View Full Version : Wasze zdanie, który format jest najlepszy?
Jaka jest różnica między formatem filmu RMVB a avi? ostatnio nawet zauważyłem że coś z obrazem bo w formacie RMVB jest zamazany taki a w avi czysty... niewiem może na takie filmy sie trafiło ale chcę usłyszec rowniez wasze zdanie.
Ja ściągam większość filmów w DVD, ale Divx też nie jest takie złe dobra jakość i nie dużo zajmuje.
ReVolution
26-06-08, 19:46
ja jestem prawdziwym fanem filmow rmvb, chociaz divxem 1,4gb tez nie pogardze:) formatu dvd uzywam tylko jak rodzice chca cos obejrzec na kinie domowym
master1111
26-06-08, 19:48
Oczywiście że Xvid ponieważ nie duże rozmiary i dobra jakość. Moim zdaniem o Xvid nie można nic złego powiedzieć :)
roznica jest taka ze rmvb to dziadostwo, rmvb powstaje z divxa, obraz jest na tyle kompresowany ze traci na tym przede wszystkim ostrosc.
Jedyna zaleta tego formatu jest to ze malo zajmuje i dlatego jest to jakas alternatywa dla tych co maja bardzo slabe lacza.
Dla tych ktorzy cenia sobie dobry obraz ten format nie istnieje.
ReVolution
26-06-08, 19:55
bez przesady ja mam dobre lacze jak na polskie warunki a lubie rmvb, po prostu nie onanizuje sie przed filmem, chce go tylko obejrzec:P jak kto lubi
Im masz lepszy sprzęt do oglądania, tym lepszej jakości wstawki są Ci potrzebne. Ja co lepsze filmy, zawszę oglądam w formacie dvd z dźwiękiem 5.1 lub DTS
z tych tutaj podanych x264, najlepsza jakość obrazu. jednak zwykle zajmuje 2x więcej niż zwykły xvid. rmvb to lipa jest
bez przesady ja mam dobre lacze jak na polskie warunki a lubie rmvb, po prostu nie onanizuje sie przed filmem, chce go tylko obejrzec:P
jak ktos oglada na 15" monitorze to faktycznie ok. ale to jest meczarnia a nie ogladanie i jak ktos chce faktycznie ogladnac film, to oglada go na dobrym sprzecie, a w na dzis dzien np. LCD 37" - 42" sa w takich cenach ze coraz wiecej ludzi sie na nie decyduje i uwierz ze nikt kto ma LCD 42" nie bedzie na nim ogladal rmvb, bo to jest przeciesz bezsensu!
a gdzie rmvb w ankiecie, przeciesz temat tego formatu dotyczy. ;p
wole ściągnąć 1 film w x264 lub DVD-R niz 10 gniotów w rmvb :)
ReVolution
26-06-08, 20:34
jak ktos oglada na 15" monitorze to faktycznie ok.
rmvb ogladam na 19" a na tv to dvd-r :)
Pirat4Ever
26-06-08, 21:00
XviD/DivX czyli tak zwane"avi" i DVD-R 2 ulubione i dla mnie najlepsza i czasami rmvb ale to jak mi się nie chce ssać czegoś większego rmvb to tylko okazyjnie
gutekck1982
27-06-08, 01:00
Stawiam na jakość. Najlepiej HD, ale sporo DvD zasysam jak tylko mam miejsce na dysku.
RMVB już prawie nie tykam, a na kamery nawet nie patrzę.
życie jest zbyt piękne, żebyśmy je marnowali na tandetę.
Konrad9991
27-06-08, 01:04
XviD/DivX czyli tak zwane"avi" preferuję ale ostatnio często ściągam DVD-R
a jeśli chodzi o jakość to rmvb już dla mnie przeszłość :)
ja ostatnio ściągam w HD jakość jednak się liczy najbardziej w serialach sci-fi
Filmy rmvb ściągam kiedy chcę coś szybko zobaczyć. Mało zajmują, a przez to można je szybko ściągnąć na dysk. Jednak wierny pozostaję xvid/divx i dvd. Lepsza jakość. Co do HD to od czasu do czasu cosik ściągnę. Poprostu uczta dla oka i ucha. Nic dodać nic ująć. Gdyby jeszcze tylko pozycje pojawiały się troszkę szybciej.
xvid i rmvb , mały rozmiar
kamil1993crytek
27-06-08, 20:44
Xvid wole bardziej bo jest lepsza jakosc a rmvb gdy potrzebuje szybko cos sciagnac
roberto1972
27-06-08, 21:05
preferuję Xvid/Divix chociaż nie pogardzę DVD
Ja filmy ściągam tylko w x264. Xvid/Divix ma zbyt słabą jakość. Niestety seriale wciąż muszę oglądać w xvidzie, gdyż za dużo zajmują w hd oraz nie ma starszych seriali w tym formacie :(
XviD/DivX najleprzy;]
jakosc ok maly rozmiar
rmvb ok ale tylko na ktorka mete
svcd moim zdaniem lipa nic konkretnego na dodatek trzeba nagrywac albo emulowac w pcie..
Kamilo0099
06-07-08, 17:14
dla mnie xvid/divx:)
format rmvb to porażka. Lepiej już ściągnąć porządny AVI. Filmy Rmvb, mają zawsze zmazany obraz, widoczne piksele i koszmarny dźwięk. Szkoda czasu na oglądanie tak skompresowanych filmów.
Na pierwszym miejscu preferuję XviD/DivX, a na drugim DVD. Dlaczego to już wyżej wiele razy zostało wspomniane.
kostekkosa
13-07-08, 11:49
Nie rozumiem popularności tego formatu (RMVB). DivX jest zaledwie 2 razy większy, a jakość jest dużo lepsza, nie ma problemów z kodekami, napisami itd. Ściągnięcie filmu 700 MB przy współczesnych łączach to max. kilka godzin. Format DVD doskonale sprawdza się w zestawie kina domowego.
