Pokaż wyniki od 1 do 11 z 11

Temat: AZUREUS-konfiguracja

  1. #1
    Master User Avatar quake
    Grupa
    Użytkownik
    Dołączył
    02-03-06
    Skąd
    Z Zaświatów
    Postów
    307
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    0
    Piwo (Otrzymane)
    3
    » Reputacja
    Punkty:     0
    Siła:          13

    AZUREUS-konfiguracja

    Azureus jest programem wykorzystującym JAVE (Java Virtual Machine). Nie chodzi mi o Jave do przeglądarek, ale taka pełna, czyli taka 15+ MB. Poniżej znajdują się linki do nich.

    [glow=red:4e19564193]!! WAZNE!![/glow:4e19564193]

    Przed rozpoczęciem instalacji sprawdź czy nie posiadasz wcześniejszych instalacji w systemie JAVY i AZUREUSA. Jeżeli posiadam wpierw je odinstaluj (najważniejsza jest JAVA). Następnie zrestartuj komputer. Dopiero jak to zrobisz zainstaluj wpierw JAVA (najnowsza) a następnie AZUREUSA. Ponownie zrestartuj komputer, aby JAVA mogła się wgryźć w system. A następnie postępuj poradnika a nie powinno być problemów z AZUREUS'em.

    [glow=violet:4e19564193]Potrzebne programy/glow:4e19564193]
    AZUREUS 2.3.0.4
    JAVA: Windows Platform - J2SE

    Najpierw włączamy konfiguracje Azureusa:
    Obraz
    Następnie mamy pole "SERVER" - tutaj ustawiamy port, z którego korzystamy oraz inne ustawienia dotyczące połączenia. Które opisze poniżej.
    Obraz

    [glow=green:4e19564193]Port TCP nasłuchu połączeń przychodzących [/glow:4e19564193]- Ustawiamy tutaj port, z którego chcemy korzystac. Mała prośba dla wszystkich nie zgapiajcie portów od kogoś starajcie się ustawiać każdy inny gdyż utrudni to Operatorom, ISP ograniczanie łącz na tych portach. Dla Azureusa zalecam porty od 45000 - 65000, Ja używam takiego, bo tutaj mi dobrze działa nie jest powiedziane ze niższe od tego, co podałem są gorsze, ale to juz trzeba samemu testować.

    [glow=yellow:4e19564193]Łącz z miejscowym adresem IP [/glow:4e19564193]- Tutaj mamy możliwość wpisanie adresu naszego routera/serwera, przez który mamy przekierowany port, ale to juz zależnie raczej się tego nie stosuje Azureus sam się dostosowuje.

    [glow=green:4e19564193]Maksymalna liczba prób połączeń jednocześnie [/glow:4e19564193]- Standardowo ustawia się to na 8-10 gdyż WINDOWS XP + SP2 ma blokadę. Są do tego specjalne programy, które zwiększają ta liczbę połączeń. Ja uważam, że jeżeli się posiada nie za mocne łącze tzn. tak do 256-512 nie ma potrzeby tego ruszać swoje i tak wyciągnie. A jeżeli ktoś ma mocniejsze łącze i może przyjąć więcej połączeń to niestety musi to zmienić (program XP AntiSpy czy jak mu tam było to robie w specjalnej zakładce).

    [glow=yellow:4e19564193]Proxy [/glow:4e19564193]- Pominę ten dział gdyż za bardzo nie chce opisywać go. Jeżeli ktoś posiada Proxy to w Wiki pedii na stronie Azureusa.

    [glow=green:4e19564193]Sieci[/glow:4e19564193] - Ustawiamy tutaj następujące pola: Publiczna siec IP - i tylko wyłącznie to. Bo PT nie za bardzo przyjmuje inne źródła do swoich trackerów jak zarejestrowani ludzie.

    [glow=yellow:4e19564193]Źródła peerow [/glow:4e19564193]- Zaznaczamy tylko i wyłącznie jedno pole "Z Trackera". Gdyż potem wynikają problemy z tego, że ratio jest źle naliczanie i takie tam podobne.

