+ Odpowiedz na ten temat
Strona 2 z 17 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 6 7 12 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 16 do 30 z 244

Temat: Jak zamówić i skonfigurować shella w 30 minut? (Tutorial)

Ultra User Avatar yeyoo
    Grupa
    Użytkownik
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    53
    Piwo (Otrzymane)
    110
    » Reputacja
    Punkty:     8
    Siła:          5
    Cytat Napisał Tobiasz22 Zobacz post
    Zastanawiam się ile osób się odwazy na wlasna reke wziasc shella od OVH. Jezeli bedzie ich wiecej to moznaby stworzyc tu dzial dla odpowiedzialnych ludzi, ktorzy chca dzielic z kims shella, tak jak ja dziele teraz swojego z Tannoyem. ;-)

No a poza tym to czekam na pierwsza osobe, ktora praktycznie skorzysta z tych tutkow i sprawdzi ile one sa warte. :wink:
    ja moglbym wziac z kims na spolke kimfsufii, po 5 prockow na osobe bo wiecej pewnie nie uciagnie.. narazie jednak brak $$

Master User Avatar ksylian
    Grupa
    Użytkownik
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    20
    Piwo (Otrzymane)
    21
    » Reputacja
    Punkty:     0
    Swietna robota, piwko postawione.

Odnosnie OVH:
    1. Dedyka mozna zamawiac tylko przez oddzial w kraju zamieszkania - czyli mieszkajac w Polsce tylko z ovh.pl.
    2. Sam mam takiego ale go nie konfigurowalem. Sa jakies straszne klopoty z tym serwerem, OVH robi hard reset prawie codziennie bo serwer nie pinguje. Cos tam niby przy nim robia ale efektu nie ma. Sytuacja ma miejsce od 2 tygodni. Niestety nie zmienia maszyny na inna, moga ewentualnie naprawic jesli znajda jakas usterke. Padaczka.

Master User Avatar pszczolex
    Grupa
    Użytkownik
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    12
    Piwo (Otrzymane)
    79
    » Reputacja
    Ale i tak nadal nie wiem co to shell i po co to:P

Elite User Avatar Tobiasz22
    Grupa
    Użytkownik
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    27
    Piwo (Otrzymane)
    196
    » Reputacja
    Siła:          6
    Ksylian to przykra sprawa a jaka masz maszyne? jaki system? kto ja konfigurowal? odpukac w niemalowane ale moj shell odkad go mam (jakos 2-3 dni) dziala wysmienicie, nawet jeszcze ani jednego errora w uTorrencie nie mialem

pszczolex - www.google.pl, troche glupio byc na tm i nawet nie wiedziec co to shell..

User Avatar noniek
    Grupa
    Użytkownik
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    7
    Piwo (Otrzymane)
    13
    » Reputacja
    Mam nadzieję ,że w najbliższym czasie skorzystam z tego tutka.
    Kawał solidnej roboty odwaliłeś Tobiasz.
    Tutorial praktycznie od zera .
    Dzieki.

User Avatar rosak
    Grupa
    Użytkownik
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    2
    Piwo (Otrzymane)
    16
    » Reputacja
    Siła:          4
    Dziękuję Panie Tobiasz, skorzystałem z tutka, miałem zamiar wcześniej wykupić Kimsufi ale teraz dopiero widzę że sam nie dałbym z tym rady..
    Teraz kilka spostrzeżeń i niejasności, najpierw problemy do rozwiązania (kolejność przypadkowa):
    1. nie działa uTorrent przez www, próbowałem różne porty, przeglądarki etc. Wyświetla się monit o podanie user/pass a po tym tylko pusta strona (a to dla mnie ważne);
    2. nie wiem jak ustawić aby pliki .torrent skojarzone byly z uTorrent (nie mogę znaleźć w menu 'wybierz program' a komenda 'env WINEPREFIX=....' nie daje się wpisać w polu ścieżka do programu);
    3. nie wiem jak się zalogować na root przez ssh, jaki user/pass bo probowalem juz wszystkich kombinacji (żeby zrobić np. soft reset);

Teraz informacje i spostrzeżenia:

1. TotalCommander normalnie łączy się z FTP (7.02a, bez crack);
    2. NX rusza się jak mucha w smole mimo iż łącze mam 1mbps a NX ustawiłem na modem 56k;
    3. uTorrent nie daje się odpalić bez aktywatora (skrótu na pulpicie), co więcej- po każdym zminimalizowaniu jedynym sposobem na przywrócenie jest również aktywator, normalnie wyświetla się pusta ramka.