Tylko XVID. DVD i x264 tylko wtedy kiedy posiada się jakiś sensowny zestaw żeby móc zobaczyć tą jakość. Nie warto oszczędzać transferu na RMVB.
Nie rozumiem popularności tego formatu (RMVB).
Szczyt popularności ten format ma już za sobą. Był on chyba popularny, gdy dostawcy internetu nakładali limity śćiągania.
Teraz jedynie śćiągają pewnie użytkownicy z małym downloadem lub którym nie zależy na jakośći tylko szybkim obejrzeniu (w danym czasie).
Ja Rmvb nie ściągam w ogóle. Owszem mało zajmują ale nie ma nic za darmo. Rozmiar przekłada się na jakość. Podobnie jak wielu preferuję Xvid/Divx, w DVD ściągam tylko hity.
powiem tak
jak trafie na cos naprawde ciekawego co nieczesto sie trafia to najchetniej DVD zassam zeby nagrac i zeby bylo, ale to naprawde malo jest takich rzeczy bo wiekszosc to krazy po sieci jak kot z pecherzem
a rmvb nie pogardze jak cos na szybko na kompie sobie chce obcenic, rachu ciachu, sciagniete i po strachu
nie wazne jak, wazne co sie oglada
W Rmvb ściągam przeważnie anime i seriale. Filmy w Divx a te które mi się naprawdę podobają ciągnę w Dvd. Co do teledysków to różnie nawet w HD.
Co do ogólnej jakości filmów w Rmvb to wcale nie jest tak najgorzej.
xvid/divx odpowiada mi najbardziej
napster666
26-07-08, 20:25
ja tylko xvid, a jak lepszy film to x264, dvd-r sie nie opłaca bo w takiej samej objętości film x264 90min ma o wiele lepsza jakość niż dvd
ja narazie smigam na xvid :P za slabe lacze mam zeby sciagac dvd/hd... ;s
dzizas, rmvb to sciagnalem raz i wylaczylem po 10 sec, nigdy wiecej tego szitu, no ale ja jestem videoonanista :P
dvdrip to dla mnie minimum najchetniej 1080p. DVD-R nie ma sensu ciagnac, bo jakosc jest porownywalna z dvdripem, a w dvd glownie chodzi o dodatki i extra sciezki dzwiekowe.
Najczesciej ogladam w DVD lub DivX :)
XviD/DivX jest z pewnoscia najbardziej popularny w tej chwili ze wzgledu na ilosc wydan i relatywnie maly rozmiar.
DVD jezeli film naprawde lubisz i chcesz go zachowac na stale. :wink:
Tez najbardziej lubie dvix, gdyz najszybciej wychodza nowosci i szybko sie sciagaja
Filmy ogladam glownie w HD (x264, najczesciej 720p) gdyby jakis film nie wyszedl w HD wybieram DVD-R, w ostatecznosci sa to XviDy (tylko i wylacznie dvdripy) z wysokim audio/video bitrate :) Szkoda psuc sobie filmy ogladajac je w gorszych jakosciach.
XviD/DivX choć ostatnio oglądam dużo seriali w formacie rmvb :P
Ja sciągam filmy w avi lub dwd
Zdecydowanie divx .Zajmuje malo miejsca , a jakosc prawie jak dvd .
Ja ściągam filmy zazwyczaj w formacie DVD lub XviD/DivX choć czasami zdarza mi się rmvb :)
najczesciej ogladam xvid:) malo miejsca, szybko sie sciaga i jakosc bardzo dobra. ale killery ogladam tylko w dvd. ostatnio tez sciagnalem pare x264, jakosc super, tylko ze mozna ogladac tylko na pc:/
najbardziej to chyba XviD/DivX
Filmy rmvb ściągam kiedy chcę coś szybko zobaczyć. Mało zajmują, a przez to można je szybko ściągnąć na dysk. Dokładnie małe i praktyczne dobre "na szybko". Ale jak coś do kolekcji albo film jakiś wybitny to tylko DVD. HD pomimo świetnej jakości dopóki nie będą ich wypuszczali z menu to dziękuję.
Moim zdaniem DVD. Jakość ma znaczenie.
dodimodi94
25-08-08, 22:14
rmvb i czasami DVD
HD i XviD/DviX, DVD-r wogole nie sciagam bo nie widze sensu, jakosc obrazu jest czesto taka sama/podobna jak w dvdripach, a coraz czesciej dolaczaja tez dzwiek 5.1 do dvdripow ;>
A ogolnie IMO najlepszy container dla filmow to mkv.
Ja stawiam na jakość, czyli DVD.
Swego czasu ściągałem XviD/DivX - dorobiłem się tego około kilku tysięcy pozycji. Zaprzestałem w momencie kiedy szybkość łącza pozwoliła na swobodne przerzucenie się na formaty DVD-R i x264 ze względu na to, że filmy oglądam tylko w systemie kina domowego.
Kultowe pozycje ściągam w HD, nowe w Divx czasami w DVD, a anime i tym podobne w Rmvb.
zxspectrum
28-08-08, 17:20
Plazmy nie mam wiec HD odpada, divx to srednia jakosc wiec tez podziekuje
Wybor pada na DVD-R ;-)
najbardziej to chyba XviD/DivX
Xvid/Divx dobry obraz jesli chodzi o sciaganie to mala waga;) fuul wypas xD
vBulletin® v3.7.2, Copyright ©2000-2009, Jelsoft Enterprises Ltd.