    [glow=green:4e19564193]Zaawansowane ustawienia sieci [/glow:4e19564193]- Nie zalecam tego ruszać, no chyba ze ktoś się na tym zna. Te pola służą do przestawienia ustawień przerwań/MTU i tym podobnych rzeczy tyczące się łącza. Ale żeby to zmieniać trzeba się znać wiec nie ruszać tego, jeśli nie wiecie za dużo na ten temat można se pochrzanić działanie łącza (DL/UL).

    [glow=orange:4e19564193]Kolejne miejsce. Sekcja TRANSFER/glow:4e19564193]

    Taka mała notka dla ludzie z NEO
    Prędkości nadesłane mi przez beline

    128/64 jest w ofercie
    320/... nie ma juz w ofercie, ale działa
    512/256 jest w ofercie (tego nie jestem pewien)
    640/160 nie ma już w ofercie, ale działa
    1024/256 jest w ofercie
    2048/256 jest w ofercie
    Dwie ostatnie mogą być droższe wtedy upload jest wyższy i wynosi 512 kbps.
    obraz
    Ustawienia:

    [glow=yellow:4e19564193]Maksymalna prędkość wysyłania (globalna) -[/glow:4e19564193] Ustawiamy tutaj max prędkość, wysyłu jak mam obowiązywać wszystkie torrenty ktore ściągamy/udostępniamy. ZALECAM USTAWIENIE TUTAJ 80% MAX LACZA. A dlatego aby zachować parę kB/s do wymiany informacji, pomiędzy peerami oraz trackerem (z drugiej strony przynajmniej net będzie chodzić rozsądnie - chyba ze ktoś posiada symetryczne łącze, ale bardzo mało osób takich jest oni mogą dawać, 100% bo i tak im to nie zaszkodzi, bo maja 2 linie jedna na wysył druga na ściąganie. W przypadku ludzi z NEO/DSL/ADSL proszę przyjąć do wiadomości, że jeżeli ustawicie wysył na max łącza to zablokuje wam to ściągania tzn. ograniczy bardzo drastycznie).

    [glow=green:4e19564193]Przeliczenie prędkości/glow:4e19564193]

    + 64 kbps - 8 kB/s
    + 128 kbps - 16 kB/s
    + 256 kbps - 32 kB/s
    + 512 kbps - 64 kB/s
    + 1024 kbps - 128 kB/s
    + 2048 kbps - 256 kB/s


    [glow=yellow:4e19564193]KB/s Globalna maksymalna prędkość pobierania [0:nieograniczona][/glow:4e19564193] - Ustawiamy tutaj 90% max swojego łącze. Podobnie jak przy wysyłaniu maksymalne transfer w ściąganiu również blokuje w jakiś tam sposób. Najlepiej na 90% gdyż tak jak pisałem lepiej zostawić te parę kB/s wolne, aby szła ta wymiana plików a zapewne każdy z nas w międzyczasie przegląda sobie strony www itp. rzeczy.

    [glow=green:4e19564193]Przeliczenie prędkości/glow:4e19564193]

    + 64 kbps - 8 kB/s
    + 128 kbps - 16 kB/s
    + 256 kbps - 32 kB/s
    + 512 kbps - 64 kB/s
    + 1024 kbps - 128 kB/s
    + 2048 kbps - 256 kB/s


    [glow=yellow:4e19564193]Domyślna maksymalna liczba połączeń wychodzących na torrent [/glow:4e19564193]- Ustawiamy tutaj w zależności od posiadanego łącze:

    + 64 kbps - 2-3 pol.
    + 128 kbps - 3-4 pol.
    + 256 kbps - 3-5 pol.
    + 512 kbps - 5-8 pol.
    + 1024 kbps - 10-15 pol.
    + 2048 kbps - 15-30 pol.

    Zastrzegam ze to są propozycje najlepiej sprawdzić to samemu jak to będzie chodzić. Najlepiej na torrentach z dużą liczbą Peerów.


