PDA

View Full Version : Nowy sposób na piracki handel w internecie!

D3FiX
24-02-06, 10:25
Polscy komputerowcy wpadli na prosty i genialny pomysł na nielegalny handel filmami i muzyką. A przy tym zawiązali policji ręce, bo żaden z nas nie nadstawi głowy, by naruszyć tajemnicę korespondencji - alarmują funkcjonariusze walczący z przestępstwami informatycznymi.
Do tej pory handlowanie plikami muzycznymi i filmowymi było łatwe do wykrycia. Kupujący wchodził na portal internetowy pirata, płacił np. ustaloną kwotę na jego konto i ściągał upatrzone pozycje. Policjanci nie mieli problemu z ustaleniem właściciela witryny i kupującego. Dysponując nowoczesnym sprzętem, namierzali obu komputerowców, zatrzymywali i stawiali przed sądem. Bo za piractwo w Polsce w celach zarobkowych prawo przewiduje do pięciu lat więzienia.
- Ale teraz polscy piraci wpadli na unikatowy w skali światowej pomysł. Postanowili handlować muzyką i filmami, wykorzystując pocztę elektroniczną. I chowając się za prawem do tajemnicy korespondencji - alarmuje pragnący zachować anonimowość funkcjonariusz zwalczający przestępczość elektroniczną.
Opowiada, że piraci zakładają w internecie skrzynki e-mailowe. Tam jako załączniki podczepiają pirackie utwory. Jeśli ktoś chce je ściągnąć, płaci np. SMS-em za udostępnienie jednorazowego loginu i hasła. Otwiera skrzynkę pocztową i ściąga, co chce. - Zwykle taka skrzynka działa do 30 dni. Potem znika. Piraci zakładają następne i proceder kwitnie. Informacjami o lokalizacji skrzynek, zawartości i sposobach płacenia wymieniają się na czatach - opowiadają policjanci.
Funkcjonariusze śledzą nowe zjawisko w sieci, ale przyznają, że nie wiedzą, jak z nim walczyć. - Przecież nikt z nas nie nadstawi głowy, by otworzyć taką skrzynkę. To może skończyć się dyscyplinarnym zwolnieniem z pracy i sprawą w sądzie. Komputerowcy o tym wiedzą i działają w poczuciu całkowitej bezkarności - denerwują się.
Hubert Basiński z poznańskiej kancelarii adwokackiej dr Marcin Wojcieszak przyznaje, że samowolne otwarcie skrzynki przez policjanta może narazić go na zarzut naruszenia dóbr osobistych, w tym prawa do prywatności oraz tajemnicy korespondencji. A za to oprócz usunięcia z pracy grozi nawet do dwóch lat więzienia.
Policjanci teoretycznie mogą wejść legalnie do cudzej skrzynki e-mailowej, bo procedury prawne dają taką możliwość. Ale wcześniej muszą przejść długą drogę służbową. Najpierw przekonać szefa, że są pewni co do przestępstwa popełnianego w danej skrzynce. Ten musi się zwrócić do prokuratora, a on z kolei wszcząć postępowanie przygotowawcze i zwrócić się do sądu rejonowego o zgodę na inwigilację.
- To prawda, że szybka interwencja policjantów w takiej sytuacji jest trudna. Bo cała procedura może trwać do 30 dni. A do tego jest dużo papierów do wypełnienia - przyznaje komisarz Zbigniew Urbański z Komendy Głównej Policji.
Funkcjonariusze twierdzą, że mają też kłopot z "uprawdopodobnieniem" przestępstwa. Bo przed otwarciem skrzynki dysponują jedynie spisaną wymianą zdań z internetowego czatu. A to jest mało przekonującym dowodem. - Potrzebne są nam uprawnienia, jakie ma FBI w Stanach Zjednoczonych. Oni w takich sytuacjach mogą bardzo szybko reagować - podpowiadają policjanci.
Komisarz Urbański: - To prawda, że w USA obowiązują uproszczone procedury przy jednoczesnej kontroli sądowej, czy nie dochodzi do nadużyć. Ale i my możemy w uzasadnionych przypadkach występować bezpośrednio do sądów. To może trwać od jednego dnia do dwóch tygodni. W specyficznych sprawach już z tej procedury korzystamy i w przypadkach piractwa e-mailowego też będziemy to robić - mówi.

