View Full Version : Zmieniaj Swoje Hasła!
Drodzy użytkownicy dostajemy informacje, że mają miejsce włamania na różne konta użytkowników w tym i na TM, zalecamy, aby zmieniać swoje hasła dostępu.
Konto na TorrentManii musi posiadać zupełnie inne hasło niż na stronach torrent, forach czy skrzynkach e-mailowych. Ta samo dotyczy stron torrent jak i kont pocztowych. Hasła muszą różnić się od siebie oraz zawierać znaki specjalne. Dostajemy zgłoszenia o włamaniach na konta pocztowe, torrent, na fora dyskusyjne w tym także TM. Nie pozwól, aby to Ciebie spotkało!
Przylaczam sie do tego apelu. Ja zaraz zmienie swoje haslo na TM na jeszcze mocniejsze i bardziej specyficzne.
Tak na marginesie - to czy dzis ktos sie wlamal na konto uzytkownika Kostekkosa?
antonpolaco
30-03-08, 13:46
jakaś wariacja z tymi włamaniami w różnych miejscach
mój zeszyt z hasłami zaczyna przypominać pamiętnik paranoika
Konrad9991
30-03-08, 13:49
ja chyba zmienię sobie hasła we wszystkich moich kontach tak dla pewności choć mam trudne do złamania hasła.
Kamilo0099
30-03-08, 13:56
Mam takie pytanie jesli zmienie haslo na ktorejs z tych stron HT TG TB TR TM moge utarcic ktores z tych kont??
Mam takie pytanie jesli zmienie haslo na ktorejs z tych stron HT TG TB TR TM moge utarcic ktores z tych kont??
hasla zmienia sie w profilu, zwykle na jego samym dole sa miejsca na wpisanie nowych passow
kostekkosa
30-03-08, 13:58
witam Was ponownie :) tez mialem dzis wlama ... a wszystko przez jedna niezabezpieczona strone torrentowa ... pozmieniajcie hasla i miejcie na kazdym innym sajcie inne. stracilem do tego kilka kont na trackerach ale sukcesywnie je odzyskuje :)
jakby ktos chcial to oto adres IP z ktorego dostal dokonany wlam na moje konto:
83.28.209.205 (http://83.28.209.205/)
koles z warszawy - neo, wiec nic nie pomoze :(
Konrad9991
30-03-08, 14:01
witam Was ponownie :) tez mialem dzis wlama ... a wszystko przez jedna niezabezpieczona strone torrentowa ... pozmieniajcie hasla i miejcie na kazdym innym sajcie inne. stracilem do tego kilka kont na trackerach ale sukcesywnie je odzyskuje :)
jakby ktos chcial to oto adres IP z ktorego dostal dokonany wlam na moje konto:
83.28.209.205 (http://83.28.209.205/)
koles z warszawy - neo, wiec nic nie pomoze :(
dobrze mieć jednak na wszystkich kontach inne hasła
kostekkosa
30-03-08, 14:06
wlasnie o to chodzi ze mialem inne ! ale oparte na podobny algorytmie. teraz zakladam zeszyt z loginami i haslami :)
szymonowski
30-03-08, 14:08
heh co to sie dzieje...
widzę, że też będę musiał pozmieniać hasła...
a jak mam na torrenatach forach i poczcie inne hasła mam je jeszcze raz zmieniac ?
antonpolaco
30-03-08, 14:13
nie ale muszą być trudne
i żadnych pytań pomocniczych
gmail kont torrent bez odzyskiwania na inny adres
jakaś wariacja z tymi włamaniami w różnych miejscach
mój zeszyt z hasłami zaczyna przypominać pamiętnik paranoika
Teraz to trzeba mieć notes ze sobą. ;]
Kamilo0099
30-03-08, 14:18
dzieki za odpowiedz za godzinke zaczne zmieniac hasla na wszystkich trackerach:)
Jak ktos ci sie wlamie na kompa to i tak wszystkie hasla wyciagnie z fire foxa, a jak wlamie sie na skrzynke to zacznie rozsylac z roznych trackerow przypomnienia hasel i tez kiszka. Ale nie siejmy paniki. Wg mnie dla 99% bezpieczenstwa wystarczy trzymac sie kilku bardzo prostych zasad..