Na razie to chyba wszystko, najbardziej zależy mi na rozwiązaniu problemu nr 1. I tak w najbliższych dniach, w wolnym czasie chciałbym zainstalować TorrentFlux, jakoś to szybsze i prostsze.. choć nie widziałem jeszcze uTorrent przez WWW.

Acha, jeszcze jedno- ustawienia ilości połączeń- ile wg Ciebie taki Kimsufi jest w stanie uciągnąć na tym łączu żeby go nie zmuliło/zapchało a żeby można było w pełni wykorzystać łącze? Chodzi o ilość połączeń/połączeń wychodzących/slotów itp.

Dzięki za kawał dobrej roboty Pozdrawiam

Super User Avatar Mati999
    Grupa
    Użytkownik
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    16
    Piwo (Otrzymane)
    90
    » Reputacja
    Punkty:     4
    Cytat Napisał gomez6600 Zobacz post
    oj widzę że mati i szakal i reszta już nie będą mieli jak zarobić
    Spoko twoja głowa damy rade...
    pozdrawiam ]:->
    -=Mati999=-
    Kontakt GG 10830939
    Teraz nowe niższe ceny !
    KONTA ZAWSZE OD REKI

Strona "o Mnie" zaprasza... http://mati999.eu

Grupa
    Użytkownik
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    27
    Piwo (Otrzymane)
    196
    » Reputacja
    Gratuluje odwaznej decyji.
    Tak jak napisalem w pierwszym poscie ten tutek nie jest doskonaly poniewaz ja sam niedawno nauczylem sie (heh, to chyba za duzo powiedziane) linuxa i clagle odkrywam w nim jakies nowe rzeczy. Ale mimo to, mysle ze poradzimy sobie z Twoimi problemami.

1. nie dzialalajacy uTorrent przez webUI - problemem jest brak pliku pliku settings.dat w katalogu uTorrenta - wrzucilem na rapida swoj stary settings - sciagniesz do stad - http://rapidshare.com/files/103662321/settings.dat.html po skopiowaniu go na dysk przerzuc go do katalugu z utorkiem, wlacz ten program ustaw swoj login, haslo, porty, foldery do zapisywania danych, brak ograniczenia predkosci pobierania (bo jest ustawiona) itd i powinno dzialac, jak nie to wlacz i wylacz utorrenta, wtedy pojdzie

2. pliki .torrent nie zostana skojazone z uTorrentem ze wzgledu na specyficzna "instalacje" tego programu na Ubuntu (jak ktos znajdzie sposb jak je skojazyc to niech tutaj pisze ale to nie jest zaden problem - jak juz uruchomisz uTorka przez www to robisz tak: sciagasz plik .torrent na dysk swojego domowego kompa, wlaczasz webUI, klikasz w niebieski przycisk z krzyzykiem i dodajesz plik .torrent do uTorka, ja tak robie i to jest bardzo wygodne

3. jak sie logowac na root przez ssh to i ja nie wiem, moze jakis manual jest na stronie ovh? jesli nie to sprobuj napisac do pomocy OVH - pomoc@ovh.pl - oni dosc szybko i konkretnie odpisuja wiec moze Ci pomoga, a jezeli chcesz restartowac serwer to mozesz to robic metoda hard, byleby nie za czesto

4. dzieki za info o TC, moj niestety nie polaczyl sie z shellowym ftp'em

5. wolno dzialajacy NX - hmm, ja tego problemu na takim samym laczu jak Twoje nie mam, sprobuj zainstalowac jeszcze raz klienta NX
    z kolei NX mozne sprawiac problem tego typu ze raz na jakis czas sie rozlaczy (timeout connection) wtedy dobrze jest odciazyc swoje lacze (tzn nic nie ssac w domu) i na chwile wylaczyc prace utorrenta
    kolejnym bledem moze byc to ze NX sie nie laczy z shellem (tez przez timeout connection) - wtedy po jakis 3-5 sekundach od wlaczenia NX naciskami na zamknij (krzyzyk w gornym lewym roku) i powinien zaskoczyc - glupi sposob ale dziala

6. to ze uTorrent nie odpala sie bez aktywatora to cos normalnego, gdyby nie to to w ogole nie byloby trzeba robic aktywatorow