    [glow=green:4e19564193]Maksymalna liczba połączeń na torrent [/glow:4e19564193]- Ustawiamy tutaj liczbę peerów maksymalna, jaka może być podłączona do jednego torrent'a. Ta funkcja działa bardzo skrupulatnie. Jeżeli ktoś ma nieco słabszego kompa i zauważy jakieś problemy z łączem to należy to zmienić gdyż to również daje obciążenie na komputer i łącze.


    [glow=green:4e19564193]Maksymalna liczba połączeń (globalnie) [/glow:4e19564193]ustawiamy tutaj liczbę peerow maksymalna, jaka może być podłączona do wszystkich torrentow, jakie mamy - Jest to niezależne od tego czy np. mamy ustawione ze 100 do jednego torrenta a globalnie jest 250 a mamy 3 torrenty. Azureus zablokuje się na liczbie 250 mimo tego ze na każdy torrent jest możliwość podłączenia 100, program rozdzieli ta liczbie uśredniając, peerow na torrent.


    [glow=yellow:4e19564193]Pozwól na wiele połączeń z tego samego IP[/glow:4e19564193] - nie należy tego włączać gdyż pozwala to leecherowi na ściąganie od nas ile wlezie - tzw. blokada na leecherow, gdy jest wyłączona.

    Niektóre pola pomijam. Włączanie ich jest tylko i wyłącznie kwestia gustu. Nic nie wnoszą ani w niczym nie przeszkadzają to tylko indywidualne ustawienie klienta.

    [glow=orange:4e19564193]Sekcja: PLIKI>[/glow:4e19564193]Opcje wpływające na wydajność.

    Ten dział ma na celu zmniejszenie obciążenia dysku oraz pamięci. Ale w większym prawdopodbieństwie DYSKU.
    Obraz
    [glow=yellow:4e19564193]Przyjazne sprawdzanie hash-a[/glow:4e19564193] - Znacznie wolniejsze, ale mniej obciążające procesor/dysk.

    [glow=green:4e19564193]Maksymalna liczba plików otwarta na odczyt/zapis [/glow:4e19564193]- Nie zalecam zwiększać tej liczby powyżej 50 (jedyny wypadek to, jeżeli ktoś posiada bardzo potężny komputer z DYSKIEM na SCSI). Jeżeli odczuwacie na waszym komputerze ze 50 plików to jest jednak za dużo i widzicie ze komputer zaczyna się tzw. "mulic" proponuje zmniejszać sukcesywnie ta liczbę o 5 w dół, ale nie mniej niż 20. Bo poniżej spowoduje to w miarę wolne ściąganie plików.

    [glow=yellow:4e19564193]Maksymalna liczba zapisywania zaległych bloków na dysk[/glow:4e19564193] - 0:nieograniczona. Dla dysków o obrotach 5200 zaleca się ustawienie liczby z przedziału 25-50 żeby nie stresować dysku. Należy sprawdzić samemu to ustawienie.

    [glow=green:4e19564193]Maksymalna liczba sprawdzanych cześci -[/glow:4e19564193] 0:nieograniczona. Dla komputerów z nieco słabszymi procesorami tak poniżej powiedzmy 1,0GHz zalecam ustawienie liczby z przedziału 25-50. Należy sprawdzić samemu to ustawienie.

    [glow=yellow:4e19564193]Włącz cache dysku twardego [/glow:4e19564193]- spowoduje zapis danych ściągniętych/odczytanych do pamięci komputera. Zwiększa to pobór pamięci, ale zmniejsza użycie dysku, podczas gdy np. gramy/używamy programy obciążającego dysk.

    [glow=green:4e19564193]Rozmiar cache-u w Mb [/glow:4e19564193]- standardowo jest to 4. Ja ustawiam nieco więcej. Z tego powodu, co napisałem wyżej w międzyczasie ściągania/wysyłania gram na komputerze lub robie cos, co dysk mi obciąża. Ale w zależności od ilości posiadanej pamięci możemy ustawić (zaznaczam są to tylko propozycje - nie chciałbym widzieć zbędnych komentarzy)

    + 128 - 2 MB
    + 256 - 4-6 MB
    + 512 - 10-16 MB
    + 1024 - 16-32 MB

    Informacja:
    Należy liczyć się z tym ze użycie pamięci naszego klienta proporcjonalnie wzrośnie - w większości przypadków o tyle o ile zmieniliśmy cache, ale nie wyklucza się większego zużycia pamięci (w zależności ile mamy odpalonych torrentow).


