Tutek I: zakup i konfiguracja shella
Witam w moim pierwszym tutku na Torrentomanii. Pokaże w nim jak w łatwy sposób zamówić i skonfigurować swojego prywatnego shella. Myślę, że całą operację (zaczynając od złożenia zlecenia na dzierżawę shella, a kończąc na konfiguracji WebUI) można spokojnie zamknąć w czasie 30 minut. (!)
Shell będzie postawiony na linuxie - Ubuntu 7.04 - dlaczego? Ponieważ jest on prosty w obsłudze i darmowy. Na torrentomanii jest podobny do tego poradnik ale skierowany do użytkowników windowsa - systemu za używanie którego na shellu zapłacimy od kilkudziesięciu do kilkuset złotych więcej.
Zaczynamy od wejścia na stronę OVH: http://www.ovh.pl/produkty/oferty_dedykowane.xml i wybrania interesującego nas shella. Następnie klikamy na Zamów i składamy zlecenie. Mój poradnik będzie pisany dla shella postawionego na Ubuntu więc wybieramy "wersja gotowa do użycia" a następnie "ubuntu 7.04 desktop" i język polski. W kroku drugim "identyfikacja" zakładamy konto (dane które podajemy niekoniecznie muszą być prawdziwe), jeśli jeszcze go nie mamy na OVH. Krok trzeci to potwierdzenie złożonej oferty. Następnie jesteśmy logowani do naszego osobistego panelu administracyjnego, w nim OVH proponuje nam różne sposoby płatności za serwer. Między innymi przez platnosci.pl. Ja skorzystałem właśnie z tej opcji ze względu na to, że jest ona najszybsza i najwygodniejsza. Ile czasu to zajmuje? Cóż, wczoraj, a właściwie to dziś złożyłem zamówienie 24 minuty po 12, 26 po 12 zostało przyjęte do realizacji, 41 po 12 miałem na skrzynce dane do shella.
Po złożeniu zamówienia i otrzymaniu danych możemy przejść do konfiguracji maszyny. Zaczynamy od zalogowania się na nią. Nie będę pisał własnego poradnika do tego bo świetny znajdziecie tutaj: http://pomoc.ovh.pl/UbuntuDesktopZarzadzanie
Za pomocą klienta NX połączyliśmy sie z shellem. Teraz mniej więcej widzimy coś takiego na naszym monitorze: http://img260.imageshack.us/img260/5051/helloxy5.jpg
Jest to konsola NX w której widzimy pulpit naszego shella, z niej będziemy zarządzać maszyną.
Pierwsza rzeczą od której powinniśmy zacząć jest instalacja aktualizacji - klikamy na pomarańczowy kwadrat i instalujemy je.
Następnie instalujemy Wine - linuxowy emulator plików exe, który będzie nam potrzebny od odpalenia uTorrenta. Klikamy w System > administrator > Menager pakietow Synaptic i tam w wyszukiwarce wpisujemy "wine" a następnie zaznaczamy i instalujemy te dwie rzeczy:
Teraz wypadałoby zrestartować shella: Jak to zrobić? Poradnik jest tu: http://pomoc.ovh.pl/JakRestartowacMojSerwer
Myślę, że spokojnie można go zrestartować metodą hard, to jest bardzo poste.
Jeżeli ktoś chce restartować serwer metodą soft to będzie potrzebował do tego programu - polecam Putty: http://dobreprogramy.pl/index.php?dz...994&PuTTY+0.60
W kolejnym kroku konfigurujemy wine. Klikamy na system > preferencje > wine configurator i ustawiamy w zakładce Aplications Windows XP a w zakładce Drivers automatyczne wykrywanie programów. Wygląda to tak:
Po tym otwieramy zainstalowanego na Ubuntu Firefoxa, i ściągamy Utorrenta razem z paczką języków np. z http://www.programs.pl/program,468.html
Ściągniętego na pulpit Utorka przerzucamy do katalogu Wine. Wchodzimy w Miejsca > folder domowy. Z belki wybieramy Widok > pokazywanie ukrytych plików. Wchodzimy do folderu .wine, potem folder program files, tam tworzymy folder Utorrent, wrzucamy do niego plik utorrent.exe, plik językowy, settings.dat ( http://rapidshare.com/files/103662321/settings.dat.html ) oraz plik WebUi.zip który możemy ściągnąć na przykład stąd: http://rapidshare.com/files/102728119/webui.zip.html
Następnie klikamy na Utorrent.exe i ustawiamy sobie parametry naszego klienta łącznie z parametrami WebUi (ustawiamy je w Ustawienia > zaawansowane > interfejs www, tam wpisujemy nasz login, hasło, zaznaczamy alternatywny port nasłuchu i wpisujemy powiedzmy 40420)
//Jeżeli wystąpiłyby jakieś problemy z uruchomieniem Utorrenta bo wine go nie widzi to musimy stworzyc aktywator (taki windowsowy skrót) który go odpali. Klikamy na pulpicie lub w folderze prawym przyciskiem myszy, wybieramy aktywator, nadajemy mu jakąś nazwę - np. Utorrent i wpisujemy w ścieżkę dostępową do pliku exe: env WINEPREFIX="/home/admin/.wine" wine "C:\Program Files\uTorrent\uTorrent.exe"
Teraz pozostaje nam tylko zalogować się na naszego uTorrenta z domowej przeglądarki internetowej (nie IE): wpisujemy w niej http://ip_naszego_shella:40420/gui/ i to wszystko! Właśnie skonfigurowaliśmy naszego własnego dedyka.
