PDA

View Full Version : MPAA atakuje wyszukiwarki P2P

rozbuchaczkluch
26-02-06, 01:46
Organizacja MPAA, zrzeszająca amerykańskie koncerny filmowe, złożyła pozwy przeciwko grupie serwisów internetowych zaangażowanych, zdaniem przedstawicieli MPAA, w piractwo filmowe. Wśród nich znalazły się m.in. popularne wyszukiwarki plików w sieciach P2P. To nowość - wcześniej organizacja pozywała tylko te serwisy i osoby, które bezpośrednio uczestniczyły w nielegalnej dystrybucji plików.

Biora sie za sieci p2p coraz bardziej, zwalczaja je wszelkimi dostepnymi srodkami, aby zrealizowac swoj cel :<

HERKULES
26-02-06, 12:06
Niedobrze! Ja tam nie korzystam z wyszukiwarek, ale nie o to chodzi. Jezeli biora sie juz na powaznie to niedlugo zaczna znikac dobre zagraniczne stronki. Pewnie zostana tylko te, ktore sa umieszczone na serwerach w krajach gdzie wolno sciagac przez p2p i nikt sie narazie tym nie przejmuje. :confused:

slawek88
26-02-06, 12:22
Ja także nie kożystam z wyszukiware. Ale wydaje mi sie że po jakimś czasie to ucichnie i wszystko powróci do normy :)

tanka
26-02-06, 13:43
to i tak nic im nie da. i co z tego że zamkną kilka wyszukiwarek jak na ich miejscu powstaną nowe.

marcinus
26-02-06, 16:56
to i tak nic im nie da. i co z tego że zamkną kilka wyszukiwarek jak na ich miejscu powstaną nowe.
jak pozamykaja najlepsze wyszukiwarki to ciezko zeby na ich miejsce powstaly rownie dobre. A poza tym to ten artykol mowi nie tylko o zmykaniu wyszukiwarek ale rowniez serwisow torrent.

HERKULES
26-02-06, 17:36
Wlasnie nie wiem czy powstana nowe. Zobacz na przyklad byly napisy.info i napisy.org i wystarczylo troche tylko postraszyc i juz napsy.info nie maja mozliwosci pobierania. Dobrze, ze przynajmniej na org nie byli tacy strachliwi. Ja sie wlasnie tego obawiam, ze wiekszosc adminow, nie bedzie czekac az im wytocza procesy, tylko po kilku postraszeniach pozamykaja strony, a nastepni nie bede ryzykowac.

Polakov
26-02-06, 19:44
wszystko da sie obejsc
jesli ktos ma znajomosci to serwer postawi gdzie indziej <w innym kraju >
bo np forom.com tez udostepnia napisy , ale tylko do seriali
na dodatek wymiana plikow moze odbywac sie < w najgorszym wypadku > przez
np RS - a na stronie beda tylko informacje o linkach do napisow

sorx za OFF-T

PULO
27-02-06, 08:07
Już wiele razy MPAA atakowały sieci P2P i nic z tego niewynikło! Czasami działało to jeszcze bardziej mobilizująco na ludzi zajmujących się tematyką P2P. Jak coś zablokują to znajdą się nowi torrentowicze co wymyślą coś nowego. Niema się co obawia P2P nigdy niezniknie :D

nextepisode1
27-02-06, 16:56
MPAA specjalnie wydaje takie oswiadczenie zeby odstraszyc ludzi ale to wiekszego sensu nie ma bo ci sciagaja z P2P na pewno nagle nie przestana tego robic.

Xaros
27-02-06, 17:14
tak mowia, ale nigdy to nie zniknie

Szemhazaj
27-02-06, 17:55
jak pozamykaja najlepsze wyszukiwarki to ciezko zeby na ich miejsce powstaly rownie dobre. A poza tym to ten artykol mowi nie tylko o zmykaniu wyszukiwarek ale rowniez serwisow torrent.

a jak było ze stroną TorrentBits ? była jedną z pierwszych i lepszych stron tego typu i po jej zamknięciu nastąpił wysyp stron torrentowych działąjących na tej samej zasadzie ,jedyny przypadek zamknięcia z jakim się spotkałem dotychczas to Elite Torrents więc nie ma co panikować

