+ Odpowiedz na ten temat
Strona 2 z 10 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 6 7 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 16 do 30 z 144

Temat: SoRED - prawdziwe konta shell

User Avatar Alftred Torrent
    Grupa
    Użytkownik
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    4
    Piwo (Otrzymane)
    14
    » Reputacja
    Punkty:     0
    Siła:          4
    Cytat Napisał cdx Zobacz post
    Chyba nie do końca zadajesz sobie sprawę czego większość użytkowników tu potrzebuje w skrócie
    duuuuzego dysku i szybkiego łącza i żaden gnome wine,,vnc, NX,itp nie zjada tyle zasobów serwera co paczka filmów 50GB pędząca z prędkością bliską 100/100Mb/s a do tego takich paczek większych lub mniejszych w danym momencie leci nawet kilka w waszym przypadku kilkadziesiąt przynajmniej
    wiec load 14 to będzie wasze marzenie Teraz można sobie wyobrazić jakie będą prędkości do uzyskania na takim boxie a dla większości ludzi tutaj jest to najważniejsze żeby na danym pliku wysłać jak najwięcej w jak najkrótszym czasie
    Nie muszę zgadywać ani marzyć, widzę, jak jest i nie mam najmniejszego powodu przypuszczać, że będzie dużo gorzej, bo dlaczego miałoby? Z siostrzanego serwera teraz, czyli w godzinach szczytu
    Kod:
    $ uptime
     22:50:27 up 5 days,  2:44,  8 users,  load average: 3.06, 3.18, 3.90
    Cytat Napisał cdx Zobacz post
    Proszę więc daruj sobie bajki o własnoręcznej kompilacji pakietów, zoptymalizowanym jajku itd itp fizycznych ograniczeń tego serwera nie przeskoczysz to można wciskać jak ludzie będą sobie odpalać na rtorrencie mp3 i jednego xvida a wiekszośc czasu spędzać na sesji irssi czy dopieszczaniu stronki o swoim psie umieszczonej na waszym apache itp
    ostatnio był tu taki który tez miał gumowy serwer no limit itp itd i już go nie ma ;)
    Serwer nie musi być z gumy, żeby komfortowo obsłużyć 10 osób.
    A zmiana kernela z tego od OVH na zoptymalizowany akurat robi ogromną różnicę.

Prosiłeś jeszcze o Xy, mam kde, a nie gnome'a, ale na jedno wychodzi
    Kod:
      PID USER      PR  NI  VIRT  RES  SHR S %CPU %MEM    TIME+  COMMAND
     2623 root      20   0  335m  75m 8500 S 23.4  7.5 358:11.38 Xorg
    25848 xx        20   0  548m 207m  19m S  5.6 20.6 203:01.73 firefox
     3825 xx        20   0 32952  11m   9m S  5.3  1.1  21:29.82 smb4k
     3804 xx        20   0 46360  17m  10m S  4.6  1.7   8:33.22 kicker
     3908 xx        20   0  200m 137m 9564 S  1.7 13.6  91:29.01 knetworkmanager
     3797 xx        20   0 28636  12m  10m S  1.3  1.2   2:52.04 kwin
     3802 xx        20   0 46464  15m  12m S  1.3  1.5   1:37.10 kdesktop
    Xy wcinają czas procesora najdzielniej. Nawet odpalony cały czas firefox nie daje im rady.
    To oczywiście jest z mojego komputera, na serwerze nie mam nigdzie uruchomionych.
    Ostatnio edytowane przez Alftred Torrent ; 02-02-09 o 23:15

