View Full Version : Sowińska chce zabronić seksu 17-latkom
http://img.interia.pl/wiadomosci/nimg/fot_Zielinski_Sowinska_2422610.jpg
Seks z Polakiem poniżej 18. roku życia ma być zabroniony - tak chce rzecznik praw dziecka Ewa Sowińska. Kontrowersyjna rzeczniczka uważa, że obecna granica wieku, 15 lat, jest zbyt niska - pisze "Dziennik".
Gazeta dotarła do wystąpienia Ewy Sowińskiej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim z 10 marca, w którym proponuje, by kodeks karny zabraniał kontaktów seksualnych z osobami do 18. roku życia, a nie jak dotąd do 15.
- Jedyny efekt będzie taki, że zwiększy się liczba przestępców - komentują eksperci i politycy.
Joanna Kluzik-Rostkowska, posłanka PiS i była minister pracy jest zdziwiona tym pomysłem. - Proponowałabym rzeczniczce, aby zaczęła od bardzo solidnych badań, które odpowiedziałyby na pytanie, co młodzi Polacy wiedzą na temat seksu, czego by chcieli się dowiedzieć i w jakiej formie - mówi "Dziennikowi" Kluzik-Rostkowska. Dodaje, że propozycja Sowińskiej, gdyby weszła w życie, byłaby martwym przepisem.
Prof. Magdalena Środa jest przekonana, że pomysł nie ma sensu. - Doprowadzi to do kuriozalnych z punktu widzenia prawa sytuacji, kiedy np. 18-latek będzie mógł pójść do więzienia za to, że sypia ze swoją pół roku młodszą koleżanką - podkreśla.
Wątpliwości ma też prof. Zbigniew Izdebski, pedagog i seksuolog z Uniwersytetu Zielonogórskiego. - W zależności od kraju prawo zezwala na stosunki płciowe osobom pomiędzy 14. a 16. rokiem życia. Wynika to z uwarunkowań fizjologicznych, psychicznych, a także cywilizacyjnych - tłumaczy w "Dzienniku" Izdebski. Po czym wskazuje, że polskie prawo dopuszcza w nadzwyczajnych sytuacjach, aby nawet szesnastoletnia dziewczyna wyszła za mąż.
interia
moze jej nikt nie chcial i teraz sie wyżywa na mlodych
chyba ma swoj swiat ale dlaczego chce na sile innych do niego wciagnac, smutno jej pewnie
młodszym zabrania "Teletubisi", starszym sexu. Ciekawe co dalej wymyśli.
Ja bym zabronil sexu wlasnie takim baba jak ona, zabronic sesu po 50 !!
roberto1972
25-03-08, 19:30
Ta miła starsza pani szuka chyba rozgłosu bo propozycje przedstawiane przez nią są idiotyczne. Najgorsze jest to, że bez zmiany ustawy nie można jej odwołać.
moze jej nikt nie chcial i teraz sie wyżywa na mlodych
chyba ma swoj swiat ale dlaczego chce na sile innych do niego wciagnac, smutno jej pewnie
A moze ja za bardzo chcieli a ona nie umiala sie oprzec, co do swiata to coz epoczki jej sie pomerdaly, co do sexu ponizej powiedzmy 17 to jednak bym uwazal
A jak zamierzaja to werifikowac ? beda wpadac malolatom na chate policjanci i sprawdzac dowody osobiste hahaha...
co do sexu ponizej powiedzmy 17 to jednak bym uwazal
A na co?:sneaky:
hehehe.. nie no masakra .. przecież z góry wiadomo , że to zadziała odwrotnie ...
po pierwsze nic to nie da , po drugie zakazany owoc smakuje lepiej ... babka ewidentnie szuka rozgłosu.Poprzez nakazy i zakazy do młodzieży nie dotrze .. trzeba szukać innych metod...;-)
Po naszej wczorajszej publikacji politycy wszystkich partii żądają dymisji Rzecznika Praw Dziecka, Ewy Sowińskiej - pisze "Super Express".
