PDA

View Full Version : Wimbledon: finał marzeń! Federer po raz szósty zagra o zwycięstwo!

1Gboxer
04-07-08, 21:18
Rozstawiony z numerem pierwszym Szwajcar Roger Federer i grający z "dwójką" Hiszpan Rafael Nadal zagrają w finale wielkoszlemowego turnieju na trawiastych kortach w Wimbledonie (z pulą nagród 11,812 mln funtów). Obaj zawodnicy zmierzyli się także w finale przed rokiem. Dla Szwajcara będzie to szósty z rzędu występ w finale tej imprezy. Pięć poprzednich lider światowego rankingu wygrywał.
W półfinale Federer pokonał Rosjanina Marata Safina 6:3, 7:6 (7-3), 6:4. Mecz trwał 102 minuty.

26-letni Szwajcar nie poniósł porażki na trawie od pięciu lat, a ostatni raz przegrał na tej nawierzchni w czerwcu 2002 roku z Chorwatem Mario Ancicem w pierwszej rundzie Wimbledonu. Od tamtej porażki na obiekcie The All England Tennis and Croquet Club nie miał sobie równych, triumfując tu w pięciu kolejnych edycjach.
W Londynie Federer wygrał w piątek 41. mecz z rzędu, a na trawie odniósł 65. kolejnych zwycięstw, ponieważ w ostatnich sześciu sezonach pięciokrotnie triumfował w turnieju ATP w niemieckim Halle.

Dla 28-letniego Rosjanina występ w półfinale Wimbledonu był życiowym sukcesem w tej imprezie. Safin ma w dorobku dwa zwycięstwa wielkoszlemowe odniesione w nowojorskim US Open w 2000 roku oraz pięć lat później w Australian Open.

W drugim półfinale Nadal nie dał szans Niemcowi Rainerowi Schuettlerowi, wygrywając 6:1, 7:5 (7-3), 6:4. Mecz trwał 121 minut.

Nadal ma szansę - jako pierwszy tenisista od 28 lat - wygrać w jednym sezonie dwa kolejne wielkoszlemowe turnieje: na kortach ziemnych im. Rolanda Garrosa oraz na wimbledońskiej trawie. Ostatni raz udało się wygrać kolejno w Paryżu i Londynie Szwedowi Bjoernowi Borgowi w 1980 roku.

zrodlo onet sport

koment: stawiam na nadala, chociaz faworytem bedzie federer, sila rzadzi, kto ostro wali ten wygrywa,dlatego przegrala radwanska, brak poweru

pszczolex
04-07-08, 21:33
Ja myślę że jednak Federer w ślady Borga nie pójdzie (porażka w finale w drodze po szósty tytuł z rzędu z McEnroe'em w 1981 roku) i wygra. Dzisiaj prezentował się znacznie lepiej mimo że przeciwnika miał teoretycznie lepszego i bardziej wypoczętego. Federer w tym sezonie przegrał chyba wszystko co było do przegrania i mam nadzieję że się odkuje i wygra "swój" turniej. Siła w tenisie to nie wszystko. Wystarczy spojrzeć chociażby jakie problemy przy serwisie Federera mają rywale mimo że nie serwuje mocno. Niech wygra lepszy i najlepiej w pięciu setach i po czterech tie-breakach:)

derus
05-07-08, 10:27
A ja stawiam na Rafe, bo jest w zyciowej formie. Moim zdaniem światło Federera wygasa i nadchodzi era Djokovicia i Nadala. Jutro sie przekonamy czy miałem rację.

maideman
05-07-08, 10:32
najciekawszy finał jaki może być

dwóch najlepszych tenisistów świata

pszczolex
05-07-08, 10:45
Era Djokovica to może i nadchodzi ale jakoś nie za szybko bo odpadł w drugiej rundzie z Safinem. W Australii mu się udało, ale często nie potrafi utrzymać nerwów na wodzy i to jego główna bolączka

barrus
06-07-08, 21:13
łojojoj, co za mecz!!! póki co przerwali przy stanie 2:2 w setach, 2:2 w gemach i 40:40 przy serwisie Federera. tym co mają Polsat Sport polecam oglądnięcie, bo lada chwila mogą zacząć... całym sercem jestem za Rogerem! :-)

1Gboxer
06-07-08, 22:22
a jednak Nadal, gratuluje, wygral lepszy,serw to nie wszystko, nowy mistrz

sajmon33
06-07-08, 22:38
Kurde!!!Niestety Nadal wygrał, kibicowałem Federerowi. Mam nadzieje że to jeszcze nie koniec genialnego Szwajcara,chociaż w każdym kolejnym meczu z Hiszpanem ma coraz bardziej zkwaszoną minę jakby już przed założył że przegra.

barrus
06-07-08, 22:49
Gratuluję Nadalowi, ale ciągle jestem pod wielkim wrażeniem Federera, kiedy zdołał wyjść z opresji przegrywając 2-5 w tie-breaku... szacunek, dzisiaj Nadal miał przy końcu więcej szczęścia.

bastek1988
06-07-08, 22:50
OOO temat, który mi pasuje... TENIS :D

To powiedzmy sobie tak... mecz po prostu piękny.
Najważniejsze dla mnie było to aby gra była na najwyższym poziomie. Jeden z lepszych meczów od dawna jakie widziałem. Szkoda, że Federer nie wygrał ale cóż w końcówce Nadal był lepszy.

No to teraz czekam na rewanż w finale US Open. Mam nadzieje, że dojdą do niego oboje i dadzą nam kolejną porcje TAKICH emocji.

// z ciekawości wpisałem w wyszukiwarke tego forum Wimbledon i tak tu trafiłem :D

xsnk
07-07-08, 11:02
Szkoda, że "siłowy" tenis zwyciężył nad finezją, ale cóż, wygrał lepszy.

master1111
07-07-08, 11:05
Coś ostatnio Federer nie może sobie poradzić z Nadalem. Gratki dla Nadala za wygranie wimbledonu. :)

gutekck1982
07-07-08, 23:49
Widziałem fragment jak sobie chłopaki pykali tą piłeczkę :P
Wygrał "lepszy". Gratulacje dla zwycięzcy!

tbhthelolmaker
08-07-08, 17:44
Król jest tylko jeden ;)

pavesi
25-07-08, 20:43
Nadal jest najlepszy

vandeman
26-09-08, 11:51
Ech to był mecz...Postawiłem 2 stówki na Nadala. Powinien wygrać w 3 setach, ale miałem pietra:P