Zamknięty Temat
Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 1 2
Pokaż wyniki od 16 do 24 z 24

Temat: Oddawanie kont

Super User Avatar creativeopinion
    Grupa
    Użytkownik
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    22
    Piwo (Otrzymane)
    42
    » Reputacja
    Punkty:     0
    Siła:          4
    Dziomal

Rozumiem Twoje rozczarowanie sytuacją .. ale forum jest tylko środkiem przekazu - Twoim i tylko Twoim obowiązkiem jest prześwietlić użytkownika. Jeśli nie zrobiłeś tego na tyle dokładnie, żeby odrzucić jego prośbę to znaczy, że zaakceptowałeś jego podejście bo inaczej tego nazwać nie można. Naprawdę temat jest już wyczerpany.

A jeśli nie chcesz takich sytuacji to rozdawaj zaproszenia bardziej rozważnie.. podawaj jak najwięcej szczegółów odnośnie strony tak żeby nie było wątpliwości. Po za tym trudno wyobrazić sobie, żeby obowiązkiem moderatorów czy kogokolwiek innego było monitorowanie aż tak szczegółowo użytkowników i ich historii oraz tego co robią z zaproszeniami - mam na myśli jeszcze bardziej szczegółowo niż robią to do tej pory. Rozdajesz zapa to dopilnuj , żeby trafił do dobrej osoby. To forum to żadna gwarancja samych uczciwych użytkowników.

Moderator Avatar emes
    Grupa
    Moderator
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    123
    Piwo (Otrzymane)
    284
    » Reputacja
    Punkty:     41
    Siła:          7
    Dziomal mówisz o tym incydencie jakby to była stała praktyka większości użytkowników forum.
    Doszło do pomyłki, użytkownik któremu wysłałeś zaproszenie stanął przed wyborem:
    -albo oddać konto komuś kto będzie z niego korzystał
    -albo olać konto i go nie używać

Oczywiście moim zdaniem lepiej zrobił oddając konto z nadzieją, że ktoś z niego będzie korzystał. Często zdarzają się sytuacje podobne do tej, a mianowicie, że użytkownik mimo przeglądnięcia review danej strony o która prosi, mimo przeczytania o niej kilku tematów nie jest zadowolony z jej zawartości. Uważa, że nie znajdzie tam nic dla siebie i wie, że nie będzie korzystał z konta. Co ma zrobić? zmarnować zaproszenie czy oddać komuś konto?

Niestety znając tylko adres strony użytkownicy nie mogą być pewni, że to właśnie tego szukali.
    Dlatego też my nie możemy karać użytkowników za pomyłki lub złe wybory.
    A w takiej sytuacji oddanie konta uważam za dobre posunięcie (o ile nie łamie regulaminu danej strony).

AnDroid Fan Avatar roberto1972
    Grupa
    Global Moderator
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    55
    Piwo (Otrzymane)
    410
    » Reputacja
    Punkty:     26
    Siła:          6
    Nie powiedziałbym, zaproszenia jako takiego nie odzyskam, ale uważam, że nie powinno się dopuścić do powstawania takiej sytuacji.
    Temat w którym użytkownik nexx1993 rozdaje swoje zaproszenia jest zgodny z regulaminem tego forum więc czemu miałby zostać zablokowany.

Użytkownik rozdający nie ma obowiązku konsultować z Tobą komu oddaje swoje konto. Strzeliłeś sobie samobója trudno może ta sytuacja czegoś Cię nauczy. Szukałeś użytkownika aktywnego a dałeś zaproszenie osobie posiadającej ostrzeżenie warte 2 punkty. Tak jak napisałem wcześniej wystarczyło poczytać posty usera nexx1993 żeby zobaczyć że nie warto mu dawać zapa

User Avatar Dziomal
    Grupa
    Użytkownik
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    0
    Piwo (Otrzymane)
    9
    » Reputacja
    Siła:          3
    Oczywiście moim zdaniem lepiej zrobił oddając konto z nadzieją, że ktoś z niego będzie korzystał. Często zdarzają się sytuacje podobne do tej, a mianowicie, że użytkownik mimo przeglądnięcia review danej strony o która prosi, mimo przeczytania o niej kilku tematów nie jest zadowolony z jej zawartości. Uważa, że nie znajdzie tam nic dla siebie i wie, że nie będzie korzystał z konta. Co ma zrobić? zmarnować zaproszenie czy oddać komuś konto?
    ,

Np. przeprosić, poinformować, jakby nie patrzeć to On coś chciał ode mnie, nie ja od niego. Zaznaczam, co innego by było, gdyby poużywał trochę konta, wykazał jakieś chęci.

Cytat Napisał roberto1972 Zobacz post
    Temat w którym użytkownik nexx1993 rozdaje swoje zaproszenia jest zgodny z regulaminem tego forum więc czemu miałby zostać zablokowany.

Użytkownik rozdający nie ma obowiązku konsultować z Tobą komu oddaje swoje konto. Strzeliłeś sobie samobója trudno może ta sytuacja czegoś Cię nauczy. Szukałeś użytkownika aktywnego a dałeś zaproszenie osobie posiadającej ostrzeżenie warte 2 punkty. Tak jak napisałem wcześniej wystarczyło poczytać posty usera nexx1993 żeby zobaczyć że nie warto mu dawać zapa
    Ostrzeżenie dostał już po otrzymaniu zaproszenia- nie jestem w stanie tego przewidzieć.

