View Full Version : Fiat wskrzesi malucha!
Wszystko wskazuje na to, że mający u nas status ikony motoryzacji maluch powróci na rynek w nowej formie. Fiat powraca do koncepcji taniego, napędzanego dwucylindrowym silnikiem auta dla ludu. Co więcej, nowy maluch powstawać miałby w Tychach!
"Pracujemy w naszym ośrodku rozwojowym w Brazylii nad koncepcją taniego pojazdu" - powiedział w wywiadzie udzielonym "Auto Motor und Sport" szef działu rozwoju koncernu Fiata Harald Wester. Dodał, że samochód, który ma zostać opracowany na przełomie 2009 i 2010 będzie najprawdopodobniej powstawał w polskiej fabryce Fiata w Tychach. Nowy "maluch" powstanie w oparciu o płytę podwoziową pandy, ma być jednak samochodem mniejszym, niż fiat 500. Pod maskę trafi dwucylindrowy silnik spełniający normę emisji spalin euro 4.
Nowy pojazd ma być odpowiedzią na coraz silniejszą pozycję tanich chińskich samochodów, a także robiącego ostatnio furorę indyjskiego tata nano - najtańszy samochód świata.
Wester ujawnił, że początkowo ma powstawać ok 100 tys. egzemplarzy rocznie, później produkcja uruchomiona zostanie również w innych montowniach Fiata, m.in. w Brazylii.
Bogusław Cieślar z Fiat Auto Poland nie chciał skomentować tych sensacyjnych informacji tłumacząc, że na obecnym etapie nie może podać konkretniejszych danych. Źródła zbliżone do FAP wskazują, że póki co, nie zapadły jeszcze żadne decyzje co do lokalizacji produkcji nowego modelu. interia.pl
Konrad9991
15-04-08, 21:12
trzeba będzie chyba zmienić samochód :)
Mniejszy od Pandy ? Nie, dzieki - w puszce po sardynkach jezdzic nie bede :P
A kto będzie, głowa wystaje przez szyberdach:w00t:
to pewnie takie taktyczne uderzenie w kierunku smarta, bo dzis to auto nie ma konkurencji w swojej klasie
Mini Cooper S tez nie jest taki spory ale za to sporo szybszy ;) ciekawe jak ten nowy maluch by wygladal..
Na tanie samochody zawsze sie znajda chętni ... czy to ma być konkurencja dla dość drogiego Smarta wątpię ... raczej dla TATA
w sumie chętnie bym takiego maluszka zakupił mam osobiście malucha takiego troche wyczynowego ale autko super
hahah z checia bym sobie nowego maluszka przyjol na klate :P
niech rzuca jakims konceptem to przynajmniej bedzie wiadomo czy jest sie czym jarac.co by nie mowic na starego 126 to jednak trzeba przyznac ze zmotoryzowal nasz piekny PRL
Fiat 500 był mniejszy od Pandy a to będzie jeszcze mniejsze niż Fiat 500.
Już widzę tą reklamę, nowy maluch rewelacyjna przestonność która wynosi a w tle Perfect "Mniej niż Zero" :P
Ja sie ciesze. W końcu jest to część naszej historii. Nie wszyscy pamietaja takie czasy ale maluch był bardzo bardzo często samochodem rodzinnym. Miał bagaznik z przodu (jak w Porsche). Silnik z tyłu (jak w Porsche) i napęd na tył (jak w Porsche). Pozatym mial koła w ktorych były dętki (teraz sa bezdętkowe, sama opona)
heh mogliby chociarz przedstawić parametry nowej bryki.może będzie 4-drzwiowy,silnik v8,napęd na 4 koła itp..
eee... imo... malucha mogli by juz zostawic w spokoju ;]
nie lubie takich malych, malo uzytecznych samochodzikow.
gutekck1982
22-04-08, 11:41
Mały miejski samochodzik pewnie będzie miał wzięcie.
Ja tam się boje maluch. Nie wsiadam jeśli naprawdę nie muszę.
