Bo niestety co by nie mówić, to u nas jeszcze jest w niektórych miejscach monopol łączy TPSA i dopóki to się zmieni, to będzie tak jak jest
Bo niestety co by nie mówić, to u nas jeszcze jest w niektórych miejscach monopol łączy TPSA i dopóki to się zmieni, to będzie tak jak jest
Dobrze mówisz nonckiewicz - w niektórych miejscach. Tam gdzie TP ma konkurencje tam pada. Największym ich plusem jest dostępność prawie na terenie całego kraju.
Co się tyczy dostępu do sieci TP dla innych operatorów to kilka miesięcy temu dokonał się przełom. Powstał węzeł wymiany ruchu TP-IX z możliwośćią podpięcia sie w prawie 200 miejscach w Polsce. Niestety tych co to zrobią czeka niemiła niespodzianka - w tym węźle nie ma prawie żadnego "kontentu" tzn ciekawych dostawców treści takich jak portale, serwisy VOD itp. A mimo to tepsa za dostep do tej sieci każe sobie nieźle płacić. Większość operatorów korzytsa z łącz innych dostawców i tam udostepnia swoje treści.
IMO gdyby tepsa nie blokowała dostepu do swojej sieci przez lata to może nie mieli byśmy teraz szybszego Internetu, bo w wielu miejscach po prostu technologia na to nie pozwala, ale na pewno tańszy.
C2D E6550 @3,36GHz | ASUS P5KC | GEIL 2GB-800 ULTRA | 2x Seagate 500 GB RAID | Chieftec 400W | nVidia 8600 GT
Tu obrazek na potwierdzenie moich słów: (cichnołem się w paru sprawach- wybaczcie)
Także tak jak mówiłem - nie ma tak źle jeśli chodzi o prędkość- jest patrzymy na cenę to jest fatalnie (ciekawe tylko czy wliczyli w to jakieś ulgi podatkowe czy nie...czy inne kraje też je mają i mają je wliczone...)
Słowo skąd można napisać również tak według użytkowników forum:z kąd,zkąd,skond,z kąt,skąt i inne
Jeśli pomogłem, powiedziałem prawdę postaw mi piwo...proszę bo mnie suszy :-)
No tak Polsce jeszcze dużo brakuje ;]
pomalu wszystko sie rozkreca polsat wchodzi w technologii LTE o 28,8 mbit/s to jakas alternatywa dla malych miasteczek i wsi w duzych miastach net ponad 100mbit juz jest dostepny takze wszystko w dobrym kierunku zmierza
Podbija polski rynek? Tytuł ładnie wyglada, ale do USA nam cały czas daleko.![]()
W miastach tak tylko troche to potrwa zanim dojdzie do mniejszych miejscowosci o ile wogole dojdzie
Duzo jest jeszcze takich miejsc gdzie wogole nie moga miec internetu po kablach tpsa.
Będąc w temacie (ASTA-NET) to 100mb działa bez problemu w Pile, Ujsciu i kilku innych, mniejszych okolicznych miejscowościach. Pozatym mnóstwo innych kablówek w kraju oferuje przepustowości rzedu kilkudziesięciu a nawet 100mega.
Co do tych co narzekają na monopol TP, niech zauważą, że dzięki UKE i uwolnieniu LLU sama tepsa zjechała z cen. Nie mówiąc już o Netii która oferuje tyle, na ile pozwala drut. Realnie w większości przypadków są to predkosci powyżej 15mega na znacznym obszarze kraju. Więcej
Co do uploadu, oczywiście znacznie niższy. W Asta w opcji 100mega tylko 5mb wysyłania, na Netii max 1mb.
C2D E6550 @3,36GHz | ASUS P5KC | GEIL 2GB-800 ULTRA | 2x Seagate 500 GB RAID | Chieftec 400W | nVidia 8600 GT
Tak już to niestety w Polsce wygląda, sam posiadam w małej miejscowości 20mbit z netii i powiem szczerze jest to luksus którego nie wszyscy będą mieli okazje doznać w najbliższym czasie;) Co do kablówek rozwijają się, ale rzadko kiedy wchodzą w miejscowości poniżej 20tysięcy mieszkańców. A internet Polsatu jeszcze zostawia wiele do życzenia.. Wiem, bo miałem okazje testować :P
Ja mieszkam ok 5-6 km od dość dużego miasta (250k) i nawet nie mogę podłączyć głupiej tepsy odpowiedź dlaczego ? bo... nie ma wolnej lini troche śmieszne. Polska jeszcze jest dużo do tyłu za Europą, niestety muszę się męczyć z radiówką .
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Bookmarks