Ultra User Avatar cdx
    Grupa
    Użytkownik
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    5
    Piwo (Otrzymane)
    60
    » Reputacja
    Punkty:     11
    Siła:          6
    Cytat Napisał Alftred Torrent Zobacz post
    Nie muszę zgadywać ani marzyć, widzę, jak jest i nie mam najmniejszego powodu przypuszczać, że będzie dużo gorzej, bo dlaczego miałoby? Z siostrzanego serwera teraz, czyli w godzinach szczytu
    Kod:
    $ uptime
    ilość użytkowników ma się nijak do tego co robią ja chce zobaczyć te 100 torrentow
    a jajo grsec by ovh w porównaniu do tych z repo czy własnych kompilacji nie wyobrażam sobie jak może znacząco wpływac na operacje dyskowe
    Najtańsze Sewery Gigabitowe ! GG 4256013

User Avatar kondzio82
    Grupa
    Użytkownik
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    14
    Piwo (Otrzymane)
    1
    » Reputacja
    A ja z innej beczki pytanie zadam. Skoro shellki tu oferowane są na linuxie to czy ja zwykły śmiertelnik windowsowy mógłbym korzystać z linuxowego shelka na windowsie?

Grupa
    Użytkownik
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    4
    Piwo (Otrzymane)
    14
    » Reputacja
    Cytat Napisał cdx
    ilość użytkowników ma się nijak do tego co robią ja chce zobaczyć te 100 torrentow
    a jajo grsec by ovh w porównaniu do tych z repo czy własnych kompilacji nie wyobrażam sobie jak może znacząco wpływac na operacje dyskowe
    Nie wierzysz? Pisałem wcześniej że jeśli chodzi o operacje I/O to zupełnie inna sprawa, ale i tak sobie z tym poradziliśmy. Wystarczy wejść na nasz kanał ircowy i zaytać normalnych użytkowników jak to wszystko chodzi. Aktualnie konta testuje parę osób z TM. Jeśli się zdecydują na pewno zostawią tutaj recenzje ;)

Cytat Napisał kondzio82 Zobacz post
    A ja z innej beczki pytanie zadam. Skoro shellki tu oferowane są na linuxie to czy ja zwykły śmiertelnik windowsowy mógłbym korzystać z linuxowego shelka na windowsie?
    Ależ oczywiście! Dodawanie, i zarządzanie torrentami jest z poziomu www. Jeśli potrzebujesz zrobić coś doddatkowo, na pewno jakiś admin Ci pomoże.

Ultra User Avatar cdx
    Grupa
    Użytkownik
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    5
    Piwo (Otrzymane)
    60
    » Reputacja
    Punkty:     11
    Xy wcinają czas procesora najdzielniej. Nawet odpalony cały czas firefox nie daje im rady.
    To oczywiście jest z mojego komputera, na serwerze nie mam nigdzie uruchomionych.
    to X czy odpalona przeglądarka z migającym banerkiem flasha zużywa procesor ? ja używam X w kilku sesjach NX i naprawdę życzył bym sobie żeby użytkownicy bawili się firefoxem itp zamiast zapodawać 120GB paczki filmów katujących system no ale płaca wiec wymagają i na irssi nawet nie chcą u mnie siedzieć nic poza ciągłym sciaganiem pakowaniem wysylaniem kasowaniem nie chca robić

Nie wierzysz? Pisałem wcześniej że jeśli chodzi o operacje I/O to zupełnie inna sprawa, ale i tak sobie z tym poradziliśmy. Wystarczy wejść na nasz kanał ircowy i zaytać normalnych użytkowników jak to wszystko chodzi. Aktualnie konta testuje parę osób z TM. Jeśli się zdecydują na pewno zostawią tutaj recenzje ;)

Oczywiście że nie wierze i nikt normalny kto miał/ma taki serwer w to nie uwierzy jak sobie poradziliście z operacjami I/O ? jak patrze na swój dysk (do tego RAID0)
    Seagate ST3500320AS 500GB sATA II 32MB

Prędkość obrotowa 7200 obr./min.
    Pamięć cache 32768 kb
    Maksymalny transfer wewnętrzny 760 Mbps
    Maksymalny transfer zewnętrzny 300 MB/s
    średni czas dostępu 8 ms

może ovh mnie oszukało może wy macie SSD albo wasze SATAII kręcą sie z prędkością 36000 obr/min ?
    proszę zlituj sie nie mam zamiaru nikogo pytać jak to chodzi dysk SATAII bo to chyba każdy wie a większość ludzi ma w domu