Kamilo0099
30-03-08, 14:23
Np jakich zasad??
-trudne do zgadniecia haslo/hasla
-trudna do zgadniecia podpowiedz do maila lub jej brak
-wlacozny fire wall
-pracujacy na kompie w tle anwywirus
-nie sciaganie dziwnych rzeczy, w szczegolnosci plikow exe i rar czy zip
-nie rejestrowanie sie na podejzanych stronach, a jak juz to z innym mailem i innym haslem od tych ktorych zwykle uzywamy
Kamilo0099
30-03-08, 14:30
Dzieki wielkie Tobaisz tylko gorzej bedzie jak zgubie kartke z haslami i loginami:(
antonpolaco
30-03-08, 14:41
zapiuj sobie na cdrw i powieś pod kalendarzem
Konrad9991
30-03-08, 14:56
Dzieki wielkie Tobaisz tylko gorzej bedzie jak zgubie kartke z haslami i loginami:(
to zrób sobie kopię kartki- wsadź do pudelka i zakop głęboko w ziemi :)
Kamilo0099
30-03-08, 15:43
Hehe chyba tak zrobie:) i mam do was prosbe gdyby mi ukardziono z ktorys kant pomolibyscie mi je odzysakc??:)
Hehe chyba tak zrobie:) i mam do was prosbe gdyby mi ukardziono z ktorys kant pomolibyscie mi je odzysakc??:)
To jest prośba ? Czy raczej pytanie ?
Sory za OT :P
Kamilo0099
30-03-08, 16:39
lol sam nie wiem moze powiedzmy ze to i to:) no chyba ze niechcecie:(
Do hasel polecam Aurora Password Manager, ma w sobie generator kodow.
http://www.programy.wabi.pl/screen_prog/aurora_password_manager.gif
gutekck1982
30-03-08, 17:20
Ja tam nigdzie nic nie zmieniam. Mam wystarczająco mocne hasełka. Na każdym forum inne, na każdej stronie torrent inne, na pocztach inne i w większości dużo bardziej złożone niż te, które przedstawił na screenie czullo, więc raczej się nie obawiam. Chociaż nie moge powiedzieć, że moje strony są w 100% bezpieczne.
Pozdrawiam
To byl przyklad jak wyglada program a moje hasla wygaldaja tak:
http://i26.tinypic.com/21qxvr.jpg
wiec powodzenia w zlamaniu moich hasel hehe
Kazda strona powinna miec takie wymagania jak pussytorrents, ladne teraz tam maja wymagania jezeli chodzi o haslo :)
ja zmienilem tylko haslo emaila a strony torrentowe na ktorych mi dosyc zalezy to hmm TL TD Zamunda i miacho.
gutekck1982
30-03-08, 18:01
A moje wygląda tak: Najważniejsze jest niewidzialne dla oczu. (wersja początkowa)
N45w@(z)nIeJZ5$.Y*$t-!Nvi$Y8L@:f087_(s)lEpI90).
To tylko przykład tworzenia moich haseł.
Im więcej różnych znaków tym lepiej.
Najważniejsza jest TEORIA HAOSU w hasłach.
przeciez konstrukcyjnie haslo jest identyczne z moim no moze oprocz dwoch kropek ;)
ostatnio na moje konto na sct ktoś próbował się zalogować używając hasła którego użyłem przy rejestracji na jednej z żałosnych polskich stron :P tylko nie pamiętam na której. Hasło oczywiście miałem inne, więc nie udało mu się nic zdziałać ;]
Ja zazwyczaj zapominam haseł (daję podobnym sposobem na początku ale potem nie pamiętam gdzie dałem jak, a nie chce ip bana za próby nieudane);p to walę przypomnienie i co jakiś czas wygenerowane nowe hasełko ;p Ale chyba czas prowadzić jakiś notesik ...
Konrad9991
30-03-08, 18:28
A moje wygląda tak: Najważniejsze jest niewidzialne dla oczu. (wersja początkowa)
N45w@(z)nIeJZ5$.Y*$t-!Nvi$Y8L@:f087_(s)lEpI90).