W Sejmie zawrzało. - Miarka się przebrała - mówią zgodnie politycy wszystkich opcji i apelują do rzeczniczki praw dziecka, by jak najszybciej podała się do dymisji. Zapowiadają, że zrobią wszystko, aby Sowińska już więcej nie ośmieszała dzieci i swojego urzędu.
Teraz posłowie nie powinni mieć problemów z uzasadnieniem wniosku o dymisję Sowińskiej. Zgodnie z prawem można ją odwołać, jeśli złamie składaną przysięgę. Pani Sowińska przyrzekała, że będzie bezstronna. Prowokacja "SE" dowodzi, że wypełnia rozkazy Radia Maryja.
Przypomnijmy: dziennikarz "SE", podając się za jednego z ojców prowadzących audycje w Radiu Maryja, zbeształ ją za poruszanie w okresie świątecznym spraw dotyczących seksu. A Sowińska przepraszała za błędy i obiecywała poprawę. Mało tego. Wycofała się ze swoich projektów i uzgadniała, w jakim terminie na antenie Radia Maryja ogłosi, że zmieniła poglądy. To nie była rozmowa samodzielnego urzędnika państwowego, ale dialog podwładnej z przełożonym - akcentuje gazeta.
- Miarka się przebrała - mówi Grzegorz Dolniak, wiceszef klubu PO. Zapowiada, że Platforma zajmie się kompromitującym zachowaniem rzeczniczki praw dzieci. Jeśli ona sama nie zrezygnuje ze stanowiska, można ją odwołać na wniosek marszałka Sejmu, marszałka Senatu, grupy co najmniej 35 posłów lub co najmniej 15 senatorów. Pora zabrać się do pracy - zachęca "Super Express".
PAP
haha patrze ze te Radio Maryja to jakaś mafia wśród polityków :D a baba ma nie równo pod sufitem i tyle
Ja nie rozumiem,przecież już po wyskoku z teletubisiami było wiadomo,że to babka niespełna rozumu,nie wiem na co oni czekają.
Co do wyglądu,widziałem ją kiedyś na żywo w kościele i wierzcie mi na zdjęciu to ona wygląda pięknie.
A mnie tam Sowinska bawi, to taki kwiatek polskiej polityki, jak ja odwolaja bedzie nudniej :(
Kamilo0099
28-03-08, 15:45
Haha dobra ciekawe jak sprawdzi ze ktos to robi albo nie:P
Haha dobra ciekawe jak sprawdzi ze ktos to robi albo nie:P
tak samo jak to jest sprawdzane teraz tylko w przypadku osob ponizej 15 roku zycia? ;]
prawo powinno karac gdy do seksu sie zmusza.
15 lat to moze troche malo na inicjacje seksualna ale mysle ze gdy obie strony tego chca to powinno to byc prawnie dozwolone.
imo, od 16+ i bedzie ok ;]
I tak jest. A granica 15 lat, w obecnych czasach, jest nawet za wysoka.
e bez przesady... 12/13/14 moze i nieraz mysla ze sa gotowe a pozniej sie okazuje ze jednak nie ;]
O ciekawe ,ciekawe, czyzby dzieci sie szybciej rozwijaly, a moze pieprzenie sie dziecka z dzieckiem to juz norma
Tak naprawde zależy to od świadomości tego co się robi,a 15 czy 16- nastki na pewno tego nie wiedzą
Konrad9991
28-03-08, 17:00
Ja bym zabronil sexu wlasnie takim baba jak ona, zabronic sesu po 50 !!
ciekawe co wtedy zrobiłaby:] hehe
a moje zdanie jest takie dziewczyna szybciej dojrzewa od chłopaka fizycznie czy to psychicznie ale to wiadomo. druga sprawa to miłość - jeżeli się obie osoby Kochają to czemu mają nie uprawiać seksu? mi się wydaje że prawdziwa miłość objawia się dopiero w trakcie dojrzewania i po a nie przed to też chyba normalne.