Odpowiedz mi na jedno pytanie dlaczego praktycznie wszyscy tutaj na takiej maszynie odpalają
    po ok ~20 torrentow a wy chcecie 100? i daruj sobie już te bajki jakie to wielkie obciążenie generuje serwer X z VNC czy NX , lub wine z UT w porównaniu do waszego rtorrenta z wtorrentem -lighttpd/apache

Wychodzi na to ze większość tutaj oferujący serwery to lamy bo zamiast kupować 5 takich maszyny możne dzięki waszej tajemnej wiedzy zrobić to wszystko na 1 to oszczędność 5x SP Mini to prawie 1000zl w kieszeni jesteś 2 oferentem który sprzedaje gumowe konta shell a może tym samym pod innym nickiem ?
    Ostatnio edytowane przez cdx ; 03-02-09 o 11:56
    Najtańsze Sewery Gigabitowe ! GG 4256013

User Avatar karol190
    Grupa
    Użytkownik
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    0
    Piwo (Otrzymane)
    8
    » Reputacja
    Shell spisuje się bardzo dobrze. Testowałem, zero problemów, dobra obsługa, tylko brać.

I ja wziąłem

Master User Avatar tbas
    Grupa
    Użytkownik
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    22
    Piwo (Otrzymane)
    49
    » Reputacja
    Punkty:     15
    karol190 za miesiac napisz jak sie shell sprawowal a nie po 1 dniu

User Avatar karol190
    Grupa
    Użytkownik
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    0
    Piwo (Otrzymane)
    8
    » Reputacja
    Cytat Napisał tomasson22 Zobacz post
    karol190 za miesiac napisz jak sie shell sprawowal a nie po 1 dniu
    Jak sobie życzysz Panie.

User Avatar kondzio82
    Grupa
    Użytkownik
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    14
    Piwo (Otrzymane)
    1
    » Reputacja
    też się chyba zdecyduje. maiłem już kilka kont shellowych i szukam czegoś stabilnego i w miare taniego równocześnie nie odbiegającego od podobnego rodzaju ofert jeśli chodzi o osiągi. W najbliższych dniach skontaktuję się z adminami tego shelka

Power User Avatar dance4
    Grupa
    Użytkownik
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    0
    Piwo (Otrzymane)
    7
    » Reputacja
    Kod:
    $ uptime

Prosiłeś jeszcze o Xy, mam kde, a nie gnome'a, ale na jedno wychodzi
    Kod:
      PID USER      PR  NI  VIRT  RES  SHR S %CPU %MEM    TIME+  COMMAND
     2623 root      20   0  335m  75m 8500 S 23.4  7.5 358:11.38 Xorg
    25848 xx        20   0  548m 207m  19m S  5.6 20.6 203:01.73 firefox
     3825 xx        20   0 32952  11m   9m S  5.3  1.1  21:29.82 smb4k
     3804 xx        20   0 46360  17m  10m S  4.6  1.7   8:33.22 kicker
     3908 xx        20   0  200m 137m 9564 S  1.7 13.6  91:29.01 knetworkmanager
     3797 xx        20   0 28636  12m  10m S  1.3  1.2   2:52.04 kwin
     3802 xx        20   0 46464  15m  12m S  1.3  1.5   1:37.10 kdesktop

nie wiem co tam odpaliłeś na tych x-ach ale może compiz-fusion wtedy zrozumie że tak to może wyglądać albo masz z 128/256 pamięci u mnie wygląda to tak