    Nie używaj pamięci podręcznej (cache) dla plików mniejszych niż (w kB) - 1024 - czyli pliki poniżej 1MB nie są cache-owane. Nie radze zmniejszać tego gdyż sporo liczba torrentow ma części poniżej 1MB i tu może się pojawić problem zużycia pamięci naszego PC.

    Pozostałych opcji Cache-u w boxach nie zmieniamy.

    [glow=orange:4e19564193]Sekcja: INTERFEJS>[/glow:4e19564193]Wyswietl:

    Ustawienia w tej sekcji maja również wpływ na wydajność klienta/komputera.
    Obraz

    Prawie wszystkie box'y ktore możemy zaznaczyć zmieniają wygląd i zachowanie wyświetlania. Najważniejsza częścią jest to, co znajduje się pod zmiana kolorów wyglądu pol.

    [glow=green:4e19564193]Odświeżaj GUI co[/glow:4e19564193] - To pole służy do twego jak często nasz główny system wyświetlania informacji ma być odświeżany a tutaj mamy tak:
    + 100/250/500 ms
    + 1/2/5 s
    Daje nam to możliwość ustawienia sobie jak często ma się to dziać. Nie będę tłumaczyć przelicznika. A wiec tak, jeżeli mamy procesor zbliżone do 1GHz to proponuje ustawić to na 250-500ms, jeżeli słabszy to 500ms-5s należy przetestować.

    [glow=yellow:4e19564193]Odświeżaj paski graficzne co 'n' odświeżania GUI [/glow:4e19564193]- odświeżanie GUI, co ile cykli, czyli np. 250ms x 4 daje nam 1sec. Wiec co jedna sekundę będą odświeżane graficzne tabliczki.

    [glow=green:4e19564193]Uporządkuj tabele co 'n' odświeżania GUI -[/glow:4e19564193] odświeżanie GUI, co ile cykli, czyli np. 250ms x 4 daje nam 1sec. Wiec co jedna sekundę będą odświeżane ustawienie sortowania kolumn w zakładkach szczegółu/części/pliki.
    +ostatnia opcja daje nam możliwości zmienienia sortowania z rosnącego na malejące (czy jakoś tak nigdy się w tym nie połapałem :wink: )

    [glow=orange:4e19564193]Sekcja: WTYCZKI[/glow:4e19564193]dystrybouwana baza danych:

    [glow=red:4e19564193]!!WAZNE!![/glow:4e19564193] Dotyczy stron pokroju PolishTracker / Torrentbytes.net itp. z podobnym systemem.
    Obraz

    [glow=yellow:4e19564193]Włącz dystrybuowana bazę danych[/glow:4e19564193] - Należy wyłączyć ten BOX. Gdyż może to spowodować rozsyłanie danych do ludzi z poza tego trackera gdyż mogą się podłączać ludzie z poza tego trackera -> dodatkowe informacje w dalszej części jak w całości takich problemów unikać.

    Po wyłączeniu tej opcji konieczne jest restartowanie klienta.

    [glow=orange:4e19564193]Sekcja: UDOSTEPNIANIE[/glow:4e19564193]

    Kolejna najważniejsza część. Tycząca się tej powyżej.

    [glow=yellow:4e19564193]Torrenty prywatne[/glow:4e19564193] - akceptuje tylko peerow z danego trackera - aby uniknąć problemów z danymi dobrze zapisywanymi w naszym profilu oraz naszym ratio należy łącznie z DHT(wyłączone DHT) włączyć ta funkcje.

    Zapewnimy sobie ze tylko osoby podłączone do naszego trackera lub trackera z którego ściągamy to są osoby np. z PT.org i dane będą naliczane poprawnie. Oczywiście zdążają się przypadki ze cos uciekło, ale jest to spowodowane obciążeniami, trackera/strony (całego systemu) za to niestety admini nie są odpowiedzialni, bo nie są w stanie nic na to poradzić.