Xaros
27-02-06, 18:03
Torrent Dream Team tez zostal zamkniety

tanka
27-02-06, 22:07
Po sukcesie, którym było zamkniecie serwera Razorback 2, MPAA (Motion Picture Association of America) nabrała wiatru w żagle. Zgodnie z tym co pisałem przy okazji zamykania eDonkey, organizacja podaje do sądów kolejnych właścicieli serwerów udostępniających pliki. Tym razem doniesienie padło na : Isohunt.com, BTHub.com, TorrentBox.com, TorrentSpy.com, NiteShadow.com, Ed2k-it.com, NZB-Zone.com, BinNews.com i DVDRs.net. Można już mówić o masowym zamykaniu serwerów, a działania MPAA mają rzucić blady strach na ewentualnych twórców nowych zbiorów nielegalnych aplikacji. Wiceprezes organizacji John G. Malcolm zapowiedział, aby operatorzy łamiący prawo nie czuli się w sieci anonimowo, ich działania mają być i będą powstrzymane. Idą ciężkie czasy ....

fuck zaczyna byc nie ciekawie :(

tester2
28-02-06, 22:23
Mogą się brać, ale piractw trzyma sie dalej dobrze, poza tym nigdy nie wyeliminuują w całości tego procederu :)

oblivion
01-03-06, 10:26
MPAA itp. robią wszystko co mogą żeby mieć jak największą kontrolę a ich cel to całkowity monopolizm rynku a na razie największą przeszkodą w ich celu są sieci p2p więc zwalczająjak mogą tylko jest jeden problem tego nie da się zwalczyć bo w miejsce jednego serwera powstanie inny, z drugiej strony oni nie mogą nic zrobić w krajach gdzie serwer udostępniający linki jest legalny według prawa tego kraju (nie mówięo serwerach udostępniających całe pliki chociaż są kraje gdzie tak siędzieje i nikt nic z tym nie robi), jeszcze w innym kraju ktoś może zalegalizować p2p (we franci chyba już to zrobiono) i tam nic nie zrobią a internet jest dostępny wszędzie i Amerykanin może również korzystać z Ruskiej strony jak i Amerykańskiej czy Francuskiej ... (zresztą sprawdźccie sobie peerów na przykład na PT połowa to nie są polacy). Jeszcze inna rzecz że te działania powodują że ludzie już na pewno opracowywują kolejny bardzo wydajny i tym razem anonimowy system wymiany plików (przecież BT powstał w wyniku zbyt dużego zainteresowania Kazą i tym podobnymi sieciami tychże organizacji)

Z innej beczki, moim zdaniem należałoby zrobić serwery płatne z których ludzie mogli by korzystać wnosząc opłaty za każdą ściągniętą rzecz (tylko nie tak wysokie jak to teraz robią) i/lub za miesiąc korzystania z serwera - czytałem kilka artykułów na ten temat i wnioski jakie mogę wysunąć: wytwórnie dyktują ceny (to są monopoliści) przykładowo ostatnio zmuszono szefów sklepu internetowego do podwyźszenia cen muzyki ! (przecież co ich to obchodzi przecież on na tym zarabiał a że nie chciał przy okazji zdzierać no to jego sprawa)
Jedyne wyjście legalne - artyści muszą sami sprzedawać swoje produkty.

quake
05-03-06, 10:23
Może pobleokują tylko strony bez ratio tak jak TDT albo rzucą sie na te najlepsze

oblivion
09-03-06, 17:38
na FL i TB (jeszcze to stare TB) kiedyś się rzucili i nic z tego nie wyszło, FL nie zgodziło się zamknąć serwera a stare TB zlikwidowało stronę ale po niedługim czasie powróciło ze zmienioną nazwą i pewnie serwer jest w bezpieczniejszym (w sensie możliwości zamknięcia go) miejscu

ArielWojcik
10-03-06, 14:34
no niestety ale narodzi sie era p2m... poczta :P

pwn3d
10-03-06, 15:30
Piractwa nie da się wyeliminować odrazu. Na to potrzeba dużo czasu i pieniędzy. Dużo ciekawszym rozwiązaniem byłyby np. Abonamenty za ściąganie z neta. Np. 10 zł miesięcznie.

ruszczka
14-03-06, 14:48
Takie czcze gadanie moim zdaniem 8)

Hubabuba222
14-03-06, 16:24
no niestety ale narodzi sie era p2m... poczta :P

raczej napewno będzie wielce odbiegac od BT ale też dosyc ciekawa pozycja jeżeli chodzi o przyszlosc "share"

kristo
14-03-06, 18:17
to jest w pewnym sensie walka z wiatrakmi, jedne serwisy zamykaja, a na nich miejsce powstaje kilka nowych

wujek86
01-04-06, 13:23
MPAA i RIAA niestety robia duzo zlego jesli chodzi o torrenty. ale watpie zeby alo sie wyeliminowac piractwo calkowiecie. mysle ze przetrwa moze najwyzej zmienforme ale przetrwa z cala pewnoscia

ivan
23-05-06, 08:46
oj nie wiem co by musieli zrobić aby zlikwidować całą siec torrentów. możemy być spokojni długo się im to nie uda