Czy używacie, któregoś programu ? Jeśli tak, to którego i który jest lepszy według was ?
Czy istnieje, oprócz wyżej wyminionych jeszcze inny konkurencyjny program ( pomijając pliki typu Ipfilter.dat do Emule itp.)
tak z PeerGuardian
tak z Protowall
z obu korzystam
z żadnego nie korzystam
Czy używacie, któregoś programu ? Jeśli tak, to którego i który jest lepszy według was ?
Czy istnieje, oprócz wyżej wyminionych jeszcze inny konkurencyjny program ( pomijając pliki typu Ipfilter.dat do Emule itp.)
Ja osobiście korzystałem z PG i bardzo dobrze sie spisywał
Znawcą nie jestem, ale używam obu na raz.
Protowall - teraz zjadł 24 MB RAM'u, ikonka blokowania bardziej widoczna, bo z zielonej mruga na czerwoną gdy blokujeNie ma odseparowania pakietów HTTP czyli potrafi zablokować youtube.com, tvn.pl etc bez wyraźnej przyczyny. Ale jak się strona nie ładuje to idzie właśnie zobaczyć tą mrugającą ikonkę w trayu
PeerGuardian - obecnie zjadł 5MB RAM'u czyli 5x mniej niż Protowall. Bardziej "cichy" program. Ma możliwość wyłączenia z filtrowania ruchu HTTP. Rzadko co widzę żeby coś blokował (mniej widoczne powiadomienie w postaci mrugania ikonki-jak się wyłączy chmurki). Automatyczne uaktualnianie list (w Protowall'u tak jakby tego nie było)
Skuteczność zależy rónież od lvl'u list, które załadujesz. Na stronie z Protowallem jest to dobrze pokazane.
Ostatnio edytowane przez encholex ; 30-12-07 o 21:24
to co mowi Wiki...
PeerGuardian i PeerGuardian 2 są programami typu open source rozwijanymi przez Phoenix Labs. Umożliwiają one blokowanie przychodzących i wychodzących połączeń w oparciu o listę blokowanych adresów IP. Ich zadaniem jest ochrona prywatności użytkowników przed organizacjami takimi jak RIAA and MPAA podczas używania sieci p2p takich jak FastTrack i BitTorrent. Aplikacja umożliwia również blokowanie reklam i programów spyware w zależności od preferencji użytkownika.
korzysta ktos z tego programu ? w dobie dzisiejszych atakow na userow P2P moze by warto bylo sie w cos takiego zaopatrzyc ;-)
Ja korzystałem wcześniej, w sumie przydatny programik, ustawiasz filtry żeby blokował adresy różnych instytucji antip2p, spyware'y, instytucje, uniwersytety, rządowe itp. Nieraz tylko źle rozpoznaje adresy IP i wyświetla, że zablokowany dany adres IP należy np. do Komendy Wojewódzkiej Policji a tak naprawdę należy do jakiegoś uniwesytetu, ale lepsze to niż nic w dobie tej nagonki na p2p.
Osobiście polecam PG . Sam używam owego programu .
Do tej pory nie miałem okazji korzystać ale pewnie zainstaluje i zobaczę.
Ostatnio edytowane przez kyrcer ; 31-12-07 o 02:11
Ja mam PG jak mi sie włacza steam i xfire nie moze sie połączyć, nie wiem co jest tego przyczną może coś źle zrobilem...
kiedys oba testowalem i oba mi do gustu nie przypadly, muliły dosyc net i transfer zanizaly, ramochlonnosc niemala i do tego blokowaly polaczenia niegrozne. moze juz to lepiej dziala ale raczej przydatne glownie osobom ktore nie posiadaja shella.
Ja uzywam Protowalla + Blocklist Managera i bardzo sobie ten duet chwale.
ja tam sie nie bawie z takie rzeczy
Jest to następca programu PeerGuardian wyróżniający się większą stabilnością, przystosowaniem do nowych systemów: Vista i Windows 7.Instytucje zwalczające piractwo w Internecie nieustannie monitorują sieci p2p wyszukując przypadki naruszeń prawa autorskiego.
Gdy łączysz się z trackerem BitTorrent otrzymujesz od niego informacje z jakich adresów IP można pobierać kolejne fragmenty danych, oraz wysyłasz informacje jakie fragmenty danych znajdują się na twoim dysku twardym. Automaty monitorujące sieć również łączą się z trackerami, otrzymują listę peerów z trackera i wykonują połączenia pod wskazane przez tracker adresy IP. Jeżeli uda się im pobieranie danych, następuje zalogowanie adresu IP peera i nazwy plików chronionych prawem autorskim a następnie wysłanie maila do ISP ze zgłoszeniem naruszenia.