    [glow=orange:4e19564193]Sekcja: KOLEJKOWANIE/glow:4e19564193]

    W zależności, jakie łącze posiadamy i naszych upodobań możemy ustawić ile torrentow będziemy pobierać jednocześnie, ile możemy mieć aktywnych torrentow. Oraz inne reguły ignorowania i uruchamiania.

    [glow=orange:4e19564193]Sekcja: KOLEJKOWANIE-Seedowanie[/glow:4e19564193]

    Taka mała pomoc dla tych, co wstawiają pozycje.
    Jeżeli jesteś jedyna osoba, która udostępnia dana rzecz to zaznacz w swoim kliencie "Używaj Super Seeding" opcja ta pozwala naszemu klientowi wyszukać w danej chwili najbardziej pomocnego peera, czyli chodzi o to ze wysyła z większa prędkością do niego niż do innych, aby on mógł pomoc w udostępnianiu. Dokładnie nie wiem, na jakiej zasadzie to działa, ale paru Uploaderom się to przydało na TorrentBytes.net. Może i tu się przyda.

  2. #2
    Ultra User Avatar Polakov
    Grupa
    Użytkownik
    Dołączył
    20-01-06
    Skąd
    wielkopolska
    Postów
    629
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    5
    Piwo (Otrzymane)
    3
    » Reputacja
    Punkty:     0
    Siła:          13
    heeh
    napisalem posta w czasie gdy jeszczenie bylo skonczone
    a teraz widze calosc

    zoabcze jakie jeszcze dobre funkcje ma Azureus

  3. #3
    V.I.P Avatar HERKULES
    Grupa
    V.I.P
    Dołączył
    24-01-06
    Postów
    1,669
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    0
    Piwo (Otrzymane)
    21
    » Reputacja
    Punkty:     0
    Siła:          14
    Oto moj wlasny skrocony tutorial.

    Po pierwsze:
    Dobry uzytkownik Bittorrenta
    Sam powinien wiedziec jak skonfigurowac klienta,
    Gdy ma checi i zamiar szczery
    Wtedy osiagnie maksymalne transfery.

    Po drugie:
    Tak naprawde mozna uzywac azureusa nic w nim nie konfigurujac, zeby sciagal z maksymalna predkoscia.

    Poza niewielkimi wyjatkami, ktore dotycza, albo ograniczen sprzetowych, albo zakazow na danej stronie.
    Mianowicie:

    1) Na stronach, gdzie sa zablokowane niektore porty m. in. Polishtracker trzeba zmienic port na dowolny, ale inny niz: 411 - 413, 1214, 4662, 6346 - 6347, 6881 - 6889.

    2) Jezeli ktos posiada slaby komputer, to powinien zmniejszyc ilosc polaczen, zeby odciazyc zasoby systemowe. (Jezeli ktos chcialby wnikac w to dalej, to powiem, ze 40-50 polaczen na torrent w zupelnosci wystarczy).

    3) Jezeli ktos ma tak, ze pozostawiajac upload nieograniczony, spada mu download powinien ograniczyc upload do 80% (Dla bardziej ciekawych, chodzi tu o to, zeby nie blokowac calosci UL, bo wtedy nie wysylaja sie pakiety zwrotne tzw. ACKs, ktore informuja, ze wysylamy dane. Powoduje to, ze w zamian nie otrzymujemy danych, w wyniku czego predkosc DL spada).

    4) Jezeli ktos korzysta z PolishTracker'a, to musi wylaczyc wysylanie wersji javy i systemu operacyjnego. Konfiguracja-->Tracker-->Klient-->Wysylaj wersje Javy i nazwe systemu operacyjnego (odznaczyc). Jezeli tego nie zrobimy, to bedzie blad w kliencie i nic nie sciagniemy.