// Mati: zycze jak najlepiej bo tak naprawde to przeciez robicie dobra robote, to Wy upowszechniliscie latwo dostepne shelle i dzieki temu np. na PT na nowych ciekawych wstawkach na dzien dobry jest 10 shelli i to cieszy

User Avatar piterlol
    Grupa
    Użytkownik
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    16
    Piwo (Otrzymane)
    3
    » Reputacja
    swietnie dzieki

User Avatar frantc
    Grupa
    Użytkownik
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    7
    Piwo (Otrzymane)
    5
    » Reputacja
    Cytat Napisał pszczolex Zobacz post
    Ale i tak nadal nie wiem co to shell i po co to:P
    jest to jest to konto dla wielu użytkowników na jednym systemie operacyjnym najczęściej mowa o systemach z rodziny UNIX np. Linux

czyli jest serwer, masz swoje konto możesz na nim np instalować różne aplikacje apache, mysql, utorrenta itd itp.

a zapomniałem dzięki za poradnik, jak możesz napisać jak zainstalować np utorrenta na debianie za pomocą składni przez terminal będę bardzo wdzięczny

Grupa
    Użytkownik
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    27
    Piwo (Otrzymane)
    196
    » Reputacja
    frantc ja niestety nie wiem jak sie instaluje uTorka na debianie, nigdy tego nie robilem, wiem jedynie ze wszystko zalatwia sie za pomoca putty

Power User Avatar dance4
    Grupa
    Użytkownik
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    0
    Piwo (Otrzymane)
    7
    » Reputacja
    Cytat Napisał Tobiasz22 Zobacz post
    Ksylian to przykra sprawa a jaka masz maszyne? jaki system? kto ja konfigurowal? odpukac w niemalowane ale moj shell odkad go mam (jakos 2-3 dni) dziala wysmienicie, nawet jeszcze ani jednego errora w uTorrencie nie mialem

pszczolex - www.google.pl, troche glupio byc na tm i nawet nie wiedziec co to shell..
    jeszcze nie raz zobaczysz error f poczekaj a będzie ich sporo ...

User Avatar error106
    Grupa
    Użytkownik
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    3
    Piwo (Otrzymane)
    1
    » Reputacja
    Tutek dobry ale wdg mnie bezsensowny troche.
    Po co na dedyku instalowac uTorrenta (cos windowsowego) skoro jest masa lepszych klientow pisanych pod GNU/Linuksa (Deluge chociazby)? I kolejnym nieporozumieniem jest wdg mnie srodowisko graficzne, w sumie na dedyku przydaje sie tylko jako obciazenie proca i ramu. Da sie w pelni dzialajacego klienta postawci w PHP i wtedy nie bedzie potrzeby instalowania srodowiska graficznego a dostep przez webGui i tak bedzie przeciez.

Grupa
    Użytkownik
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    27
    Piwo (Otrzymane)
    196
    » Reputacja
    error - dlaczego utorrent? dlatego bo to najlepszy klient
    poza tym nie orientuje sie jak np. w takim ktorrencie jest z webui

co do srodowiska graficznego - to masz racje, obciaza prace boxa ale za to ulatwia jego konfiguracje, poza tym srodowisko graficzne i to ile mocy shella zzera ma znaczenie tylko na najslabszych boxach i to przy wielu uzytkownikach

zrobisz swojego tutka?

User Avatar error106
    Grupa
    Użytkownik
    » Panel Piwny
    Piwo (Postawione)
    3
    Piwo (Otrzymane)
    1
    » Reputacja
    Ja tu nie krytykuje tutka bo zrobiony bardzo dobrze.
    uTorrent najlepszy powiadasz ? Powiem Ci ze moze i na windowsa jest to najlepszy klient ale na GNU/Linuksa nie (chociazby przez to ze trzeba odpalac przy pomocy wine), Deluge i Ktorrent posiadaja bardzo fajne WebGui a do tego nie trzeba emulowac ich dzialania. Mozilwe ze sie nie orientujesz skoro nie uzywasz, ja mam oba wiec dziele sie informacja

Srodowisko graficzne wcale nie ulatwia konfiguracji, w konsoli zrobi sie to duzo szybciej ale niestety trzeba posiadac wtedy ciut wiecej umiejetnosci (badz umiesz szukac w necie).

+ Odpowiedz na ten temat
Strona 2 z 17 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 6 7 12 ... OstatniOstatni

Informacje o Temacie

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)