PDA

View Full Version : Minimalna ilość znaków w poście.

pinkx
28-04-08, 09:44
Mam taką propozycję, która myślę, że uchroniłaby TM od spamu i głupich odpowiedzi jakie niektórzy userzy lubią robić, aby tylko w krótkim czasie nabić sobie posty. I później mają masę nabitych postów, tylko dlatego, że napisali po 2 czy 3 wyrazy w temacie.
Powiem szczerze, że do napisania tej propozycji zainspirowało mnie inne forum, które tą opcje posiada i jest to naprawdę super pomysł. Akceptowane są wypowiedzi, które mają minimum 70 znaków, nie jest to znów bardzo wygórowany limit, a jednak chroni nas od marnowana czasu na czytanie nic nie wartych wypowiedzi, które i tak nic nie wnoszą.

Co wy na to by wprowadzić taką opcję również na TM ? :wink:

bruder11
28-04-08, 09:52
No pomysł wg Mnie dobry jeśli chodzi o nowych użytkowników.Słabiej to wypada jeśli chodzi o łatwość pisania, prowadzenia dyskusji w różnych tematach.Użytkownicy piszą szybko, spontanicznie odpowiadają na pytania no i może być to trochę irytujące jak będzie wyskakiwał komunikat, że post za krótki.

kostekkosa
28-04-08, 09:54
ale niiektore tematy wymagaja wlasnie taki odpowiedzi ... na sile by trzeba bylo wymyslac slowa, by zapelnic te 70 znakow. ale fakt faktem - pole manewru spamerow by sie zawezilo :)

mrks1
28-04-08, 10:02
a jak zapatrujecie sie na pomysl, zeby to osoba zakladajaca temat ustalala minimalna ilosc znakow w poscie
wymagalo by to zmiany skryptu, ale chyba dalo by sie zrobic
uzytkownik zakladajacy temat chyba najlepiej orientuje sie jak powinna przebiegac dyskusja

mag2k3
28-04-08, 10:05
biedny kyrcer:P
A poważnie to zależy od tematu, takjak bruder pisał czasem wystarczy krótka odpowiedź tak lub nie żeby rozwiązać czyjś problem i wtedy pisanie na siłę mija się z sensem.
Ogólnie to nie wydaje mi się aby takie coś zmniejszyło znacznie ilość spamu, będą dalej spamować tylko że używając więcej znaków a posty pewnie będą jeszcze bardziej nieczytelne:P
Ja już wole jak ktoś pisze krótko wtedy jak zaglądam w jego profil widzę że na np 300 z 200 jest dwu wyrazowych a tak to trzeba by było czytać te posty żeby dojść do tego czy są warte uwagi czy nie.
Moim zdaniem lepiej żeby zostało jak jest jeśli ktoś ma coś mądrego do powiedzenia i potrafi napisać więcej niż 2-3 słowa to tak zrobi, nic na siłe bo potem zamiast przeczytania tych 2-3 nic nie wnoszących do tematu słów będziesz musiał czytać 70 nic nie wnoszących do tematu znaków:P

pinkx
28-04-08, 10:06
Zwróćcie uwagę na to, że te 70 znaków nie jest czymś wygórowanym, są liczone spacje, przecinki, kropki, jest to raptem jedno porządnie napisane zdanie.
No chyba, że uważacie że napisanie w poście "OK", "Super" czy inne tego typu objawy spamu są spoko, to oki, przegłosowaliśie mnie :wink:

To moje zdanie wyżej zawiera ponad 100 znaków, czyli nawet więcej niż 70. To naprawdę nie jest trudne :)

mag2k3
28-04-08, 10:12
pinkx ja Cię rozumiem, serio bo sam nie piszę takich postów właśnie, ale musisz zrozumieć też inne sprawy, dla osób które np sprawdzają czy dany user jest uczciwy i tak dalej to będzie utrudnienie.
Tak przelatujesz jego posty i widzisz że sam spam robi a jak by zaczął więcej pisać to trzeba by było to czytać itd żeby dojść czy pisze z sensem czy nie.
Słuchaj to że ktoś ma większą cyferkę przy postach uwierz mi nic nie znaczy, dla przykładu widziałeś żeby kyrcer albo magdens kiedyś napisał coś sensownego:P