Polacy to Polacy zawsze coś wymyślą.

Yoji
24-02-06, 11:01
hmm czyli słynne peer2mail !!! Czy to my ?? hehe!

niemanicka
24-02-06, 11:06
nie wiedzialem ze Polacy tacy mądzi.... brawo :)

Polakov
24-02-06, 11:56
to nie wymyslili polacy
Polacy TYLKO dodali SMSy czyli ze trzeba placic
P2M wymyslil jakos koles z Izraela - nawet mu kilka propozycji podsunolem , by lepiej sie obsliugiwalo
no i dzdieki mojej interwencji
w P2M znalazly sie i polskie skrzynki pocztowe

a to ze Polasy zrobili z tego zarobek to swiadczy tylko o tym ze zarabiaja na niewinnych osobach wykorzystujac nie swoj pomysl :(

nextepisode1
24-02-06, 11:57
potrzeba matka wynalazkow :D

tanka
24-02-06, 13:17
w czymś trzeba być dobrym ;) hehe

czech16
24-02-06, 16:47
Moim zdaniem to kolejny pomysł na to że można robić wiele rzeczy okrężną drogą. Przecież można zainstalowc program do p2p i mieć swiety spokój a tak musisz znaleźć tego pirata, zapłacić a jak już dostaniesz dostęp to i tak tylko do kilku rzeczy bo przecież ile stuffu może wejść no konto e-mail

HERKULES
24-02-06, 19:29
Sprytne, akurat jak oni powypisuja te wszystkie papierki, pozalatwiaja pozwolenia, to, skrzynak zniknie do tej pory. Bardzo sprytny pomysl na handel, ale przeciez lepiej miec za darmo z p2p niz kupowac od pirata i narazac jego i siebie :P

deco
24-02-06, 20:03
hmm za nie legalne rzeczy placic nie nie chyba ze ktos ejst tka leniwy ze sam nie poszuka...a swoja droga polak zawsze sobie poradzi i potrafi rowne ciekawe rzeczy zeby zarobic...

kane
25-02-06, 15:27
Polak potrafi lol, oczywiste ze nie beda z tego korzystac tacy jak my ktorzy sie znaja na p2p, oni po prostu czychaja i zeruja na ludziach ktorzy sa zieloni i takimi chca pzostac:/

K4n
25-02-06, 16:20
Polak potrafi - niestety zawsze znajdzie sposob na zdzieranie kasy z innych Polakow

ultras
25-02-06, 16:26
też jeszcze raz napisze :) Polak potrafi :)

rozbuchaczkluch
25-02-06, 17:34
Calkiem niezle to wymyslili, skrzynka p2m, jednak moim zdaniem lepiej juz samemu sciagac niz kupowac filmy poprzez teki handel droga elektroniczna na swoja skrzynke :]

tanka
25-02-06, 23:08
Polak potrafi - niestety zawsze znajdzie sposob na zdzieranie kasy z innych Polakow

niestety taka jest bolesna prawda. i praktycznie w każdej materii tak jest :(

slawek88
26-02-06, 12:21
hehe Polak dobry :D Najlepiej czerpać kożyść z cudzego pomysłu :P

