PDA

View Full Version : Oglądanie meczy poprzez P2P

HERKULES
01-08-06, 01:51
Zapewne niektorzy z Was wiedza o tym, ze istnieje mozliwosc ogladania meczy na zywo poprzez internet. Jednak znajda sie takie osoby, ktore nie slyszaly dotad o takiej mozliwosci. Moj poradnik jest kierowany do nich.

Zaczniemy od tego, co mozna ogladac.
Wlasciwie wszystko. Mecze polskiej Orange Ekstraklasy, ligi zagraniczne, oraz inne dyscypliny sportu. Sa takze nadawane zwykle programy telewizyjne, a nawet programy z tematyki XXX.

Do tego celu wykorzystywany jest szereg roznych programow, ktore opieraja sie na przesylaniu danych poprzez P2P.
Przykladowe programy to m. in: PPLive, PPStream, Sopcast, TVAnts.

Co trzeba posiadac. Wlasciwie glownym wyznacznikiem tutaj jest nasze lacze. Im szybsze tym lepszy odbior (bez zaciec). Wlasciwie z laczem ponizej 512kbps komfort ogladania bedzie dosc watpliwy. Zreszta zalezy to od jakosci przesylanego obrazu, bo czasem i lacze 1mbit moze okazac sie nie wystarczajace.

Ja skupie sie tutaj na przedstawienu sposobu jak obejrzec mecz Orange Ekstraklasy poprzez program Sopcast na kanale MK Sport. Zrobie to z bardzo prostej przyczyny, poniewaz sam ogladam w ten sposob niektore mecze. Kanal MK Sport jest jednym z najlepszych. Znajdziemy tutaj najciekawsze mecze Orange Ekstraklasy, ktore sa transmitowene przez platny Canal+. My bedziemy je mieli za darmo dzieki programowi iTVN i uprzejmosci pewnej osoby, ktora nadaje go z USA.

Musimy posiadac system Windows z zainstalowanym co najmniej Windows Media Playerem 9 i najlepiej najnowszymi kodekami (tutaj polecam paczki K-Lite). Teoretycznie da sie tez ogladac poprzez VLC media player, ale z praktyki wiem, ze nie wychodzi to najlepiej.

Sciagamy program: Sopcast (http://www.soccer-live.kk.e-wro.pl/sopcast.html), oraz spolszczenie (http://www.soccer-live.kk.e-wro.pl/sopcast.html)
Instalujemy program i podmieniamy plik ze spolszczeniem.

Teraz trzeba bedzie znalesc jaki mecz bedzie transmitowany na danym kanale.
Przydadza sie nam linki z programem transmisji na poszczegolne dni tygodnia:
poniedzialek - piatek (http://www.soccer-live.kk.e-wro.pl/pon-pia.html)
sobota (http://www.soccer-live.kk.e-wro.pl/sobota.html)
niedziela (http://www.soccer-live.kk.e-wro.pl/niedziela.html)

Wyszukujemy sobie ktory mecz i o jakiej godzinie bedzie transmitowany na kanale MK Sport poprzez Sopcast i gdy nadejdzie juz odpowiednia godzina klikamy w odnosnik PLAY w kolumnie Sopcast 0.9.8 przy programie MK_sport.

Kanal MK sport daje nam mozliwosc obejrzenia meczu na zywo (opoznienie 3-4min) w dosc dobrej jak na transmisje poprzez internet jakosci. Oczywiscie nie mozemy przy predkosci 372kbps (w takiej mniej wiecej nadawany jest ten kanal) wymagac jakosci porownywalnej z TV. Jednak mecz da sie objerzec i to w dodatku bez placenia abonamentu za Canal+

Przedstawilem tutaj jedynie zarys mozliwosci ogladania meczy poprzez P2P.
Jest to niezbedne minimum jakie musimy wykonac, aby objerzec mecz Orange Ekstraklasy.

W celu poszerzenia swoich wiadomosci na ten temat i przeczytania dokladniejszych instrukcji, takze o innych programach jak np. PPLive, PPstream, czy TVants, a takze mozliwosci ogladania innych rozgrywek odsylam pod ponizsze linki (naprawde warto je odwiedzic, poniewaz sa to zasadnicze strony o tej tematyce):

http://www.soccer-live.kk.e-wro.pl/sopcast.html - strona z opisami, programami, planami transmisji
http://www.meczenazywo.fora.pl - forum, na ktorym sa jeszcze szczegolowsze opisy,a takze porady i fachowa pomoc z zakresu tej tematyki.

Dobrnelismy do konca.
Zycze emocjonujacych meczy w wykonaniu Waszych ulubonych druzyn!

parer
01-08-06, 09:11
o fajnie :rap:

czego ludzie nie wymyślą ;P

dzieki HERKULES :]

pawerys
05-08-06, 23:35
Ogromne dzięki HERKULES za ten opis! Pozdro

Szemhazaj
06-08-06, 02:26
dzięki ,to na prawde działa ,polecam wszystkim :D

ginciu
06-08-06, 10:22
działą działa tylko prosze ludzie z łaczami poniżej 2 Mega o nie wchodzenie bo przeszkadzacie innym w ogladaniu meczów czsami mirek nadaje dwa programy dla ludzi z słabszymi łaczami tzw modemowców

HERKULES
06-08-06, 10:58
prosze ludzie z łaczami poniżej 2 Mega o nie wchodzenie bo przeszkadzacie innym w ogladaniu meczów

Jeżeli chodzi o innych, to nie ma znaczenia download tylko upload.
Ktoś może mieć lącze 512kbps/512kbps i bedzie dużo pożyteczniejszy niż ktoś kto ma 100mbit/128kbps.
Oczywiście download ma znaczenie, ale dla oglądajacego, żeby obraz mu sie nie ciął. W każdym razie ja mam 1mbit i chodzi super na kanale o lepszej rozdzielczości.

