PDA

View Full Version : Nadciąga Vista, a wraz z nią renesans rynku gier na PC

D3FiX
04-08-06, 09:54
Powyższy tytuł nie jest jedynie mrzonką i moją wybujałą wyobraźnią. Microsoft już od 2 lat ostro lansuje hasło Games for Windows, do tej pory zapowiedziano kilka gier tylko dla użytkowników Visty, a dzisiejsza wieść bezsprzecznie pokazuje, że gigant z Redmond pragnie rozruszać PeCetowe poletko gier.

Otóż mówi ona, że Microsoft zawarł porozumienie z rekinem prasowym, korporacją Ziff Davis, na mocy którego słynne pismo Computer Gaming World przeobrazi się w magazyn o nazwie Games for Windows: The Official Magazine. Co więcej sieć internetowa 1UP, będąca rzecz jasna własnością Ziff Davis, zajmie się uruchomieniem specjalnej witryny poświęconej inicjatywie Games for Windows. Jak widać, Microsoft z nowym systemem celuje w graczy komputerowych i zaczyna bardzo ostro lansować gry przeznaczone właśnie na PeCety i nowy system. Osobiście uważam to za dobrą wiadomość, gdyż w chwili, gdy Microsoft zaangażował się w projekt Xboxa, odpuścił znacznie temat gier PC, a także wstrzymał produkcję kilku swoich własnych tytułów dedykowanych tej platformie. Czas pokazał jednak, że gigant z Redmond nie jest w stanie dostatecznie zainteresować dużych korporacji nowymi systemami, jak np. Windows XP, gdyż do zadań biurowych w zupełności wystarczają starsze wersje (jak połatany Windows 98, co uwidoczniło się w przedłużeniu o 2 lata wparcia dla niego – pierwotnie support miał zostać zakończony juz w 2004 roku). W związku z tym teraz Microsoft celuje w graczy, a Ci muszą mieć nowe wypasione produkcje. Zatem, pewne jest to, że premiera Windows Vista na 100% zaowocuje zapowiedziami i premierami nowych, wypasionych gier.

Co się tyczy Games for Windows: The Official Magazine to poprowadzi go cała dotychczasowa redakcja Computer Gaming World wraz z redaktorem naczelnym Jeffem Greenem i znanymi autorami, jak m.in. Tom V. Bruce. Z kolei na stronach serwisu internetowego Games for Windows gracze znajdą dosłownie wszystko czego im do szczęścia potrzeba, czyli materiały publicystyczne, recenzje, fora dyskusyjne, blogi oraz wszelkiego rodzaju pliki i filmy dotychczas dostępne na witrynach FileFront.com i GameVideos.com.

http://www.gry-online.pl/S013.asp?ID=27606

sbchp250
05-08-06, 13:01
Inicjatywa bardzo cieszy, ale zeby kupic kompa zeby uciagnał nalepsza wersje Visty to juz cos, ale zeby plynnie na tym grac, to juz zostaje bogata elita, cos microsoft gowniano celuje.

szaber
05-08-06, 18:03
dokładnie zeby zainstalowac sama wiste trzeba miec juz dobry sprzet a teraz zeby pograc na tym sprzecie w jakoms gre to dopiero musi byc maszyna za 400 tys tak mysle wiec jeszcze zapłacic za viste to kogo w polsce na to stac

Riddick
01-09-06, 13:03
Oby najnowsze gry nie wychodzily tylko na Viste bo sie chyba zdenerwuje . Mam oryginalnego XP i nie zamierzam go zmieniac

bari
27-12-06, 17:25
Oby najnowsze gry nie wychodzily tylko na Viste bo sie chyba zdenerwuje . Mam oryginalnego XP i nie zamierzam go zmieniac

moze microsoft wymysl jakis bajer na zamiane windowsa xp na viste za jakas mala cene - np wysylasz w kopercie plytke z xp + 50zl, a oni odsylaja ci viste :P

ja tez mam orginalnego xp i na bank nie bede go zminial, bo vista (po zainstalowaniu wersji beta) nie przypadla mi do gustu :doubt:
grami sie nie przejmuje bo mam xboxa, wiec na pc nie bede gral :P

abcdefgh92
27-12-06, 17:37
Vista bedzie lub już jest bardzo dobry systemem ale też ma podobno duże wymagania sprzetowe.Pozdro

karlik05
29-12-06, 21:01
a jak ja zainstaluje viste to nie moge sterownikow od dzwieku

maciejas666
30-12-06, 00:38
eee niektorzy producenci jak np Nvidia nie bedzie robila sterownikow do np nForcera 2...troche to dziwne :/ jestem posiadaczem MOBO wlasnie z tym chipsetem i chcialbym sie przeniesc na Viste. nie moge bo brak sterownikow :/ no nic. modernizacja komputera jest nie unikniona patrze :(

oblivion
30-12-06, 11:42
eee niektorzy producenci jak np Nvidia nie bedzie robila sterownikow do np nForcera 2...
bo niektórzy producenci patrzątylko na kasę czyli im częściej będziesz musiał wymieniać sprzęt tym lepiej (a nvidia jest jedną z najlepiej radzących sobie firm w wyciąganiu kasy)