PDA

View Full Version : Matura 2008 - Marzec.

Virtual Machine
05-03-08, 02:47
No więc troszke późno, no ale może ktoś wstanie rano i obluka, a przy okazji sie sprawdzi czy to prawdziwe.

Są podobno 4 wersje Matury z Angola Podstawowej na Marzec 2008r. Czyli Na teraz : )

1. (120-150 słów, 10pkt)
Przeniosłeś/łaś się z rodzicami do nowego domu na wsi. Napisz list do kolegi/koleżanki z zagranicy.
-Poinformuj o przeprowadzce na wieś i podaj powód zmiany miejsca zamieszkania.
-Wspomnij kim są Wasi nowi sąsiedzi i w jaki sposób Was przyjęli.
- Podaj DWIE zmiany w Twoim życiu spowodowane tą przeprowadzką.
- Zaproś kolegę/koleżankę na wakacje i zaproponuj wspólne zwiedzanie okolicy.

Hi Julia,
How are you?I was really happy to get your letter.I haven't written to you for such a long time because i have been very

busy.My parent's and i movedto a new house at villag because this is dream my parent's.My father get a new job and he can

working at home.
The new neighbours are farmers.They organizedgreetly party for my parent's and me.I'll go on food to school because my new

school is remote from my house about 2 miles.I get to know a new friends.Anna and Marta are very nice.We ofen go to walk

together..I would like to invite you to come for me.(nie wiem jak zaproponowac wspolne zwiedzanie ale chyba moze byc tak)

We'll sightseeing in the area.(chyba,nie jestem pewna czy to propozycja)
Give my regards to your parents.
Take care,
XYZ.

2. 5pkt
Napisz ogłoszenie o spotkaniu z pisarzem organizowanym dla uczestników Klubu Miłośników Języka Angielskiego.
-Podaj informacje o organizowanym spotkaniu.
-Wyjaśnij jakiego rodzaju książki pisze zaproszony autor.
-Poproś o przygotowanie się do wzięcia udziału w dyskusji.
Poinformuj o upominkach dla uczestników.

Attention!

Club People Who Love English organize a meeting with famous writer XYZ hehe . The meeting will take place in canteen in

school number 3 in Pacanowo. The writer is known as the best bestseller writer. Everybody who are interested in this meeting

should get ready to take part in our discussion. Everyone who will come recive a book with an autograph of XYZ

WERSJA II

2.
1. Napisz krótkie ogłoszenie o sprzedaży samochodu.
-poinformuj o stanie samochodu
-dlaczego chcesz go sprzedać
-podaj cenę
-jak z tobą się skontaktować

For sale!
The golf IV very good technical state of car, it wants him to sell because the necessary money is me on house, the price car

20000 $. If for sale, please contact ( Kamil ) on (6666666)
XZY

2. Napisz list formalny w którym zareklamujesz sprzęt audio
- Dlaczego oddajesz sprzęt do reklamacji
- Kiedy kupiłeś sprzęt
- Jakie rozwiązanie proponujesz
- Podaj jak sie z tobą skontaktować

Dear Sir...
I am writing to you concerning a tape recorder (Sony QWRD210) that I purchased several months ago from one of yours dealers

here in Warsaw: Mix Electronics Discount Audio. From your ads, I was led to believe that your audio equipment is the best

available on the market. That's hard to believe, considering that I've had nothing but problems with my tape recorder from

the day I bought it. For one thing, the tracking mechanism doesn’t work properly. I can never tell for sure what part of the

tapes is playing. And now there's problem whit the control panel and volume control, sometimes it works and sometimes it

doesn’t works. I took the tape recorder to the service department at Mix Electronics. When I picked it up, they said they'd

fixed the tracking mechanism as best they could, but it still doesn’t work properly. I'm sick and tried of all the problems

I've had with your product. I hope you will understand my concern.
I look forward from you about what you can do to helps solve this problem.
Sincerely Yours QWERTYUIOP
Yours faithfully, XYZ