Xaros
27-02-06, 15:52
Czyli taki spam z mozliwosciami. tylko po co za to placic jelsi mozna to sciagnac

krzycho
28-02-06, 11:32
pewnie jakis prawnik podpowiedizal zeby wykozystac prawo do ochrony przed pojsciem do paki. niezly pomysl. zreszta kiedys bawilem sie w p2m i to jest naprawde dobre, tylko jest wada od groma malych zalacznikow wrrrr

tester2
28-02-06, 22:14
Hehehehe, nasi jak zawsze myślą...ciekawe jak dlugo się taki proceder utrzyma...oby jak najdłużej :):):)

oblivion
01-03-06, 11:15
a ja nigdy nie byłem za czerpaniem dochodów z piractwa, co do darmowego peer2mail nic nie mam ale te skrzynki mi się nie podobają

tweeds
01-03-06, 17:17
a ja tam nie mam nic do piractwa :P

Polakov
01-03-06, 23:28
a ja tam nie mam nic do piractwa

ale pewnie mialbys gdybys cos stworzyl i nikt by tego nie kupil a wszyscy by uzywali :)

wg mnie to ludzie powinni byc bardziej "porzadni"
SCIAGNIJ -> WYPAKUJ -> UZYWAJ -> KUP (jesli Ci sie podoba) < albo idz do koina>
ja staram sie z tego korzystac do filmow, bo na to mnie stac
a na programy typu "video creator" to juz nie bardzo - dlatego piratow uzywam :)

pwn3d
05-03-06, 10:38
Kolejny wymysł Polaków :P Pewnie nic z tego nie wyjdzie, ale po prostu nie da się wytępić piractwa. Piractwo w Polsce będzie istatnioło do czasu, kiedy rodacy będą więcej zarabiać i spadną ceny. W takim stanie rzeczy po prostu się inaczej nie da :(

quake
09-03-06, 18:13
polak potrafi :D

HERKULES
09-03-06, 18:24
a ja tam nie mam nic do piractwa

ale pewnie mialbys gdybys cos stworzyl i nikt by tego nie kupil a wszyscy by uzywali :)

wg mnie to ludzie powinni byc bardziej "porzadni"
SCIAGNIJ -> WYPAKUJ -> UZYWAJ -> KUP (jesli Ci sie podoba) < albo idz do koina>
ja staram sie z tego korzystac do filmow, bo na to mnie stac
a na programy typu "video creator" to juz nie bardzo - dlatego piratow uzywam :)

Ja czasem tez wpadne do kina, ale zadko po oplaceniu rachunkow za net i prad nie stac mnie juz na co innego :D
Dobrze by bylo gdyby ludzie robili tak jak mowisz, wtedy wszyscy byli by zadowoleni. Ale nie oszukujmy sie kto po sciagnieciu jakiegos porgramu za darmo przestanie go "testowac" i pojdzie i wyda 200-300zl na jego zakup (juz nie wspomne o jakis zaawansowanych edycjach po kilka tysiecy, ktore przeciez takze "testujemy", a w zyciu nie bylo by nas stac na ich zakup).

rozbuchaczkluch
09-03-06, 23:30
Dobrze by bylo gdyby ludzie robili tak jak mowisz, wtedy wszyscy byli by zadowoleni. Ale nie oszukujmy sie kto po sciagnieciu jakiegos porgramu za darmo przestanie go "testowac" i pojdzie i wyda 200-300zl na jego zakup (juz nie wspomne o jakis zaawansowanych edycjach po kilka tysiecy, ktore przeciez takze "testujemy", a w zyciu nie bylo by nas stac na ich zakup).

drożyzna filmów i w ogóle płyt w Polsce sprawia, ze ludze niestety posuwaja się do takich metod jak piractwo :confused:

HERKULES
09-03-06, 23:45
drożyzna filmów i w ogóle płyt w Polsce sprawia, ze ludze niestety posuwaja się do takich metod jak piractwo :confused:

To wlasnie w glownej mierze piractwo powoduje, ze jest drozyzna. Bo gdyby wszyscy kupowali orginaly, to autor i dystrybutor zgarneli by swoje nawet obnizajac cene o 90% -- to sie nazywa efekt skali z ekonomii :P Im wiecej produkujesz tym jest to tansze.

