PDA

View Full Version : USA znosi wizy... obywatelom Łotwy i Estonii

relik
12-03-08, 23:09
Łotwa podpisała ze Stanami Zjednoczonymi umowę o zniesieniu wiz. Umowę taką podpisała z Amerykanami również Estonia. Podpisanie porozumień rozdrażniło Komisję Europejską, która chciała wynegocjowania takiej umowy dla wszystkich krajów UE.

Amerykański minister ds. bezpieczeństwa krajowego Michael Chertoff określił podpisanie umów jako ważny krok w finalizacji procesu zapewniania, że wszystkie konieczne środki bezpieczeństwa zostały spełnione i obywatele Łotwy i Estonii mogą podróżować do USA bez wiz.

Zaznaczył, że USA chcą przestrzegać zobowiązań wobec UE. Zastrzegł jednocześnie, że zgodnie z amerykańskim prawem każdy kraj jest obejmowany ruchem bezwizowym indywidualnie.

We wtorek unijny komisarz ds. wewnętrznych i sprawiedliwości Franco Frattini powiedział, że już na czerwcowym szczycie UE-USA może zostać osiągnięte porozumienie, zgodnie z którym ruchem bezwizowym objęte zostaną wszystkie kraje "27".

Obecnie z obowiązku wizowego zwolnieni są obywatele wszystkich starych państw UE z wyjątkiem Grecji oraz Słowenia, która została przyjęta do UE w 2004 roku w turze 10 krajów.

Głównym warunkiem włączenia do systemu bezwizowego jest mniejszy niż 10% odsetek odrzuconych wniosków wizowych. Warunek ten spełnia obecnie większość nowych państw UE. W Polsce odsetek odmów wciąż przekracza 20%.

Pod koniec lutego memorandum w sprawie zniesienia wiz do USA podpisały Czechy. Słowacja ma nadzieję uczynić to już w kwietniu. (bart)

Źródło: wp

No ładnie. Tak nas traktują "partnerzy" czyli USA. Ja tam już ogólnie myślę, że te wizy co raz bardziej nam stają sie nie potrzebne. Mamy Wileką Brytanie, Irlandię. No i chyba jeszscze prędzej do Niemiec pojedziemy do legalnej pracy niż bedziemy mieli te wizy. Dolar słabo stoi, zaś euro dobrze.
Nawet sąsiedzi nas wykiwali, a tak mówili, abyśmy spieszyli się z tarczą. Powinniśmy teraz dłuuuuuugo negocjować.

anduk
12-03-08, 23:27
relik (http://www.torrentmania.info/../u-relik-4165.html) jak dla mnie to prosta sprawa :) ich jest sumarycznie około 4 milionów a nas 10 razy tyle. Nie dziwie się, że nie specjalnie chętnie na nas patrzą...

Absolutnie się z Tobą zgadzam, że przy aktualnym kursie dolara i dostępności pracy bliżej w Europie wyjazd żeby się dorobić w USA jest mało opłacalny.

ps: Kanada za to zniosła wizy dla nas (albo zniesie, nie pamiętam dokładnie) :)

szymono
13-03-08, 17:22
Niech się Amerykanie wypchają!

Konrad9991
13-03-08, 17:28
do Ameryki się nie opłaca jechać do pracy ! do tych grubasów nie mam zamiar jechać do pracy już bardziej na południe do Anglii Irlandii Danii. Tą wizę mogą sobie w d... wsadzić za przeproszeniem. a te tarcze rakietowe też niech sobie w d... wsadzą.
ehh nerwy :)

Glen
13-03-08, 17:36
do tych grubasów nie mam zamiar jechać do pracy już bardziej na południe do Anglii Irlandii Danii.

Oczywiście na północ miałeś na myśli :)

kostekkosa
13-03-08, 17:40
a Unia prosila ze zalatwi ta sprawe. ale jak widac dluzej czekac nie mogly panstwa czlonkowskie.

Konrad9991
13-03-08, 17:51

sorry z tych nerwów nie wiem co piszę heh

relik
13-03-08, 21:34

Chyba na Zachód ;-)

a Unia prosila ze zalatwi ta sprawe. ale jak widac dluzej czekac nie mogly panstwa czlonkowskie.

Taka jest Unia. Zamiast razem to wszsycy osobno. Zaczynając od spraw związanych z Rosją, a kończąc na USA.
Kiedyś ta Unia rozpadnie się.

KoBarT
14-03-08, 04:11
Fuck the USA!!!!

Szkoda tylko, że zachowanie amerykańców (specjalnie napisałem z małej :] ), niczego nie nauczyło naszego rządu. Każda nowa kadencja to powtórka z rozrywki, my im w du.. włazimy bez środków nawilżających, a oni nas w niej mają :)

kietlaz
14-03-08, 09:10
Moim zdaniem praca w USA już powoli sie nie opłaca ... mamy przecież "otwartą" Unie Europejską ...
Szkoda tylko , że ciężko może jest z wyjazdem ..oo tak turystycznie ... Każdemu życzę , żeby pojechał do USA i zobaczył jak tam jest ....

Glen
14-03-08, 09:48
Chyba na Zachód ;-)

Przyjmijmy, że na północny-zachód :)

Xvid123
14-03-08, 14:01
Co za zal ta ameryka co to wogóle ma znaczyć a ponoć takie niby ciepłe stosunki są między Polską a USA.Zobaczymy jak będa chcieli coś od nas cfaniaczki z PGRrów wtedy inaczej porozmawiamy.Oczywiście żart co my możemy jedynie nasi uczciwi przecież poli-tycy będą dupeczke lizać i słodzić amerykanom aby media głosili sojusz i super wyczes wypas stosunki między nami.

Kalispell
15-03-08, 12:27
No na razie musi nam wystarczyć Kanada. W celach turystycznych można już jechać bez wizy.