A co do czytania postów, to niestety na ogół nie mam tyle czasu by przeczytać wszystkie posty zapraszanych osób. Dlatego wydaje mi się, że to forum (załoga) też powinna dbać o bezpieczeństwo/zaufanie osób zapraszanych.

Ciekaw jestem dlatego, czy to znaczy, że użytkownicy mogą bawić się we wcześniej przeze mnie omawiany "ping-pong" kontami.

PS. Użytkownikowi Arshavin też już załatwiłem jedną blokadę na PS, a ma rangę PU, więc trochę trudno przeczytać sto paredziesiąt postów.

PPS. nowy użytkownik ma już ratio 0.038 więc jest szansa, że dość szybko poleci.
    Ostatnio edytowane przez Dziomal ; 18-01-10 o 19:59

AnDroid Fan Avatar roberto1972
    Grupa
    Global Moderator
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    55
    Piwo (Otrzymane)
    410
    » Reputacja
    Punkty:     26
    Siła:          6
    Ostrzeżenie dostał już po otrzymaniu zaproszenia
    mylisz się kolego ostrzeżenie otrzymał wcześniej niż od Ciebie zapa

A co do czytania postów, to niestety na ogół nie mam tyle czasu by przeczytać wszystkie posty zapraszanych osób. Dlatego wydaje mi się, że to forum (załoga) też powinna dbać o bezpieczeństwo/zaufanie osób zapraszanych.
    Twój wybór , ale jeżeli chcesz uniknąć takich sytuacji to należy sprawdzać userów. Uwierz mi załoga robi tu kawał dobrej roboty dlatego powstał np. kanał IRC #zaproszenia by userzy mogli rozdawać zaproszenia bezpiecznie. Nie możemy natomiast kogoś karać za to że oddaje konto na stronę , która mu nie przypasowała ponieważ nie jest to niezgodne z regulaminem

Ultra User Avatar Sheejn
    Grupa
    Użytkownik
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    102
    Piwo (Otrzymane)
    55
    » Reputacja
    Punkty:     22
    Siła:          5
    Ja sam aktualnie nie jestem za tym aby oddawać konta, ludzie oddają konto z swoim nickiem, a potem są tylko problemy, bo gdy ktoś założy czita na koncie czy cos w tym stylu to ciężko się potem wytłumaczyć, że to konto oddane nie należy już do Ciebie, bo przecież nick masz ten sam. Najlepszym sposobem było by usuwanie konta, a najlepiej gdy np. przed usunięciem, spytać zapraszającego czy nie będzie miał nic przeciwko.

Pozdrawiam Sheejn.
    PolishTracker - Power User
    TranceTraffic - Power User

Ultra User Avatar zelonator
    Grupa
    Tracker Staff
    Załogant
    btgigs.info
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    34
    Piwo (Otrzymane)
    177
    » Reputacja
    Punkty:     19
    Siła:          4
    Cytat Napisał Dziomal Zobacz post
    ,
    Kolego jak już rozdajesz zapy to włóż w to trochę zaangażowania. Piszesz że nie masz tyle czasu żeby przeczytać wszystkie posty a wyżej wymieniony użytkownik nexx1993 ma ich raptem 24 a jak można zaobserwować to 3/4 jak nie więcej to prośby o zaproszenie.

User Avatar b3lf3r
    Grupa
    Użytkownik
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    1
    Piwo (Otrzymane)
    0
    » Reputacja
    no ale nie ma zadnej metody na zablokowanie oddawania kont
    chyba ze chodzi ci o zablokowanie nabijania piwnych statystyk poprzez przekazywanie dalej otrzymanych zapków

Power User Avatar Nashari
    Grupa
    Użytkownik
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    6
    Piwo (Otrzymane)
    19
    » Reputacja
    Cytat Napisał Dziomal Zobacz post
    Witam

Jest taka sprawa, dokladnie 3 dni temu użytkownik nexx1993 otrzymał ode mnie zaproszenie... Nieważne, najlepsze konto otrzymał marek52...
    miałeś pecha. nexx1993 chciał ode mnie zapka na HT, ale mu go nie dałem (otrzymał je od kogoś innego) i po chwili miał bana na HT. marek52 akurat dostał kiedyś ode mnie zaproszenie i konto tak używał, że zostało zablokowane.

jedyne co możesz zrobić to mieć do siebie pretensje lub w przypadku poważniejszych spraw wejść na #TM i tam zgłosić sprawę tak jak ja to zrobiłem w przypadku nexx1993 ('czitowanie' na ht = ban na ht i tm). sprawa była by prostsza gdyby każdy spojrzał od czasu do czasu na osobę którą zaprosił i jeśli taka osoba zostanie zablokowana nie bał się spytać rządzących na danym site o powód i jeśli to coś poważniejszego nie bał się zgłosić tego tutaj... taka osoba będzie miała zablokowane konto i jeśli nawet wróci to będzie musiała zaczynać od zera, a wiadomo, że nowym troszkę trudniej zaproszenie dostać.

inną sprawą jest to, że nigdy konta nie powinno się oddawać. jeśli nie chcesz konta napisz do moderatora o jego usunięcie i poinformuj osobę, która cię zaprosiła.

Zamknięty Temat
Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 1 2

Informacje o Temacie

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)