rozbuchaczkluch
10-03-06, 00:13
To wlasnie w glownej mierze piractwo powoduje, ze jest drozyzna. Bo gdyby wszyscy kupowali orginaly, to autor i dystrybutor zgarneli by swoje nawet obnizajac cene o 90% -- to sie nazywa efekt skali z ekonomii Razz Im wiecej produkujesz tym jest to tansze.

nie zgodze sie z tobą, ponieważ w moim odczuciu jest wręcz odwrotnie, że to ludzie posuwaja sie do piractwa poprzez to, że tak drogie są oryginały :)

HERKULES
10-03-06, 00:51
nie zgodze sie z tobą, ponieważ w moim odczuciu jest wręcz odwrotnie, że to ludzie posuwaja sie do piractwa poprzez to, że tak drogie są oryginały :)

To sprobuj ich namowic, zeby nie posuwali sie do piractwa i wtedy przekonasz sie ze mam racje. To sa prawa rynku, jezeli ktos chce cos sprzedac, a nie ma na to duzego popytu to musi podnosic cene jednostkowego produktu, aby zrekompensowac sobie koszty ktore poniosl na jego wytworzenie. Kazdy jeden sprzedany egzemplarz, odrabia koszty poniesione przez producenta, dopiero gdy jest sprzedana ich wystarczajaca ilosc producent wychodzi na czysto, a dopiero potem osiaga zysk.
Jezeli, wiec kupi dany film, czy gre duza ilosc osob, to cena bedzie nizsza, aby zachecac nastepnych. Zreszta wazne jest tez zaufanie do rynku. Jezeli dystrybutor wie, ze sprzeda duzo od razu moze obnizyc cene, korzystajac tylko z efektu skali. Jezeli natomiast wie, ze na danym rynku sprzeda malo, to albo podwyzszy cene, albo wogole zrezygnuje z wchodzenie na ten rynek. Polska nie cieszy sie niestety duzym zaufaniem, byly podejmowane akcje, aby to zmienic, ale nadal jest jak jest, czyli drogo :|

Polakov
10-03-06, 00:58
no tak jest ze wszystkim sprzet , buty wszytko jest najpierw drozsze , zeby "elita" tylko kupila i sie chwalila , a tacy to sa i na pewno to kupia
pozniej jak juz zobacza ze sprzedaz nie idzie to zmniejszaja cene do tej ktora powinna byc od poczatku
nastepnie rynek znow sie napelni i obnizaja cene maksymalni, by pozniej na grach mozna bylo zarobic <jesli chodzi o sprzet >

HERKULES
10-03-06, 01:05
no tak jest ze wszystkim sprzet , buty wszytko jest najpierw drozsze , zeby "elita" tylko kupila i sie chwalila , a tacy to sa i na pewno to kupia
pozniej jak juz zobacza ze sprzedaz nie idzie to zmniejszaja cene do tej ktora powinna byc od poczatku
nastepnie rynek znow sie napelni i obnizaja cene maksymalni, by pozniej na grach mozna bylo zarobic <jesli chodzi o sprzet >

Mi nie chodzil o efekt nasycania rynku, ale o efekt skali. Chodzi o cene wyjsciowa jaka dystrybutorzy winduja. Wiadomo, ze cena spada w miare nasycania rynku i pojawiania sie nowych produktow. Ale to nie jest tak zalezne od nielegalnej dystrybucji.

Polakov
10-03-06, 01:17
Ale to nie jest tak zalezne od nielegalnej dystrybucji.
w sumie tu masz racje
moze sie troche zle wyrazilem , ale mniej wiecej tak to wyglada,
ze najpierw dla szpanu sie kupuje , a pozniej dopiewro dla zwyklego uzytkowania

HERKULES
10-03-06, 01:20
w sumie tu masz racje

No tak tylko, ze nasza rozmowa schodzi powoli na inny temat :P

slawek88
10-03-06, 08:18
w sumie tu masz racje

No tak tylko, ze nasza rozmowa schodzi powoli na inny temat :P

Też to zauważyłem dlatego ZAMYKAM ;(