Program PeerBlock pomaga zachować prywatność podczas pobierania danych z sieci. Do swojego działania wykorzystuje dostępne w Internecie listy adresów IP organizacji nieprzychylnych p2p. Jeżeli adres, który próbuje łączyć się z naszym komputerem znajduje się na tych listach, następuje zablokowanie połączenia. Automat monitorujący nie może się upewnić, czy monitorowany plik rzeczywiście jest dostępny na danym adresie IP.
Źródło opisu: localh0st.pl
Wyniki ankiety pokazują: http://www.torrentmania.info/f-bezpi.../t--13088.html , że mało użytkowników używa tego typu oprogramowanie. Ktoś już może miał doczynienia z PeerBlock i może coś o nim powiedzieć porównując z PG lub Protowall ?
A czy to w ogole ma sens na prywatnych trackerach?
jest sens gdyż inwigilacja jakakolwiek jest niedozwolona. Nawet gdy nie wykazujesz żadnej aktywności internetowej a jesteś podłączony do neta to różni ludzie/korporacje próbują się z Tobą połączyć- zaczynając od Microsoft po przez producentów programów których używasz (często oczywiście są to aktualizacje ale niekiedy to jest inwigilacja szczególnie gdy są wyciągane jakieś informacje o Tobie, Twoim kompie Twej aktywności), po przez instytuty rządowe a kończąc na uczelniach (uczelnie popieram bo robiąc coś by żyło się lepiej- np wykorzystują 1% mocy Twego kompa by coś obliczyć np. pogodę czy też obliczenie inżynieryjne jakiegoś projektu medycznego - i dzięki temu 1% ale z wielu komputerów są wstanie zbierać i przetwarzać żmudne informacje by nam żyło się lepiej i bezpieczniej). Osobiście używam w PB 3 list które na celu mają blokowanie tych co mogą mi zaszkodzi wykradając moje dane. Odziwo na prywatnych trackerach też są jakieś adresy blokowane anti-p2p ale najcześciej są to IP ludzi korzystających z shell które pochodzą od firm które nie tolerują piractwa jak i adresy uczelni gdy przesadzimy z ilością list zaaplikowanych do PB.
Osobiście uważam że taki programik powinien mieć każdy nawet jeśli nie korzysta z P2P jako druga zapora ogniowa- bo ta pierwsza ta właściwa np. Comodo nie blokuje inwigilatorów "dobrych" którzy chcą wykraść dane tylko tych złych próbujących się włamać
a co do PB. Jest znacznie lepszy od PG. W sensie oczywiście stabilności. Odziwo lepiej chodzi na Win 7 niżeli Xp! Bynajmniej u mnie na XP był taki problem że w okienku nie pokazywały się adresy blokowane (możliwe że były blokowane ale nie było tej "informacji" programu co jest blokowane- pomagało na to wciśniecie Disable a następnie Enable - na Win 7 nie ma już takich problemów). Co do Protowall jest gorszy od PG i PB że u tych dwóch występuje opcja "HTTP is allowed" dzięki czemu nie są blokowane strony internetowe. W przypadku Protowall nie ma takiego przycisku - przez co np. na liście jest Google i już wtedy nie możesz skorzystać z Google w przeglądarce internetowej. Czasami nawet nie możesz korzystać ze normalnych stron chodź nie są blokowane- ale po prostu gdy daną stronę nie blokowaną otwierasz to bardzo często Google lubi pobierać statystyki jak często strona jest otwierana...i zong bo Google zablokowane i strona nie chce się wczytać...można zmodyfikować oczywiście wpis by Google było nie blokowane albo wyłączamy program blokujący już robimy ale wtedy robimy dziurę w naszej ochronie...jeżeli dobrze pamiętam w Protowall też nie ma automatycznej aktualizacji list- listy trzeba samemu pobrać i aplikować...a pamiętajmy ze skuteczność zabezpieczeń polega też na częstości aktualizacji a przy stosowaniu Protowall ona spada-bo nam się porostu nie chce :-D i PB i PG wystarczy przysnąć by się zaktualizowało albo można kazać się mu automatycznie aktualizować np. co 1 dzień a w przypadku PB można nawet ustawić że za każdym razem listy mają się aktualizować gdy uruchamiamy PB. Możliwe że to co pisze jest już zmienione w Protwall gdyż obcuje z PB (obcowałem z PG)- z Protowall miałem przygodę kilka lat temu.
P.S jeśli tylko zajdzie taka potrzeba i znajdę trochę czasu to mogę napisać poradnik o PG i PB i Protowall'u- jakie listy czym są i kiedy je warto aplikować do programu.
Ostatnio edytowane przez Miedzcu ; 29-12-09 o 11:25
Słowo skąd można napisać również tak według użytkowników forum:z kąd,zkąd,skond,z kąt,skąt i inne
Jeśli pomogłem, powiedziałem prawdę postaw mi piwo...proszę bo mnie suszy :-)
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Bookmarks