2804 root 15 0 792m 142m 3388 R 12 7.1 757:05.63 Xorg

przy czym procka nie je więcej jak 15% a ram 8% . Wątpię żeby na seedboxie jadło więcej ! Na dodatek jak piszesz że kde to to samo co gnome to gratuluje Co lepsze nie wiem jak inni ale u matiego na seedboxie nawet nie ujżysz takiego procesu więc co ma dodatkowo obciążać ? I ten rtorrent wcale tak super nie wypada nie wspomnę już o tym że można u WAS odpalać masę różnych procesów i skryptów , to już totalna porażka . One zjędza zdecydowanie więcej niż te x-y . Heh a z tym LA 14 to mnie rozbawiłeś

User Avatar nesti
    Grupa
    Użytkownik
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    0
    Piwo (Otrzymane)
    1
    » Reputacja
    Popieram pomysl Alfreda, swietne rozwiazanie. Sam przez jakis czas sprzedawalem konta shellowe na celeronie 1.2 z 1 gb ramu - piekne czasy. Czytajac pytania ile procesow uciagnie od razu nasuwa mi sie jedna mysl - laik. Druga denerwujaca mnie sprawa, ze ludzie nie wiedza nawet co to jest konto shellowe. Nie prosze panstwa, to nie jest utorrent pod wine, ani torrentflux. Smutne, ale 90% spoleczenstwa torrentowego nie mialo nigdy shella ;) Wam sie od razu wydaje, ze jak nie podaje ilosciu procesow to od razu jakis przeket musi byc. Przeciez napisal, ze wystarczyly prosby o nie przeginanie, mozesz miec 10 procesow czy 20 w gruncie rzeczy chodzi o nie zajezdzanie zasobow systemowych na maxa. Nie bede tutaj sie rozwodzil na temat wydajnosci klientow torrentowych, roznic pomiedzy rTorrentem a transmission'em czy uTorrentem linuxem. Kto sie zna wie o co chodzi

Na koniec dodam tylko, ze z kont shellowych korzysta niewiele torrentowcow, dlatego, ze wymaga to podstawowej wiedzy n/t obslug sytemow gnu/linux. Nawet jak ktos cos tam moze wie to nie bardzo sobie radzi i 99% chce miec piekne WebUI(sic!) jak utorrent czy tf - dodaj, usun, tworz torrenta.

12. Piwo Alftred Torrent postawił(li) piwo za powyższy post
    V.I.P Avatar Eivissa
    Grupa
    V.I.P
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    28
    Piwo (Otrzymane)
    60
    » Reputacja
    Punkty:     5
    Cytat Napisał nesti Zobacz post
    Popieram pomysl Alfreda, swietne rozwiazanie. Sam przez jakis czas sprzedawalem konta shellowe na celeronie 1.2 z 1 gb ramu - piekne czasy. Czytajac pytania ile procesow uciagnie od razu nasuwa mi sie jedna mysl - laik. Druga denerwujaca mnie sprawa, ze ludzie nie wiedza nawet co to jest konto shellowe. Nie prosze panstwa, to nie jest utorrent pod wine, ani torrentflux. Smutne, ale 90% spoleczenstwa torrentowego nie mialo nigdy shella ;) Wam sie od razu wydaje, ze jak nie podaje ilosciu procesow to od razu jakis przeket musi byc. Przeciez napisal, ze wystarczyly prosby o nie przeginanie, mozesz miec 10 procesow czy 20 w gruncie rzeczy chodzi o nie zajezdzanie zasobow systemowych na maxa. Nie bede tutaj sie rozwodzil na temat wydajnosci klientow torrentowych, roznic pomiedzy rTorrentem a transmission'em czy uTorrentem linuxem. Kto sie zna wie o co chodzi

Na koniec dodam tylko, ze z kont shellowych korzysta niewiele torrentowcow, dlatego, ze wymaga to podstawowej wiedzy n/t obslug sytemow gnu/linux. Nawet jak ktos cos tam moze wie to nie bardzo sobie radzi i 99% chce miec piekne WebUI(sic!) jak utorrent czy tf - dodaj, usun, tworz torrenta.