To tylko przykład tworzenia moich haseł.
Im więcej różnych znaków tym lepiej.
Najważniejsza jest TEORIA HAOSU w hasłach.
i co pamiętasz to haslo na pamięć- dla mnie bez sensu jest robienie haseł ktorych się nie pamięta. np teraz idę sobie do kolegi i chcę sobie sprawdzić pocztę, shella, konta i co teraz będe głowil sie jakie mam hasło heh
ja jako hasla uzywam numeru lub nazwy klienta do logowania na stronie konta bankowego lub numeru PIN karty do bankomatu bo te numery zawsze pamietam na pamiec i nigdy ich nie zapominam w zapomnienie
gutekck1982
30-03-08, 18:52
Konrad nigdy nie loguje się na strony torrent na obcych komputerach!
Na pocztę nie muszę, bo mam gmail w telefonie, więc nie mam problemu ze sprawdzeniem poczty.
Proponuje dobry generator haseł ... ;-)
Konrad9991
30-03-08, 19:11
Konrad nigdy nie loguje się na strony torrent na obcych komputerach!
Na pocztę nie muszę, bo mam gmail w telefonie, więc nie mam problemu ze sprawdzeniem poczty.
a jak Ci nawali kiedyś komputer ? i stracisz wszystkie hasła to co wtedy ? :)
nie wiem jak inni ale ja raz na jakis czas robie backup wazniejszych danych na DVD-RW ;)
gutekck1982
30-03-08, 19:15
Jak mi nawali komp to nic nie strace, bo hasełka są bezpieczne w notesie. A i mam zawsze jeszcze Recover. Mie marwie się takimi głupstwami.
Moze to nie smieszne ale smiac mi sie chce jak ktos placze ze ukradli mu konto bo miał takie same hasła wszedzie.... no to az rece opadaja jak ludzie potrafia byc bezmyslni....
Juz nie mowie o dzieciach neo ktore w emule udastepniaja pliki z passkeyem do roznych stron...
Ale to co najbardziej mnie razi to glupota userow ktorzy rzucaja sie jak głupi na nowe strony torrentowe ktora maja zywotnosc 7 dni i jeszcze maja na niej takie same hasło jak wszedzie...
ja przewaznie mam hasła na 21 liter plus w tym cyfry a jak mi sie nie chce to mam te z automatu ze strony....
dalej na kilku stronach mam tez inne loginy a tego loginu co mam tu na TM nie mam na zadnej stronie torentowej. Nie zalezy mi na popularnosci zwiazanej z jakims nickem bo kto ma wiedziec ktore to moja konta to wie.
Mi ostatnio ktoś się wbił na mejla. Miałem na niego zarejestrowane HT i Black-cats. O ile to pierwsze udało mi się bez problemu odzyskać, to przy Bc skasowali tamto konto i założyli mi nowe, po czym to nowe też skasowali xD. Mejla nie udało się odzyskać ;f.
Ooo to już zmieniam hasło. Przyznam się, że miałem bardzo podobne na innych forach :P
Moze to nie smieszne ale smiac mi sie chce jak ktos placze ze ukradli mu konto bo miał takie same hasła wszedzie.... no to az rece opadaja jak ludzie potrafia byc bezmyslni....
Juz nie mowie o dzieciach neo ktore w emule udastepniaja pliki z passkeyem do roznych stron...
Ale to co najbardziej mnie razi to glupota userow ktorzy rzucaja sie jak głupi na nowe strony torrentowe ktora maja zywotnosc 7 dni i jeszcze maja na niej takie same hasło jak wszedzie...
ja przewaznie mam hasła na 21 liter plus w tym cyfry a jak mi sie nie chce to mam te z automatu ze strony....
dalej na kilku stronach mam tez inne loginy a tego loginu co mam tu na TM nie mam na zadnej stronie torentowej. Nie zalezy mi na popularnosci zwiazanej z jakims nickem bo kto ma wiedziec ktore to moja konta to wie.
Ale Ty jesteś super a my biedne beznadziejne żuczki
vBulletin® v3.7.2, Copyright ©2000-2009, Jelsoft Enterprises Ltd.