Zabierz sie do pracy teraz, za 30 minut powinieneś się cieszyć swoim własnym shellem.
################################################## ################################################## ########
Tutek II: odpalanie na Ubuntu dwóch i więcej uTorrentów
Robi się to w dość nieskomplikowany sposób za pomocą aktywatorów, o których pisałem nieco wyżej.
Załóżmy że mamy świeży system i jeszcze nie zainstalowaliśmy żadnego uTorrenta. Ściągamy więc uTorrenta + plik językowy + webUI.zip na pulpit. Mamy już zainstalowane Wine więc wchodzimy w Miejsca > Folder domowy klikamy na Widok > wyświetlanie ukrytych plików. Następnie wchodzimy do odkrytego katalogu .Wine > drive_c > Program Files > uTorrent (jeśli któryś z tych katalogów nie istnieje - jak np. uTorrent to tworzymy go). Do katalogu uTorrent kopiujemy z pulpitu utorrent.exe + jezyki + webui, następnie cofamy się do katalogu Program Files i tworzymy katalog powiedzmy uTorrent1 do którego także kopiujemy z pulpitu utorrent.exe, języki i webui. Kolejną rzeczą jaką robimy jest stworzenie aktywatorów. Możemy to zrobić klikając np. prawym przyciskiem myszy na pulpicie. Aktywator zaraz po stworzeniu wygląda tak:
W nazwę wpisujemy np. uTorrent a w polecenie:
env WINEPREFIX="/home/nazwa_uzytkownika/.wine" wine "C:\Program Files\uTorrent\uTorrent.exe" /RECOVER
czyli w przypadku shella: env WINEPREFIX="/home/admin/.wine" wine "C:\Program Files\uTorrent\uTorrent.exe" /RECOVER
Następnuie tworzymy kolejny aktywator - uTorrent1 : env WINEPREFIX="/home/admin/.wine" wine "C:\Program Files\uTorrent1\uTorrent.exe" /RECOVER
Teraz możemy odpalić oba uTorrenty klikając na aktywatory.
Pamiętać należy o tym, ze w obu powinny być różne porty i dla obu oddzielnie konfiguruje sie webUI (inny użytkownik, inne hasla i porty) no i o innych katalogach w których utorrent będzie zapisywał ściągnięte pliki.
Efekt:
;-)
################################################## ################################################## ########
Tutek III: instalacja i konfiguracja serwera FTP
Całą operację zaczynamy od wejścia w System > Administracja > Menager pakietów Synaptic tam w szukaj wpisujemy proftp, zaznaczamy i instalujemy takie dwie rzeczy (podczas instalacji zostaniemy zapytani o to jak ma działać program - wybieramy standalone):
To jest serwer ftp oraz graficzna nakładka na niego.
Po instalacji programu włączamy go: System > Administracja > GPROFTPD, następnie klikamy YES.
Nasz server FTP wygląda tak:
Teraz wypadałoby go skonfigurować.
Zakładka servers:
-The servers IP-adress or hostname: wpisujemy adres naszego shella
-Port: 77
-poza tym trzeba zmienic predkosc sciagania / wysylania
Zakładka users:
-Username - imię pierwszego użytkownika
-Password - hasło pierwszego użytkownika
-Group - jakaś grupa, powiedzmy shell
-następnie określamy dostęp użytkownika do katalogu w którym ma torrenty; robimy to albo wpisując ścieżkę do katalogu w okienko albo (jeśli nie ma okienka w które tą ścieżkę możemy wpisać) klikamy na Add directory (jest na samym dole); wtedy dodaje się ścieżka do jakiegoś katalogu, klikamy na nią i wpisujemy ścieżkę do katalogu w którym są torrenty użytkownika np. /home/admin/Tobiasz; poza tym możemy też określić uprawnienia takiego użytkownika (możemy włączyć użytkownikowi możliwość usuwania plików, tworzenia ich, tworzenia nowych katalogów itd. zaznaczając ptaszkiem odpowiednie pola); klikamy na Dodaj, potem Active i nasz server ftp działa
Wchodzimy na niego podając IP, port 77, login użytkownika oraz hasło w programie np. total commander.
//Tutki od początku stworzyłem ja; nie ściągałem nic z innych for, a opierałem sie jedynie na własnej wiedzy; proszę o nie przeklejnie tych tutków na inne strony
//Jeżeli ten poradnik spotka się z pozytywnym odzewem to będę tworzył kolejne.
//W razie jakiś problemów służę pomocą w tym wątku
//Jeżeli w tutkach coś nie gra, coś się wam nie podoba, czegoś nie rozumiecie, coś jeszcze chcecie wiedzieć - to piszcie o tym tutaj, wspólnie stworzymy super tutorial który każdemu z nas ułatwi shellowanie
//Jeśli tutki ci sie podobają - postaw piwko.. -----------------------------------------------------------------------------------------------VVVV

Twitter

;-)

Odpowiedź z Cytatem

przyda sie poradnik jak postawic 2 utorrenty a poza tym lepiej zamawiac z ovh.com bo jest taniej tylko czy przy przelewie sa dodatkowe platnosci zwiazane z samym transferem kasy ?? wie ktos moze ? pozdro

Bookmarks