A tak szczerze.Po co to komu?Doskonale przecież wiesz,że w 100% posiadaczom kont shelowskich chodzi głównie o dobre prędkości i właściwie tylko tyle.Są wyjątki,ale jest to grupa osób która chce się czegoś nauczyć.
    "HOUSE IS A LOVE "

If I helped You - add me some repp points...

Master User Avatar m4Rx
    Grupa
    Użytkownik
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    10
    Piwo (Otrzymane)
    35
    » Reputacja
    Punkty:     1
    Siła:          5
    Dziwnie znajomy wydal mi sie Twoj mail Alftred Torrent. Jak widac google tez cos kojarzy:

Kopia google: http://74.125.77.132/search?q=cache:...ient=firefox-a
    Aktualnie: http://www.torrentmania.info/f-oferty-shelli-134/t-tanie-seedboxy-30019.html

Posiadanie 2 nickow na TM chyba karane jest banem....
    Ostatnio edytowane przez m4Rx ; 04-02-09 o 19:50

V.I.P Avatar Eivissa
    Grupa
    V.I.P
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    28
    Piwo (Otrzymane)
    60
    » Reputacja
    Punkty:     5
    Pełen szacunek kolego za działanie,ale po co pokazujesz swoje ip?-------------- to Twoje ,więc zrób edita.Poza tym jak podejrzewasz,że posiada dwa konta to dział

raportowania się kłania.Kolega tu z ofertą wyjżdza a widać,że zbyt rozgarnięty nie jest bo zostawia za sobą ślady łamania regulaminu.

I Jak ci wierzyć po tym co robisz na tym forum!dla mnie jesteś spalony!

Po co Ci dwa konta na forum?

czekamy na obszerne wyjaśnienie.
    Ostatnio edytowane przez Eivissa ; 04-02-09 o 20:47
    "HOUSE IS A LOVE "

If I helped You - add me some repp points...

Grupa
    Użytkownik
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    4
    Piwo (Otrzymane)
    14
    » Reputacja
    Cytat Napisał Eivissa Zobacz post
    I Jak ci wierzyć po tym co robisz na tym forum!dla mnie jesteś spalony!
    Po co Ci dwa konta na forum?
    Serwery działają już od dłuższego czasu i mieliśmy kilka wolnych miejsc wcześniej. Czy ktoś został oszukany w związku z tamtą ofertą? Nie.
    Aha, konto nie jest moje. Tamta oferta była słabo napisana, więc postanowiliśmy, że ktoś inny zajmie się tym teraz.

Cytat Napisał nesti Zobacz post
    Też jesteśmy ludźmi. Rozumiemy to i oferujemy webUI.
    Konto można przetestować przed zakupem, zachęcam, żeby każdy* przekonał się na własne oczy, że, chociaż konto wygląda i działa trochę inaczej niż większość tutaj oferowanych, to wcale nie jest trudne w obsłudze.

*oferta limitowana, wcale nie udajemy, że serwer jest z gumy ;)

Cytat Napisał Eivissa Zobacz post
    A tak szczerze.Po co to komu?
    Tę decyzję każdy musi podjąć za siebie. Nie jest natomiast tak, że taka konfiguracja nie ma żadnych zalet. Będą działać różne bajery w rodzaju sshfs, własne skrypty, mamy też openvpn (na francuskich adresach, więc działa np. darmowa wersja spotify).
    W ogóle Innocence pojawiło się z naszej potrzeby. Nie widziałem nigdzie w miarę tanich kont shellowych, na których da się sensownie korzystać z torrenta. Odsprzedanie kilku kont pozwala nam obniżyć koszty, a naszym gościom korzystać z ciekawej usługi, bez zajmowania się serwerem.
    Ostatnio edytowane przez Alftred Torrent ; 04-02-09 o 20:18

17. Piwo kondzio82 postawił(li) piwo za powyższy post
+ Odpowiedz na ten temat
Strona 2 z 10 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 6 7 ... OstatniOstatni

Informacje o Temacie

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)