WERSJA III

KROTKA FORMA TO ZAPROSZENIE

organizujesz dyskotekę dla uczestników kursu językowego.
napisz kiedy i gdzie będzie dyskoteka
napisz o której zabawa sie zaczyna i kończy
ile kosztuje bilet
jak skontaktować się z tobą

Students!
I am organising the party for people from language course
The party will be in Bravo Club in this Saturday
The party will be starts at 7 p.m
The ticket cost 5 zł
R.S.V.P please call me at 5465465
XYZ

DŁUGA FORMA

JESTEŚ W ANGLII BYLES NA 2 DNIOWEJ WYCIECZCE I BARDZO ŻAŁUJESZ WYJAZDU. NAPISZ LIST DO BIURA PODRÓŻY:
- PRZEDSTAW SIE IPODAJ CEL LISTU
- TERMIN WYCIECZKI I SKĄD DOKĄD BYŁA
- ZASTRZEZENIA CO DO ORGANIZACJI
- ZAZADAJ ZWROTU KASY I POWIEDZ ZE NIKOMU NIE POLECISZ BIURA

Problemy z wycieczka !!

Dear Sir or Madam,
I am writing to complain about the trip which was organised by yours travel agent's.
It was a three-day trip to Paris which took place from 13th to 16th of May 2006.
Firstly, I would like to express my dissappoitment with the accommodation. You offered the accommodation in a three-star

hotel, a room with a bathroom and air conditioning whereas I was accommodated in an old wayside hostel where there was only

one bathroom on the floor.
Secondly, I am indignant with the guide and the program of the trip. I have an impression that the guide was inexperienced

and incompetent. Also, the program of the trip was absolutely disorganized. I did not see a lot of important places in Paris
I would like you yo give me some of the money I pais for the trip back. I hope I will not have to take any other actions.
I look forward to hearing from you.
Yours faithfully,
XYZ

WERSJA 4

W czasie pobytu na wakacjach za granicą znalazłeś/aś telefon komórkowy. Zredaguj krótkie ogłoszenie na tablice ogłoszeń.
- poinformuj, co znalazłeś/aś
- napisz, gdzie to znalazłeś/aś
- opisz znaleziony przedmiot
- poinformuj, jak się z tobą skontaktować

FOUND!
I found a mobile phone yesterday. It was on the street near the shoe shop. The mobile is black and modern (model XXX).

Besides it has blue heart on cover (na obudiwie). If you are the owner this mobile phone, call me on your number or:

55555555.
XY

Planujesz podjąć studia w Wielkiej Brytanii. Napisz list do wybranego uniwersytetu.
-poinfrmuj, gdzie znalazłeś/aś informacje o tej uczelni i jakim kierunkiem jesteś zainteresowny/a
-napisz, dlaczego chcesz studniowac w Wielkiej Brytanii i dlaczego wybrałeś/aś tę uczelnię
-poinformuj o swoich osiągnięciach i czym się interesujesz

Dear Sir or Madam,
My name is XYZ. I come from Poland. I am writing in connection with informations about your University I have found in the

Internet recently. I am interested in studying law there.
I would like to study in Great Britain becouse I really love this country. I like English and I speek English very well. I

would like to live in England and learn your culture better.
I tkink that Oxford is the best University all over the world so I want to study there. I am sure that during the studies I

will learn a lot.
I am interested in music, film and sport (especially voleyball and swimming). I play tennis. Naturally I am interested in

law, too. I am the price winner of contest of fuman rights. I took part in contest about European Union, too. I would

appreciate if you could send me further informations concerning your University. I look forward to hearing from you.
XYZ

- Większość z netu aczkolwiek sam też coś napisałem : )/
Zobaczymy czy sie sprawdzi.

Wersja 1 i 2 były na pewno, jedna w warszawie, a druga woj. podlaskie : ).

Pozdrawiam.

PS. Jak widać, gdzie nie gdzie są literówki : )

1Gboxer
05-03-08, 07:02
Hi Julia,
How are you?I was really happy to get your letter.I haven't written to you for such a long time because i have been very
busy.My parents and i moved to a new house in a village because this was my parents' dream.My father got a new job and he can now work from home

The new neighbours are farmers.They organized a great party for my parents and me.I'll have meals at school because my new school is about 2 miles away from
my house .I m still getting to know my new friends-Anna and Marta are very nice.We ofen go for long walks

I would like to invite you to come to my new place (nie wiem jak zaproponowac wspolne zwiedzanie ale chyba moze byc tak)

We could go sightseeing in the area. There is really a lot to see and visit.
Take care,
XYZ.

