dostępne były wszystkie nominowane filmy. Wydłużył się też przeciętny czas, upływający od oficjalnej premiery kinowej do pojawienia się filmu w P2P - rok temu było to ok. 10 dni, teraz trwa to średnio trzy tygodnie.

Ale amerykańskie koncerny mają wciąż sporo powodów do zmartwień - choćby to, że 79% to wciąż bardzo dużo. Co więcej - aż cztery filmy nominowane w tym roku do Oscara pojawiły się w sieciach P2P jeszcze przed swoją premierą kinową ("The Loop", "The Hurt Locker", "The White Ribbon" oraz "The Young Victoria"). Dodajmy, że krótko po premierze kinowej w P2P pojawił się również "Avatar" Jamesa Camerona - co jednak nie przeszkodziło mu w zdobyciu tytułu najbardziej dochodowego filmu w historii kina.

Serwis TorrentFreak.com informuje, że większość z dostępnych już oscarowych hitów dostępna jest w Sieci w doskonałej jakości - zwykle są to tzw. dvdrippy (czyli pliki zgrane z płyt DVD), niekiedy trafiają się też kopie zarejestrowane kamerami w kinach.

Filmy udostępniają... jurorzy

Co ciekawe, znaczną część pojawiających się nielegalnie w Sieci filmów wciąż stanowią kopie, które zostały udostępnione... członkom Amerykańskiej Akademii Filmowej. To zjawisko znane jest od lat - i do tej pory organizacja nie zdołała znaleźć skutecznego rozwiązania problemu.

Próbowano to zrobić na kilka sposobów - kilka lat temu wszystkim jurorom przekazano specjalnie zabezpieczone płyty i odpowiednio odtwarzacze (miało to uniemożliwić wykonanie kopii filmów), ale było z nimi zbyt dużo problemów i ostatecznie zrezygnowano z tego rozwiązania. Później zaczęto oznaczać każdą płytę unikalnym "znakiem wodnym" - po to, by w razie przecieku można było namierzyć jego źródło. Ale i to nie na wiele się zdało...

Raz co prawda udało się zidentyfikować źródło przecieku - w 2004 r. za nielegalne udostępnienie czterech oskarowych filmów (w tym m.in. "Ostatniego Samuraja") z akademii wyrzucono aktora Carmine'a Caridi. Nie wydaje się jednak, by ktoś się tym szczególnie przejął - najlepszym dowodem jest to, że w tym roku połowa nielegalnie udostępnionych filmów pochodzi właśnie od członków AAF. "

Źródło: http://technologie.gazeta.pl/technol...nternecie.html

TM Elite Group: tutaj
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------
    IRC forum TM: Serwer: irc.p2p-network.net Kanał: #tm

Super User Avatar mnemoniclodz
    Grupa
    Użytkownik
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    24
    Piwo (Otrzymane)
    37
    » Reputacja
    Punkty:     0
    Siła:          3
    Każdy szanujący się miłośnik kina i tak kupi bilet i obejrzy daną produkcję na dużym ekranie, więc nie ma nad czym płakać.

Avatar jest doskonałym przykładem.

Elite User Avatar Razorback2
    Grupa
    Użytkownik
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    13
    Piwo (Otrzymane)
    346
    » Reputacja
    Punkty:     8
    Siła:          5
    Akurat na Avatara ludzie idą nie z powodu samego filmu, tylko dlatego, że jest on w 3D, a tego zwykły monitor i wersja cam nie zapewni w domu.

Super User Avatar mnemoniclodz
    Grupa
    Użytkownik
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    24
    Piwo (Otrzymane)
    37
    » Reputacja
    Czyli muszą robić filmy w 3D to więcej ludzi przyjdzie do kina i zapłaci za bilet, a branża filmowa nie będzie musiała stękać że ich okradają.

Zablokowany Avatar szykmon2
    Grupa
    Zablokowany
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    8
    Piwo (Otrzymane)
    4
    » Reputacja
    Siła:          0
    Nie prawda... Wiadomo przecież, że oglądanie filmu w kinie znacząco różni się od oglądania w domowym zaciszu. To najbardziej przemawia za pójściem do kina (ten klimat;*). Można sobie wyobrazić sytuację - idziesz na randkę z dziewczyną. Gdzie ją bierzesz? Wiadomo, że do kina... To jest fakt.. Owszem 3D przyciąga jeszcze większą część widzów, ale poczekajmy aż do naszych "pudeł" będzie możliwość podłączenia owego "sprzętu". Pozdrawiam

Master User Avatar @Feniks
    Grupa
    Użytkownik
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    49
    Piwo (Otrzymane)
    41
    » Reputacja
    Siła:          4
    avatar był dobrze rozreklamowany, a że i 3d to ludzie z ciekawości ruszyli tyłki na tą produkcje. Mnie film nie skusił do tej pory. Trzeba nadrobić kolekcję oscarową, hmm

;|

Ultra User Avatar AGNOSTiC
    Grupa
    Użytkownik
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    40
    Piwo (Otrzymane)
    86
    » Reputacja
    Punkty:     19
    Cytat Napisał @Feniks Zobacz post
    avatar był dobrze rozreklamowany, a że i 3d to ludzie z ciekawości ruszyli tyłki na tą produkcje. Mnie film nie skusił do tej pory. Trzeba nadrobić kolekcję oscarową, hmm
    Nie wiedzieć czemu mnie też jeszcze nie dopadło Avatarowe szaleństwo :confused:

Master User Avatar Miedzcu
    Grupa
    Użytkownik
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    26
    Piwo (Otrzymane)
    30
    » Reputacja
    a myślisz że mnie? nawet ta niby super reklama i 3d mnie nie przekonało...baaa ja nawet nie wiedziałem że jest taki film- dopiero się dowiedziałem jak rodzina była w kinie. Nawet nie pale się by go zobaczyć
    Słowo skąd można napisać również tak według użytkowników forum:z kąd,zkąd,skond,z kąt,skąt i inne

Jeśli pomogłem, powiedziałem prawdę postaw mi piwo...proszę bo mnie suszy :-)

User Avatar Trancik
    Grupa
    Użytkownik
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    2
    Piwo (Otrzymane)
    2
    » Reputacja
    Siła:          2
    ahhah jak oni sami udostepniaja filmy Oscarowe to raczej dobrze popularność sie zwieksza filmu a co Avatara film dobry 4/6 wiadomo reklama robi swoje

User Avatar SuperMarker
    Grupa
    Użytkownik
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    0
    Piwo (Otrzymane)
    0
    » Reputacja
    Siła:          4
    Jak ktoś ma ochotę to odradzam "W chmurach".
    Taka nuda, że do końca ledwo dotrwałem.

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o Temacie

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)