czullo
28-04-08, 10:23
niektore tematy, posty nie wymagaja takiego koemntarza, obecny limit jest wporzadku, bo chyba nikt nie zamierza pisac rozprawki nt. smiesznego filmu lub czegos w tym stylu. A od spamu mamy kochanych moderatorow

relik
28-04-08, 10:34
...................., dla przykładu widziałeś żeby kyrcer albo magdens kiedyś napisał coś sensownego:P

Jak to dobrze zacząć dzień i przeczytać coś sensownego ;D

Ja jestem skłonny poprzeć to jeśli będzie potrzeba. Na forum ogólnym jak piszę, przeglądając ostatnie posty to nigdy poniżej 70 znaków, nie mam w żadnym pośćie (to nie dotyczy postów związanych z moderowaniem, bo to inna sprawa). Ostatni mój post z wczoraj (niestety nie dostępny dla ogółu) liczy ponad 5900 znaków bez cytatów (z cytatami ponad 9200).

Chodź nie wiem czy tą granicę nie obniżyć najpierw do 50 znaków i stwierdzić czy było warto.

Konrad9991
28-04-08, 11:03
pinkx a czy ty we wszystkich swoich postach masz przynajmniej 70 znaków :D chyba nie
dla mnie ten limit jest zbędny. niedługo ktoś wymyśli limit postów dziennie bo za dużo piszemy ehh
tak jak inni wspomnieli niektóre tematy wymagają krótkich wypowiedzi a na siłę wymyślanie bzdetów mija się z celem

gutekck1982
28-04-08, 11:12
Mnie tam odpowiada tak jak jest. Jest pełno tematów na forum, na które pełna odpowiedz to jeden wyraz.
Inna sprawa, że jest to nieregulaminowe.
Nie ma profitów za napisanie większej ilości postó. Sorki (chyba większa pojemność skrzynki?)
relik chyba esej, a nie post.

Adido
28-04-08, 11:21
Jest to bardzo dobry pomysł z tym, że jest jedno ale.Spowoduje to znaczne trudności dla niektórych użytkowników aby w ogóle jakiegoś posta sensownego sklecić.Jeżeli jednak już niektórzy coś wypocą to czy jesteśmy w stanie wytrzymać natłok postów emanujących i bijących po oczach błędami ortograficznymi? Łatwiej jest napisać jedno słowo przecież.Takie nie za trudne :-)

mrks1
28-04-08, 11:32
no i jak to sie mowi
madremu jedno slowo wystarczy a glupiemu i encyklopedii malo

Tobiasz22
28-04-08, 13:48
Pinkx masz bardzo sluszna idee, ale mysle ze limit znakow to jest zly pomysl. Kiedys bardzo dawno byl tu taki limit i zostal zniesiony (nie myle sie, prawda?) i dobrze bo czasami za odpowiedz wystarczy 1 slowo np gdy ktos pyta sie o nazwe programu, udziela w watku "jaki film wczoraj ogladales" czy w "zabawa obrazkowa".

mag2k3 jak wg ciebie magdens spamuje to chyba na glowe upadles

relik po co sie tlumaczysz?

Wedlug mnie spam na forum powinien byc tepiony, ale nie w sposob zaproponowany przez pinkx. Najwazniejsza jest spolecznosc, ludzie ktorzy sie znaja, ktorzy dodatkowo potrafia czytac ze zrozumieniem.
Jestes spamerem? Jesli tak to wiedz, ze liczba swoich postow zrobisz wrazenie tylko na nowych uzytkownikach, ci starzy orientuja sie w forum, wiedza co kto pisze i miedzy soba wysmiewaja smieciowe posty.

