PDA

View Full Version : Kostium Spidermana może przestać być fantazją

HERKULES
30-07-06, 16:50
Naukowcy z Centrum Zaawansowanych Technologii BEA Systems wynaleźli materiał, który ma właściwości skóry jaszczurzych łapek.

Dzięki ich odkryciu już wkrótce możliwe stanie się chodzenie po ścianach w specjalnych kombinezonach z tego syntetycznego materiału lub zastosowanie go do budowy wyspecjalizowanych robotów.

Materiał jest wzorowany na specyficznej budowie łapki jaszczurki pokrytej bardzo małymi włoskami, dzięki którym mogą one przykleić się do każdej powierzchni, a jednocześnie z łatwością się odklejają.

To nie pierwsze przedsięwzięcie, w którym jaszczurka stała sie inspiracją naukowców. Jak donosi serwis engaget, już wcześniej w Stradford zbudowano geckobota, czyli robota-jaszczurkę.

0lek
30-07-06, 17:15
Włamywacze juz przecierają ręce
Nie będą musieli teraz włamywac sie przez drzwi, np. na jakis wysoki biurowiec wejdą , wytną dziure w szkle (no chyba ze antywlamaniowe zbrojone bedzie) i wejdą bez problemu i zejdą tez bez problemu :P

przemo_wodz
30-07-06, 20:15
No nie no czego to ludzie nie wymyślą ;P
Faktycznie ułatwi to złodziejom włamanie się do wysokich budynków;)

szymono
31-07-06, 11:23
Znowu Matka Natura udowodniła, że jest najlepszym wynalazcą.

drakunia
01-08-06, 15:34
Znowu Matka Natura udowodniła, że jest najlepszym wynalazcą. a my jej zazwyczaj nie doceniamy :unhappy:
ja bardzo chcialabym miec taki specjalny kombinezon do chodzenia po scianach, to musi byc fajne uczucie lazic po scianach wysokich budynkow, lubie takie wyzwania :)

szymono
01-08-06, 17:35
Hmmm. O tej Matce to ja napisałem ;P

yogi70
02-08-06, 14:43
zawsze dla relaksu mozna sobie pochodzic po scianach lub suficie :D

0lek
02-08-06, 18:16
W sumie stroj nie jest glupi
Jak bym gdzies wychodzil z domu a wracal lekko zachwiany :P
To bym przed wyjsciem zostawial okno w pokoju otwarte i wchodzil nie budząc nikogo

szaber
09-08-06, 00:51
heheh dobre ale jak bys sie czuł jakby ci jakis kolega smigał przed oknem jak bys spał a jakis pijany by bładził po scinach szukajac swojego okna

lisu.90
13-08-06, 11:46
LOL :P Żona mnie do domu nie wpuści, to sobie chociaż przez okno wejdę :D Troche dziwnie będzie wyglądało jak wstajesz rano, mieszkasz na 4-6 piętrze a tam Ci człowiek przez okno przechodzi... :rap:

Pozdro

dzimbo
13-08-06, 12:08
Fajna sprawa:D