PDA

View Full Version : Tarcza antyrakietowa

Kalispell
07-07-08, 20:53
Krótka ankieta dotycząca głośnej i drażliwej ostatnio sprawy dla Polaków - tarczy antyrakietowej.
Wyraź swoją opinię, czy Polsce potrzebna jest amerykańska tarcza?

szymono
07-07-08, 20:54
A gdzie ankieta?
OK jest.
Powinno byc "Rzeczypospolitej".
Oczywiście, że jestem przeciwny tarczy. Tarcza jest potrzebna USA a nie Polsce.

Fleeceber
07-07-08, 21:10
Ta tarcza może tylko Polsce przysporzyć kłopotów których i tak ma już wystarczająco dużo.

bgszef
08-07-08, 00:00
Ja jestem ZA zeby pie... kacapom na zlosc zrobic !

relik
08-07-08, 00:22
Wiadomo przeciwny :) Amerykanie jak chcą to niech zapłacą tyle, abyśmy my wiedzili, że to było słuszne zgodzić się. Jak nie to na Litwie niech zakładają, a my tam jeszcze budujemy elektrownie atomową razem z krajami nadbałtyckimi. Czyli w razie czego to pół Europy pójdzie z dymem ;)

bruder11
08-07-08, 10:18
Mam nadzieje, że tarczy nie będzie.Po co , po to żeby Bush nas poklepał po plecach, czy może żebyśmy stali się kolejnym stanem ameryki?Mam nadzieje, że to nie jest gra na czas tylko wycofywanie się z tej tarczy.

edit//" po to żeby Bush nas poklepał po plecach"- taka mała przenośnia(do i_hate (http://www.torrentmania.info/../u-i-hate-85772.html) bo widzę, że nie skumał :))

maideman
08-07-08, 10:27
będe tylko za, jeśli dadzą nam na stałe Patrioty v3

sanek77
08-07-08, 11:26
Ja jestem za ,pod warunkiem że nas za to sowicie wynagrodzą.Obojętnie czy dadzą kase czy zapłata będzie w sprzęcie wojskowym.A jeśli chodzi o ruskich to niech się walą na ryj kacapy,sami maja najwięcej na świecie głowic atomowych ,a u nas przeszkadza im kilka rakiet przechwytujących.

i_hate
08-07-08, 11:41
ludzi a w ogóle wiecie że ta tarcza ma bronić tylko Amerykanów ?

a gdyby tak mściwe kraje arabskie chciały pokazać gdzie jesteśmy w szeregu to po nas ;)

więc nie piszcie głupot że nie chcecie tarczy dlatego ze co na po tym jak bush nas po plecach poklepie !

po 2 będzie tarcza nie będzie embargo na polskie mięso do Rosji.

czullo
08-07-08, 11:43
jestem ZA pod waruunkiem ze dadza polsce Partyioty

gutekck1982
08-07-08, 12:09
Po co nam to?
Po co się o problemy prosić?
Moim zdaniem ta tarcza to początek kolejnych problemów dla PL.

kostekkosa
08-07-08, 16:30
Przede wszystkim Polacy powinni dbać o własne interesy. Jeśli będziemy mieli z tego wymierne korzyści, to czemu nie ? Z drugiej strony ... stosunki z Rosją z pewnością się nie poprawią po takiej instalacji. Krótko mówiąc, trudno na to pytanie jednoznacznie odpowiedzieć. Myślę, że Polacy postawili dość twarde warunki i należy ich się trzymać. Amerykanie powinni zdawać sobie sprawę, że Polska może stać się jednym z głównych celów w przypadku jakiegokolwiek konfliktu.

szymono
08-07-08, 16:54
jestem ZA pod waruunkiem ze dadza polsce Partyioty
A po co nam kolejny złom od Amerykanów?! Mało masz tego?

Cartmans
08-07-08, 19:54
Tarcza jest nam zbędna. Dla nas nie przyniesie to żadnych korzyści tylko kłopoty.

milioner666
21-07-08, 23:33
Jestem zdecydowanie na NIEEEEE!
Amerykanie są tylko swoimi sojusznikami na pewno nie Polski. Powinniśmy dążyć do usamodzielnienia się naszego państwa, ponieważ jak wybuchnie wojna to i tak jesteśmy na przegranej pozycji. Nie mamy czym postraszyć większego przeciwnika a mniejszymi zajmie sie NATO więc po co nam kaganiec amerykańców, który jest czerwoną płachtą na dyplomacje z ruskami.
P.S. Eksperci wypowiadają się że Patryiot w przypadku naszego kraju nie zdadzą egzaminu.

kicia1983
22-07-08, 00:26
Może ale nie musi.

Jak amerykańce przedstawią odpowiednią ofertę to tak czemu nie. Odpowiednia oferta to Patrioty nie na 15 minut czy sezon letni albo zimowy. Na stałe kilka wyrzutni. W perspektywie powinniśmy mieć możliwość zakupu - już za własną kasę - THAAD i F22 Raptor. Jak nie to do widzenia... Jak dotąd, dopłacaliśmy do tego "sojuszu" z USA.

Nurek87
23-07-08, 00:26
Jestem ZA tarczą. Mnie się wydaje, że Polska powinna udzielać się na arenie międzynarodowej, ale "Tak" dla tarczy pod pewnymi warunkami. Zgadzam się z przedmówcą, że jak na razie to dopłacamy do interesów z Amerykanami.