  4. #4
    Ultra User Avatar rozbuchaczkluch
    Grupa
    Użytkownik
    Dołączył
    23-01-06
    Skąd
    N City
    Postów
    636
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    0
    Piwo (Otrzymane)
    2
    » Reputacja
    Punkty:     0
    Siła:          13
    Kazdy moze skonfigurowac Azureusa w zaleznosci od swoich potrzeb i na wlasny uzytek inaczej, ale mimo wszystko dzięki za tutorial

  5. #5
    Power User Avatar intruz
    Grupa
    Użytkownik
    Dołączył
    03-03-06
    Postów
    189
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    0
    Piwo (Otrzymane)
    0
    » Reputacja
    Punkty:     0
    Siła:          13
    chcialbym dodac ze IMHO Azureus pod linuxem jest najlepszym programem do torrenta ;)

  6. #6
    Power User Avatar kiso
    Grupa
    Użytkownik
    Dołączył
    21-03-06
    Wiek
    32
    Postów
    171
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    0
    Piwo (Otrzymane)
    7
    » Reputacja
    Punkty:     0
    Siła:          13
    mam skonfigurowany podobnie do twojego tutoriala i smiga elegancko [;

  7. #7
    User Avatar radeksnara
    Grupa
    Użytkownik
    Dołączył
    01-04-06
    Postów
    88
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    0
    Piwo (Otrzymane)
    0
    » Reputacja
    Punkty:     0
    Siła:          13
    ja tez mam podobnie i leci prawie na cale lacze

  8. #8
    User Avatar manuel112
    Grupa
    Użytkownik
    Dołączył
    10-06-06
    Skąd
    Meszna
    Postów
    25
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    0
    Piwo (Otrzymane)
    0
    » Reputacja
    Punkty:     0
    Siła:          13
    Który tryb jest najlepszy w Azureusie.

  9. #9
    Nanek
    Gość Avatar Nanek
    Cytat Napisał manuel112
    Który tryb jest najlepszy w Azureusie.
    Zależy co chcesz robić. Jeżeli tylko ściągać pliki to "tylko pobieram pliki", a jak coś innego to inny. Zmiana trybu nic nie zmienia, tylko dostępne jest więcej opcji, ale nie jest to zazwyczaj potrzebne, tylko przy wybrednych userach :P

  10. #10
    Super User Avatar drakunia
    Grupa
    Użytkownik
    Dołączył
    08-06-06
    Skąd
    Łódź
    Postów
    256
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    0
    Piwo (Otrzymane)
    3
    » Reputacja
    Punkty:     0
    Siła:          13
    dzięki za info
    obecnie nie korzystam z Azureusie , dlatego ze marnie chodzil ale moze teraz sprobuje go zainstalowac i bedzie lepiej niz kiedys smigał :P
    aga

  11. #11
    Master User Avatar renzo
    Grupa
    Użytkownik
    Dołączył
    22-09-06
    Postów
    375
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    9
    Piwo (Otrzymane)
    1
    » Reputacja
    Punkty:     0
    Siła:          12
    dzieki ... choc polecam samemu znalesc odpowiednie ustawienia .... bo np. u kogos z takimi ustawieniami smiga, a u 2 kiepsko idzie :/ ...

Informacje o Temacie

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

     

Podobne wątki

  1. Azureus 2.5.0.0
    przez D3FiX w forum Vuze (Azureus)
    Odpowiedzi: 14
    Ostatni post: 22-02-07, 21:20
  2. AZUREUS - konfiguracja
    przez arek_v w forum Tutoriale BitTorrent
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post: 12-11-06, 10:17
  3. Azureus 2.4.0.1 B14 i Bxx
    przez D3FiX w forum Vuze (Azureus)
    Odpowiedzi: 19
    Ostatni post: 12-06-06, 17:17
  4. Azureus 2.4.0.2 PL
    przez tanka w forum Vuze (Azureus)
    Odpowiedzi: 12
    Ostatni post: 05-06-06, 22:07
  5. AZUREUS-Optymalna konfiguracja dla neo
    przez Goliat w forum Tutoriale BitTorrent
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post: 29-05-06, 18:03

Bookmarks

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
nowoczesne ekskluzywne stoły komody krzesła fotele łóżka drewniane lampy biurka lite drewno meble do sypialni meble do salonu design modern designerskie orzech europejski amerykański wiąz czereśnia klon grusza dąb meble dla projektantów