Poza tym poprzeczkę ustalili na 512kbps, a 2mbity wymyśliłeś chyba sam.
Pewnie dlatego:
bufuruje mi na 11% przy mom łaczy 256 KB\s czegos nie rozumiem tutaj

Jeszcze raz zapraszam wszystkich do oglądania. Na kanał można wchodzić i swobodnie oglądać już przy łaczu 512kbps.

sebas123
12-08-06, 21:48
kurde nie wiedzialem ze tak mozna dzieki za info i opis

STSi
14-08-06, 14:34
Rowniez korzystam z tego forum, i ogladam mecze, i na neo 512 jak jest dobra transmisja to jest super :)

ginciu
18-08-06, 20:46
tak zapraszam wszystkich leci teraz mecz widzewa jutro poleci legia a w niedziele wisła na zywo dla zainteresowanych

Jacek35
19-08-06, 11:58
Dzięki zobaczę i skorzystam :rap:

SerferRafcio
19-08-06, 16:44
dzięki :rap: przyda się :rap:

szaber
23-08-06, 11:44
fajnie napewno sie przyda thx za wstawke -super

kowal22
23-08-06, 22:36
fajna rzecz, ale mam tyle kanałów sportowych, że raczej nie skożystam
za to kumpel tak - nie ma kablówki :p

sulim
28-08-06, 14:50
Ja też ogladam mecze ale strasznie sie u mnei tną a mam lącze 4MB

Domynyk
09-09-06, 19:20
Wszystko Smiga zafajowo ale jest maly szkopul niema nigdzie linka z meczami jakie beda transmitowane. Linki ktore sa podane w opisie nie dzialaja. Mi tez sie tnie obraz czasami ale nie ma co nazekac. Cieszmy sie i radujmy ze Liga jest za free bo poziom jest niski i az szkoda kupic bilet na mecz. A ostanie wyczyny reprezentacyjnych komediantow az szkoda komentowac. ;P

miikew
15-09-06, 13:35
a ja nie dostałem subskrypcji już od miesiąca, czy można jakoś ją przyspieszyć ?

rozbuchaczkluch
15-09-06, 16:14
a ja nie dostałem subskrypcji już od miesiąca, czy można jakoś ją przyspieszyć ?

suskrypcja nie jest wymagana w tej chwili :rap:

Riddick
17-09-06, 14:22
Super , a leca tam mecze z ligi mistrzow bo polskiej ligi nie ogladam

miikew
28-09-06, 21:28
czemu mi nie dali subskrypcji od 1,5 miecha ? coś zblokowali czy co ?

HERKULES
29-09-06, 06:21
Subskrypcja już nie jest potrzebna do oglądania programu MK_sport

bari
29-09-06, 19:54
Ciekawa rzecz, trzeba wyprobowac
THX

rozbuchaczkluch
30-09-06, 16:20
Na kanał można wchodzić i swobodnie oglądać już przy łaczu 512kbps.

nie prawda,bo wlasnie na tym laczu straszliwie tnie, ostatnio to wcale nie da sie nic ogldac, normlanie tragedia :pudency:

Wszystko Smiga zafajowo ale jest maly szkopul niema nigdzie linka z meczami jakie beda transmitowane

no jak nie ma, jak sa, wstarczy wejsc sobie na odnosnik na stronie bodzia: mecze od poniedzialku do piatku, w sobote i niedziele i tam masz cala rozpiske z linkami :rap:

HERKULES
30-09-06, 17:03
nie prawda,bo wlasnie na tym laczu straszliwie tnie, ostatnio to wcale nie da sie nic ogldac, normlanie tragedia :pudency:

Jak ktoś ma neostradę to tnie i przy 2mbit/s.
Taka jest przewaga łącz kablowych nad neostradą.

Na 512kb/s zwykle nie tnie. Zresztą to też zależy od jakości połączenia, bo czasem zawsze tnie, niezależnie od prędkości łącza.

rozbuchaczkluch
01-10-06, 14:01
Na 512kb/s zwykle nie tnie

na 512 przewaznie tnie, rzadko kiedy sie zdarza, zeby nie cielo wcale i daltego lepiej ogladac na sopcascie na tym slabszym jakosciowo laczu, bo na tym drugim kanale 350 kb/s to juz w gole nie da sie ogladac :pudency:

HERKULES
01-10-06, 16:49
Ja miałem wcześniej łącze 256kbps i dało się oglądać.
Oczywiście wtedy był tylko kanał o słabszej jakości, którego teraz już nie oglądam.
Osoby ze słabymi łączami powinny korzystać z kanału o prędkości 150kbps, a osoby z lepszymi z 350kbps.

Zapraszam na dzisiejszy mecz.
Szlagier kolejki: Legia Warszawa - Wisła Kraków o godz. 18.30

Linki do kanałów:
lepsza jakość: sop://211.152.34.35:3912/6106
gorsza jakość: sop://211.152.34.35:3912/9226

Przed kliknięciem w link należy zainstalować Sopcast 0.9.9

lunex
02-10-06, 20:10
fajna sprawa z tymi meczami. thx

Pietia
09-11-06, 03:47
Bardzo prosze o podanie nowych linkow poniewa bym z przyjemnoscia skorzystal ;)

HERKULES
09-11-06, 13:44
Poprawione. Wszystkie linki działają.

lysy14
10-11-06, 23:58
no to ide na TV :D

Wielkie Thx !

Pozdro :twisted:

feder
11-11-06, 15:59
Również bardzo dziękuję :D

arek_v