PDA

View Full Version : Pomoc 4 newibe

Adix waw
02-09-06, 11:26
Witam wszystkich forumowiczów :)
Więc tak jestem totalny newibe i prosze o pomoc:
Jakiego programu używacie, czy to wogule daje różnice bo ja używam BitTorrent
I z jakich stron ściągacie bo ja mam zazwyczaj od 1 kb do 15 teraz mam prędkość pobierania 11 kb prędkość wysyłania 32 kb, chodzi mi o to żeby mieć w miare dobry transfer z tego co czytałem na forum to inni mają pożądnego powera i jeszcze jedno jak wchodze na jakąś strone to odrazu trzeba sie zarajerstrować i albo strona ma maxymalną ilość użytkowników albo trzeba zaproszenie :(

O i zapomniał bym na ile mam ustawić maxymalna prędkość wysyłania
P.S. Łącze mam 1mb/s a w panelu sterowania pisze 100mb/s
Z góry THX ;P

wizzard
02-09-06, 11:38
jesli chodzi o klienta p2p to zalezy na jakim ci sie lepiej zassysa np ja zassysam na azureusie 2.4.2.0 najlepiej sie zassysa mi z takich stron jak TL, PT , TD , FTN itp tam idzie max łacza 2 sprawa jak ustawic wysyłanie powiem tak najlepiej ustawic tak zeby jak zassasz dany plik z jakiegos serwisu zebys przynajmniej wysylał tle samo ja jak wysyłam to max łacza tak samo jak zassysam. pozdrawiam

Riddick
02-09-06, 13:45
Ja tez zasysam na azureusie ,jest najlepsze .Jak chcesz miec duza sciagalnosc to wejdz na :
www.polishtracker.org
www.torrent-damage.net
www.sharetorrents.pl
Sciagaj pozycje te ktore maja duzo seedow ( wieksza sciagalnosc )

HERKULES
02-09-06, 13:49
Polecam uTorrenta. Zużywa bardzo mało zasobów komputera, a jest bardzo funkcjonalny.
Nie trzeba go specjalnie konfigurować. Wystarczy wyłączyć DHT.

Nie ustawiaj maksymalnej prędkości ściągania. Nie widzę takiej potrzeby.
Poza tym jeżeli masz 1mb/s, to oznacza, że ściągniesz maksymalnie 128KB/s - ale to prędkość teoretyczna, średnio będzie 115-120KB/s - oczywiście gdy ściągasz maksymalnie szybko. (Zawsze są jakieś straty w danych, często wykorzystujesz część przepustowości łącza do czegoś innego, albo nawet sam klient torrentowy potrzebuje jakiejś przepustowości dla komunikacji z trackerem, z peerami).
Natomiast dobrze by było, gdybyś ograniczył prędkość wysyłania do 80%, żeby móc przeglądać strony, lub jeszcze inaczej korzystać z internetu, pomijając P2P. Zamiast ograniczania uploadu do 80%, możesz zainstalować jakiś program do optymalizacji łącza (najlepszy to: cfosspeed) i wtedy już nic nie musisz ograniczać.

100mb/s to przepustowość Twojej karty sieciowej i to też tylko w stronę do Twojego komputera, bo z niego najprawdopodobniej masz 10mb/s. Skoro te wartości, to przepustowość karty sieciowej, to tyle maksymalnie mb/s mogło by przechodzić przez kartę, o ile oczywiście kupiłbyś internet 100mb/10mb. Ale Ty jak sam napisałeś masz internet 1mb/s i tylko z taką prędkością możesz ściągać. Dlatego nie patrz co jest napisane w panelu sterowania, bo każdy tak ma. No chyba, że ma szybszą kartę sieciową.

Żeby mieć dobre prędkości ściągania załóż sobie konto na jakiejś stronie z ratio i wyszukuj torrenty z dużą ilością seederów, ale wtedy zaczną się problemy z ratio.
Masz wybór:
- ściągać ze stron bez ratio z bardzo niskimi transferami,
- ściągać ze stron z ratio z wysokimi transferami, jednak potem musisz wysyłać i dbać, aby ratio było w optymalnej kondycji, czyli 1.0

Z tego co napisałeś wywnioskowałem, że masz łącze 1mbps/256kbps, czyli spokojnie możesz próbować ściągać ze stron z ratio.

Lista najlepszych stron: http://www.torrentmania.info/topics62/najlepsze-strony-torrent-vt1448.htm
Temat z prośbami o zaproszenia: http://www.torrentmania.info/topics5/zaproszenia-prosby-vt2805.htm
Tematy, w których są rozdawane zaproszenia na konkretne strony: http://www.torrentmania.info/zaproszenia-torrent-vf5.htm

Przed napisaniem tam postów radzę zapoznać się z regulaminem forum i regulaminem zaproszeń, oraz przeczytać zasady panujące w danych tematach z zaproszeniami (zwykle jest to 1 post danego tematu).

W ten sposób unikniesz wszelkich nieprzyjemności jak: usunięcie posta, czy dodanie ostrzeżenia.