Troche poprawek/wciaz nie jest to perfekcyjne ale na pewno o ocene lub dwie lepsze.pozd

1Gboxer
05-03-08, 07:13
Attention!

Club People Who Love English look out. There is a meeting with famous writer XYZ coming up in no time . The meeting will take place in the canteen of Pacanowo
school number 3 . The writer is known to be one of the bestseller writers that all of us would love to get to know. If you are interested and you should be, get ready to take part in our discussion. If you turn up, you wil recive a book with the author's autograph.

kolejna wersja o 2 oceny lepsza

1Gboxer
05-03-08, 07:22
For sale!
Golf IV-very good state of repair, I want to sell the car since I need the money for the house that I am having built at the moment The price of the car is
20000 $. Contact me ( Kamil ) on the following number (6666666)

Dear Sir...
I am writing to you with regard to the tape recorder (Sony QWRD210) that I purchased several months ago from one of yours dealers

here in Warsaw: Mix Electronics Discount Audio. I was led to believe that your audio equipment is the best

available on the market. That's hard to believe considering that I've had nothing but problems with my tape recorder since

the day I bought it. For one thing, the tracking mechanism doesn’t work properly. I can never tell for sure what part of the

tape is playing. And now there's a problem whit the control panel and volume control-sometimes it works and sometimes it

does not work at all. I took the tape recorder to the service department at Mix Electronics. When Iwanted to collect it back, they said
they had fixed the tracking mechanism as best as they could, but it still does not work properly. I am sick and tired of all the problems
I have had with your product. I hope you will understand my concern/issue
I look forward to your dealing with this problem.

Sincerely Yours QWERTYUIOP
Yours faithfully, XYZ
XZY

Unfortunately that's all I have time for, good luck

kostekkosa
05-03-08, 08:29
fuck, a ja zdaje rozszerzona ]:-> tak poza tym ciekawe czy sie sprawdzilo. mialem przeciek odnosnie polaka i niestety nic sie nie sprawdzilo :(

Konrad9991
05-03-08, 09:11
dajcie sobie spokój z przeciekami ja się tym interesowałem w tamtym roku i to wszystko jest wyssane z palca zobaczcie co się dzieje na forum www.sciąga.pl powinniście po jakimś czasie dojść do wniosku że nie warto czekać na żadne przecieki :D tylko brać się za robienie ściąg i naukę póki jeszcze wam trochę czasu zostało

Virtual Machine
05-03-08, 18:22
dajcie sobie spokój z przeciekami ja się tym interesowałem w tamtym roku i to wszystko jest wyssane z palca zobaczcie co się dzieje na forum www.sciąga.pl (http://www.sciąga.pl/) powinniście po jakimś czasie dojść do wniosku że nie warto czekać na żadne przecieki :D tylko brać się za robienie ściąg i naukę póki jeszcze wam trochę czasu zostało

A jednak okazało się prawdą.
U mnie w mieście było to :

1. (120-150 słów, 10pkt)
Przeniosłeś/łaś się z rodzicami do nowego domu na wsi. Napisz list do kolegi/koleżanki z zagranicy.
-Poinformuj o przeprowadzce na wieś i podaj powód zmiany miejsca zamieszkania.
-Wspomnij kim są Wasi nowi sąsiedzi i w jaki sposób Was przyjęli.
- Podaj DWIE zmiany w Twoim życiu spowodowane tą przeprowadzką.
- Zaproś kolegę/koleżankę na wakacje i zaproponuj wspólne zwiedzanie okolicy.