Nigdy nie kupię auta z silnikiem z tyłu!
kolik88 masz napisane na samej górze w pierwszym poscie "ma być jednak samochodem mniejszym, niż fiat 500. Pod maskę trafi dwucylindrowy silnik spełniający normę emisji spalin euro 4."
wmnt to ze ty nie lubisz to nie oznacza ze ludzie nie lubią. Ja np. wole mniejsze samochody (bez przesady ale np. Peugeocik 206 ze sporym silnikiem, zalozyc szerokie "kapcie" do tego to jest gokard nie samochod) Jezdze 307 i naprawde to jest akurat smaochodzik, ani za duzy ani za mały.
Pozatym jakie samochody robi Fiat ? Małe i miejskie, jak zrobil limuzyne to sie przeliczyl i kompletna klapa w sprzedaży.
Widocznie Fiat zauwazył luke na rynku ew. chce go tak agresywnie reklamowac jak 500'ke i odwołać sie do historii ze moze naprawde sie niezle sprzedawać, jesli bedzie tani to czesc ludzi kupi go dlatego ze kiedys maluszkiem pol Polski zjezdzili i dla senstymentu.
gutekck1982 Ja bym sie nie obrazil jakby ktos mi zafundował np. Porsche Carrera 911. (silnik i napęd z przodu)
Dlaczego silnik ma niezbyt z tyłu ? Kazda sportówka tak ma. To jak kiedys bedziesz miał taką Carrerke i nie bedziesz jej chcial to bardzo chętnie od ciebie ją wezme w prezencie. Nie chodzi o to gdzie jest silnik. Chodzi o jaknajlepszy rozkład mas 50:50
roberto1972
22-04-08, 17:02
jak na fiata to bardzo fajne wykonanie i wykończenie auta jak cena będzie dobra to będzie miało to autko swoich zwlenników
gutekck1982
23-04-08, 01:54
0lek jak będę kiedyś miał taką Carrerke (z silnikiem z tyłu czy z przodu)[nigdy nie kupie Porsche] :P to ją sprzedam w trybie pilnym/natychmiastowym, A NAJLEPIEJ NA WCZORAJ.
Mój przyjaciel skosił drzewo (małe) maluchem jechał zaledwie 60km/h.
Efekt kilka miesięcy w śpiączce i 4 już lata rehabilitacji. W międzyczasie kilkukrotna transfuzja krwi, trepanacje czaszki, dziesiątki operacji na łokieć (kilka złamań), kolano (zmiażdżone) i kości udowe .
Przeszczepy skóry z ud i pośladków. Ma w sobie trochę, żelaza. Połowy dzieciństwa do dziś nie pamięta. Mówić się uczył praktycznie od podstaw.
Z człowieka ważącego ok 100kg obudziło się około 48kilowe WARZYWO.
Szczęście w nieszczęściu doszedł do siebie i normalnie funkcjonuje.
Dziękuję wolę autobus.
Mnie wystarczy taki:
http://img169.imageshack.us/my.php?image=bmwwi9.jpg
dlaczego nie , jak GARBUS miał następcę , LADA czy DACIA , żal że nie ma takiego typowego pojazdu - krajowego nawet motoroweru a kiedyś chyba była OSA czy cóś
Ja tam wole smarta od malucha ;] przynajmniej ma silnik z przodu ;p
hmm myśle że mógł by zrobić furore :) ale znając fiata to jak go wyprodukują to nie zejdzie z ceny poniżej 20 tysięcy :/
Bądź co bądź ale to Fiat..:lol: może to nie będzie do końca nie wypał (wszystko chyba zależy od wielkości bo jak ma być jak "puszka od konserw" to ja sziękuje za tani wóz).
Bądź co bądź ale to Fiat..:lol: Moim zdaniem to będzie nie wypał (wszystko chyba zależy od wielkości bo jak ma być jak "puszka od konserw" to ja dziękuje za tani wóz).
vBulletin® v3.7.2, Copyright ©2000-2009, Jelsoft Enterprises Ltd.