Zamknięty Temat
Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Temat: SMTP Upload Test

V.I.P Avatar Szemhazaj
    Grupa
    V.I.P
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    8
    Piwo (Otrzymane)
    70
    » Reputacja
    Punkty:     1
    Siła:          8

SMTP Upload Test

No właśnie ,czy jest coś takiego ,jakaś strona w internecie ,coś podobnego do speedtesta ? Jak ktoś zna adres to poproszę mile:
    Ściągasz za pomocą P2M ? Zapisz się ! KLIK
    exMod

Xtreme User Avatar Timmy2000
    Grupa
    Użytkownik
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    12
    Piwo (Otrzymane)
    43
    » Reputacja
    Punkty:     4
    Siła:          5
    Nie sądzę by taki test gdzieś istniał.

Po stronie użytkownika transfer powinien byc taki sam jak w przypadku takich standardowych speedtestów, chyba że mamy net u jakiegoś lokalnego dostawcy i on port do smpt przyblokował z drugiej strony jesli dostawcy netu jako bonus dają nam skrzynki email na swoich serwerach, często na nich nie ma postawionych limitów i mozna osiągać kosmiczne prędkości ale z własnych doświadczen i tego co od innych słyszałem w takich przypadkach wysyłanie jest bardzo dizurawe.

Druga kwestia dla szybkości to transfer po stronie poczty z jaką ona nam te segi przesyła i tu bywa różnie z prędkością tak samo jak ze stabilnością takiego transferu.

Praktyczny transfer przez smpt jest dużo wolniejsze ze względu na większy rozmiar plików jaki trzeba tą metodą posłac. Przez http słany przez pocztę plik ma swój faktyczny rozmiar, przy smpt transferowany plik jest o jakieś 37 % większy od sfojego faktycznego rozmiaru.

Najprościej samemu potestować, chwycić sa MH czy p2m parę maili od kilku różnych dostawców, albo poszukać na forach wysyłających przez p2m jakie smpt są szybkie.
    Ostatnio edytowane przez Timmy2000 ; 28-10-08 o 20:29

User Avatar Portek
    Grupa
    Użytkownik
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    9
    Piwo (Otrzymane)
    5
    » Reputacja
    Punkty:     0
    Siła:          4
    Cytat Napisał Timmy2000 Zobacz post
    Po stronie użytkownika transfer powinien byc taki sam jak w przypadku takich standardowych speedtestów, chyba że mamy net u jakiegoś lokalnego dostawcy i on port do smpt przyblokował z drugiej strony jesli dostawcy netu jako bonus dają nam skrzynki email na swoich serwerach, często na nich nie ma postawionych limitów i mozna osiągać kosmiczne prędkości ale z własnych doświadczen i tego co od innych słyszałem w takich przypadkach wysyłanie jest bardzo dizurawe.
    dziurawe to może złe określenie po prostu niekiedy są problemy z wysyłaniem, sam je mam niekiedy... port smtp nie jest przyblokowany prędkości kosmicznych nie ma ale na radiówce wyciągnąć 5mb(zdarzyło mi się to chyba dobry wynik, średnio z smtp korzystając z programu MailResender wyciągam prędkości rzędu 1-2Mb tak że jest to do 2-4razy więcej niż mam w umowie

V.I.P Avatar Szemhazaj
    Grupa
    V.I.P
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    8
    Piwo (Otrzymane)
    70
    » Reputacja
    Punkty:     1
    Siła:          8
    Posiadam wysył http 420Kb/s ,a przez SMTP 3Mb/s. Zgadzam się ,że prędkość potrafi skakać na SMTP ale u mnie są to skoki rzędu 20-50KB/s w stosunku do aktualnego transferu ,czyli prawie nie odczuwalne. Mój ISP poszedł swoim userom na rękę dając dużą prędkość wysyłania maili ,stąd taka różnica między SMTP a http u mnie. Co ciekawe i chyba już to kiedyś gdzieś pisalem ,MR obniża mi prędkość wysyłania SMTP ,zawsze ciut szybciej wysyła mi w P2M ,dlatego myślałem ,że może jakiś speed test rozwiązałby moją ciekawość.
    Ściągasz za pomocą P2M ? Zapisz się ! KLIK
    exMod

User Avatar Portek
    Grupa
    Użytkownik
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    9
    Piwo (Otrzymane)
    5
    » Reputacja
    Punkty:     0
    Siła:          4
    U mnie skoki przy wysyłaniu są niewielkie 1-2kb/s więc nie ma co płakać. Co do P2M to u mnie on nigdy wysyłać nie chciał i nie chce Od zawsze wysyłałem MR i nie zauważyłem żeby zaniżał prędkość 1 czy 2kb/s to niewielka strata tak że jakoś ujdzie.

Zamknięty Temat

Informacje o Temacie

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)