View Full Version : Brak seeda w BitTorrencie
Witam was wszystkich nie wiem czy założyłem dobry temat ale myślę że tak. Mianowicie mam pytanie odnośnie do programu o nazwie Bit Torrent bo z niego ostatnio zaczołem korzystać.
1) A więc tak, udostępniam jakiś tam film powiedzmy DVD zwykle filmy z taką pojemnością mają około 4 GB więc teraz sie pytam wysłałem już ponad 4GB i teoretycznie powinien być już następny seed czyli peer który już ściągnął już ode mnie film takie jest moje zdanie, tylko że dlaczego po mimo tego że wysłałem taką samą ilość jaką miał pojemność film żaden seed sie nie pojawił, a w zakładce Połączenia w Bit Torrencie informuje mnie że userzy maja mój cały film w 50% oczywiście nie wszyscy bo nie którzy mają mniej procent. Pytam sie ponieważ chciałbym wiedzieć ile osób dostało mój film w pełni.
Myślę że nikogo nie obraziłem tym pytaniem albo jakimś sposobem zaśmieciłem forum to przepraszam czekam na odpowiedzi Dziękuje.
Konrad9991
13-03-08, 20:42
to jest twój film który wstawiłeś np na stronę torrentową ?
ale wygląda mi to na to że ty pobrałeś film i wysłałeś komuś cały film ale ta osobą która się odłączyła już nie miała tyle cierpliwości co ty i dała sobie spokój z seedem :) tzw. Hit@Run :) a to jest karane warnem lub w skrajnych przypadkach, nagminnie stosowanych banem ale to też zależy od stronki :)
z informacji podanych w Twoim poście pobrała od ciebie tylko jedna osoba cały film :)
czytam drugi raz :) i jest też inna możliwość(ale to w sytuacji kiedy pobiera od ciebie więcej niż jedna osoba) jeżeli wysłałeś do ratio= około 1 czyli ponad 4GB to nie znaczy że cały czas wysyłałeś do jednej osoby stąd te 50% u nich :) nie wysyłasz do jednej osoby tylko do kilku
gutekck1982
13-03-08, 20:51
Virus123 jak sam napisałeś
userzy maja mój cały film w 50% oczywiście nie wszyscy bo nie którzy mają mniej procent. Pytam sie ponieważ chciałbym wiedzieć ile osób dostało mój film w pełni.
A wysłałeś już ponad 100%, ale zauważ, że nie jedna osoba pobiera ten film.
Jak pobiera tylko 1 osoba to 2 seed się pojawi jak wyślesz 100% swojej wstawki.
Powiedzmy wstawiłem Film o pojemności 4 GB i seduję i Bit Torrent mi pokazuje że już wysłałem ponad 4GB więc zastanawiam się dlaczego jeszcze nikt ze mną nie seduje ponieważ jak wysłałem 5GB to teoretycznie powinien już jakiś seed być i oprucz mojego seda powinien być jeszcze jeden reszta w pierwszym wątku.
Konrad9991
13-03-08, 20:53
ale podziel te 5GB na kilka osób :) logiczne co nie :)
acha czyli mam podzielić sume wysłanych danych na ilość ściągających mam rozumieć tak?
Konrad9991
13-03-08, 20:57
tak ale nie propocjonalnie :)
a skąd w ogóle ściągasz ten film ?
gutekck1982
13-03-08, 21:00
Nie, bo nie każdy pobierający, pobiera z taką samą prędkością. Nie będą mieli po równo. A dodatkowo oni rozsyłają to między sobą, więc takie kalkulacje nic Ci nie dadzą.
Sprawdz w kliencie jak ktoś zassa 100% i na stronie, powinien dołączyć kolejny seed.
Konrad mnie się wydaje, że on wstawkę zrobił.
Przynajmniej tak wnioskuje z jego postu.
Konrad9991
13-03-08, 21:03
Sprawdz w klijęcie jak ktoś zassa 100% i na stronie, powinien
gutekck1982 w kliencie a nie w klijęcie :)
możesz też wysyłać do jednej osoby jak chcesz :) wtedy będziesz miał pewność że wysłałeś te +-4GB do jednej konkretnej osoby :)
Konrad mnie się wydaje, że on wstawkę zrobił.
Przynajmniej tak wnioskuje z jego postu.
jak tak to niech obserwuje ściągających :) albo daje max ul temu kto ma najlepsze łącze :)
zresztą za dużo tu tlumaczenia :P
gutekck1982
13-03-08, 21:26
Napisał, że udostępnia kilku.
THX już poprawiam.
Tak udostępniam ten film mam 131(254) połączonych perów z tego jeszcze tam jest 137 w kolejce.
Czy to oznacza że w zakładce połączenia jeśli jakiś user będzie tam miał 100% to w tedy on przechodzi do sedowania czyli że ściągnął w pełni film i ze mną seduje czyli ilość danych wysłanych nie ma znaczenia jeśli sie wysyła do wielu peerów.
gutekck1982
13-03-08, 21:46
Czyli dokładnie TAK!
Jak będzie miał 100% to staje się seed-erem. Ilość danych wysłanych nie określa dokładnej liczby seedów.
Nigdy nie będziesz miał tak:
wstawka 5gb
pobrało 10 osób
Ty wysłałeś 50gb (NIE)
Dziękuje za wyjaśnienie i zgadza sie bo wstawka liczy 4GB wysłałem już do tej pory 10GB ale seda nie ma a w zakładce userzy co po niektórzy mają 63% ukończenia więc rozumiem już o co w tym chodzi.
Czytałem na wikipedi co to jest super-seeding i do końca jakoś nie rozumiem pewnej kwestii a mianowicie.
Super-seeding polega na wysyłaniu danych tylko do jednego usera albo jak zrozumiałem to do tych użytkowników z nie dokończonymi kawałkami (fragmentami) ale do końca tego nie rozumiem może mi to ktoś z was wyjaśnić? w wikipedi chyba tej opcji nie zalecają aby ją używać niby tylko przy 2 lub 3 perach a potem już nie bo to też ma związek jakiś z prędkościami. Jak według was powinno się używać tą opcje?, a może inaczej zapytam czy warto ją używać w ogóle gdy sie zaczyna udostępnianie. Pytam bo szukałem tutaj ale nie znalazłem niczego co pomogło by mi odpowiedzieć na moje pytanie.
Dziękuje i czekam na odpowiedź.
gemini4all
22-08-08, 12:28
Super seeding tak naprawdę niewiele daje :) Lepiej mieć po prostu otwarte wszystkie porty i posiadać public IP ;)
vBulletin® v3.7.2, Copyright ©2000-2009, Jelsoft Enterprises Ltd.