"Sowińska najlepszą kandydatką na Idiotę Roku"
Rzecznik Praw Dziecka znów pod ostrzałem. Po kontrowersyjnym pomyśle zakazu seksu przed 18. rokiem życia, Ewa Sowińska padła ofiarą prowokacji dziennikarzy „Super Expressu”. Na nowo rozległy się wezwania do jej ustąpienia z funkcji. Wniosek w tej sprawie miesiąc temu złożyli posłowie LiD. Sowińska ośmiesza urząd i Polskę – uzasadniali swoją inicjatywę. Jaka będzie przyszłość Ewy Sowińskiej i urzędu RPD?
http://i.wp.pl/a/f/jpeg/19589/sowinska_130.jpeg
trzeba edukować a nie zabraniać bo co zakazane bardziej korci :]
roberto1972
28-03-08, 17:20
pismaki zrobili z p. Sowińskiej barana ośmieszyli ją nieźle
O ciekawe ,ciekawe, czyzby dzieci sie szybciej rozwijaly, a moze pieprzenie sie dziecka z dzieckiem to juz norma
No pewnie, ze się szybciej rozwijają ! To chyba widac.
Hahaha pieje ten plan nie wypali i tak małolaty poniżej 18 wieku będą zaliczały choćby swój 1 raz.Oczywiście nie sprzeciwiam sie co do wizji pani Sowińskiej to dobra opcja nie stety nie ma szans że zostanie zrealizowana według mnie.
Tak naprawde zależy to od świadomości tego co się robi,a 15 czy 16- nastki na pewno tego nie wiedzą Dlatego tak ważna jest edukacja seksualna, która niestety w naszym kraju kuleje, co zauważyła Komisja Europejska.
No pewnie, ze się szybciej rozwijają ! To chyba widac.
Rozumiem ,ze 13 lub 14 latki to dorosli ludzie,hmm no ja jakos tego nie widze
Rozumiem ,ze 13 lub 14 latki to dorosli ludzie,hmm no ja jakos tego nie widzeJAk wielu rzeczy zresztą! Gdzie napisałem, że są dorośli?
Czyli sa dziecmi, lub sa niedorosli i ty w tym problemu nie widzisz,gratuluje wzroku
Słuchajcie czy się ma 15 lat,20 itd. to tu nie jest ważny wiek,ważne co taki młody człowiek wie o współżyciu,jak został wyedukowany,jakie ma towarzystwo,chociaż w Polsce o te pierwsze bardzo trudno.Ja wiem po sobie,że w wieku 15 lat,tylko mi się wydawało czym jest sex,a napewno już nie myślałem o skutkach jakie ze sobą niesie.
A co to ma do rzeczy?!
wiele, o to wlasnie tu chodzi(sex dziecka z dzieckiem),wies juz o co?
To ze ten wiek zaczyna sie za bardzo obnizac,a przyznasz ze dzieci sypiajace z dziecmin to jednak jakis problem
Osoby niepełnoletniej z osobą niepełnoletnią. Tak było i jest i będzie. I co w tym dziwnego.
Kurka. Nie zauważyłem Twojego edita. Więc dopiero teraz odpisuję: W pewnym stopniu masz rację, ale sex to też coś naturalnego. A że obniża się granica wieku kiedy ludzie dojrzewają to jest związane ze zmianami kulturowymi w naszych czasach. I tego się nie zatrzyma. Dlatego ważna jest edukacja seksualna, zęby sex nieletnich nie pociągał za sobą nieprzyjemnych konsekwencji.
A tu coś na rozluźnienie:
http://m.onet.pl/_m/0be33ce836e282f54046b00091986ed5,14,1.gif
vBulletin® v3.7.2, Copyright ©2000-2009, Jelsoft Enterprises Ltd.