mag2k3
28-04-08, 14:07
@Tobiasz22- magdens to spamer i kłamca :P a z moją głową wszystko ok :lol: ale dzięki że się martwisz ;D
A wracając do tematu to odrobina spamu nikomu nie zaszkodzi, i nie każdy krótki post jest bez sensu i nie wnosi nic do dyskusji.
Ja owszem wolał bym czytać sobie ciekawe posty niż spam ale spam będzie spamem czy będzie to jeden wyraz czy ileś tam znaków, jak ktoś będzie chciał nabić posty to zrobi to wysilając się i pisząc te kilka znaków więcej tak mi się wydaje choć mogę się mylić, a wtedy takie posty stają się jeszcze bardziej denerwujące. Dla przykładu co było jak kolega 2pac-macavelli - corpik czy jak go tam zwał zaczął polemizować starał się pisać mądrze a czytać się tego nie dało myślę że jak się wprowadzi to ograniczenie takich śmiesznych postów zacznie się pojawiać więcej no ale mówię mogę się mylić w końcu tylko ludziem jestem.

Glen
28-04-08, 14:58
IMO pomysł nie trafiony, jak już ktoś napisał czasem jedno, dwa, trzy słowa są w danym temacie wyczerpujące.

PS. mag2k3 you filthy liar ;/

tanka
28-04-08, 15:27
limit znaków w poście raczej nie wchodzi w grę. wg. mnie nie trafiony pomysł. kiedyś było i się nie sprawdziło ;)
siedzę na tym forum już jakiś czas i jedno co w nim nie lubię to spam i debilizm niektórych ludzi którzy piszą byle coś napisać.
nie mają o czymś pojęcia, ale posta muszą naklepać.

pozdro

master1111
28-04-08, 15:49
Dokładnie, jeśli ktoś będzie chciał spamować to nie przestraszy go żaden wymóg znaków, napisze dłuższą wypowiedź i tyle..
Moim zdaniem jest to nie potrzebne.

Adido
28-04-08, 18:02
Dokładnie, jeśli ktoś będzie chciał spamować to nie przestraszy go żaden wymóg znaków, napisze dłuższą wypowiedź i tyle..
Moim zdaniem jest to nie potrzebne.

Tylko, że z dłuższych wypowiedzi można więcej wywnioskować na temat piszącego, co z kolei przydaje się gdy np. chcemy rozdać zaproszenia.

gutekck1982
28-04-08, 22:57
Posty musza zawierać minimum 12 znaków.
Obecnie tak to wygląda w regulaminie. A i tak wielu użytkowników łamie ten punkt, a Wy chcecie jeszcze zwiększyć.

antonpolaco
28-04-08, 23:28
Wedlug mnie spam na forum powinien byc tepiony.

http://img76.imageshack.us/img76/8615/colorjj4.gif bez spamu nie ma życia http://img76.imageshack.us/img76/8615/colorjj4.gif

kyrcer
29-04-08, 09:57
mag2k3 (http://www.torrentmania.info/../u-mag2k3-73597.html)

You got owned pokaż mi się tylko na ircu lub .... to ]:->

Jestem na nie raz ze mi się e-penis obniży a dwa jest to na siłę robione. Na pewnym forum gdzie się udzielam jest limit 10 znaków, jest to irytujące gdyż czasem wypada napisać ponizej tej normy i musisz wtedy pisac na siłe aby było po wyzej limitu. :omg:

Community <3 ftw Am I right magdens23 ? \o/

pszczolex
29-04-08, 18:58
Ja bym to jeszcze zwiększył do 20. Z jednej strony nieraz wystarczy napisać dwa słowa i już temat wyczerpany. Ale jak ktoś jest kumaty w miarę to nie będzie miał problemów z sensownym dopisaniem czegoś jeszcze, a ograniczyło by to znacznie nabijanie pustych postów (ale i tak dobrze że jest dział "rozmowy niekontrolowane")

D3FiX
02-05-08, 12:04
Posty jak i ilość znaków z nimi związana pozostaje regulaminowo w takim składzie jak mam miejsce teraz, o zmianie tej opcji, zostanie poinformowany każdy kto nie przekroczył odpowiedniej ilości znaków - w postaci komunikatu - przy próbie wysłania swojej wypowiedzi oraz przy pomocy innych form ogłoszeń.