Hi Julia,

busy.My parent's and i movedto a new house at villag because this is dream my parent's.My father get a new job and he can

working at home.
The new neighbours are farmers.They organizedgreetly party for my parent's and me.I'll go on food to school because my new

school is remote from my house about 2 miles.I get to know a new friends.Anna and Marta are very nice.We ofen go to walk

together..I would like to invite you to come for me.(nie wiem jak zaproponowac wspolne zwiedzanie ale chyba moze byc tak)

We'll sightseeing in the area.(chyba,nie jestem pewna czy to propozycja)
Take care,
XYZ.

2. 5pkt
Napisz ogłoszenie o spotkaniu z pisarzem organizowanym dla uczestników Klubu Miłośników Języka Angielskiego.
-Podaj informacje o organizowanym spotkaniu.
-Wyjaśnij jakiego rodzaju książki pisze zaproszony autor.
-Poproś o przygotowanie się do wzięcia udziału w dyskusji.
Poinformuj o upominkach dla uczestników.

Attention!

Club People Who Love English organize a meeting with famous writer XYZ hehe . The meeting will take place in canteen in

school number 3 in Pacanowo. The writer is known as the best bestseller writer. Everybody who are interested in this meeting

should get ready to take part in our discussion. Everyone who will come recive a book with an autograph of XYZ

gomez6600
06-03-08, 09:17
ale na maturze już tego możesz nie mieć i ci się nie powtórzy

kostekkosa
07-03-08, 19:40
tutaj byly wycieki z jedno prostego powodu. arkusze nie byly przesylane bezposrednio z CKE do szkol, tylko nagrane na plycie i dopiero drukowane/kserowane w szkole. Jak myslicie czy w Polsce nie ma zadnej mamusi ktora by byla matka jednego z maturzystow ? Naprawde podczas takiej polityki trudno o bezpieczenstwo. Zreszta IMO takie cos to oszukiwanie samego siebie, probna jest po to by sie sprawdzic, na ile umiesz. U mnie w szkole nawet na tej glownej nie ma co myslec o sciaganiu. Mautra powinna byc egzaminem ktory sprawdza umiejetnosci i wiedze ucznia ale nie w aktegoriach sciagania, bo sciagnaie to zwykle oszustwo. na zachodzie jest to strasznie tepione.

bastek1988
07-03-08, 20:55
HAHAHAH mature to ja zdawałem w tamtym roku i też nie brakowało "przecieków". Ale po kiego mi taki na maturze próbnej, ona ino sprawdza czy dam se rade na tej głównej z tego przedmiotu... mówi czy musze sie uczyć czy nie itp...
Sam miałem niby przeciek za który miałem zapłacić 100 zł o ile sie sprawdzi oczywiscie, ale sie nie sprawdziło.

Konrad9991
07-03-08, 21:15
tutaj byly wycieki z jedno prostego powodu. arkusze nie byly przesylane bezposrednio z CKE do szkol, tylko nagrane na plycie i dopiero drukowane/kserowane w szkole. Jak myslicie czy w Polsce nie ma zadnej mamusi ktora by byla matka jednego z maturzystow ? Naprawde podczas takiej polityki trudno o bezpieczenstwo. Zreszta IMO takie cos to oszukiwanie samego siebie, probna jest po to by sie sprawdzic, na ile umiesz. U mnie w szkole nawet na tej glownej nie ma co myslec o sciaganiu. Mautra powinna byc egzaminem ktory sprawdza umiejetnosci i wiedze ucznia ale nie w aktegoriach sciagania, bo sciagnaie to zwykle oszustwo. na zachodzie jest to strasznie tepione.

wszystko ok tylko jest jedno ale. Nie wiem jak u was było w szkole ale u mnie np punkty uzyskane z próbnej matury przeliczali na oceny i potem wpisywali z angielskiego i polskiego i dodatkowego wybranego przedmiotu do dziennika na czerwono i to była najważniejsza ocena ważniejsza niż sprawdzian!gdyby nie było branego pod uwagę egzaminu próbnego przy wystawianiu ocen z przedmiotu pewnie każdy próbowałby swoich sił beż żadnych pomocy. A tak każdy próbuje na wszystkie sposoby:) żeby tylko mieć lepsze oceny. a i wyniki z próbnej powinny być utajnione, każdy boi się kompromitacji że słabo zaliczył próbną, to moje zdanie
Próbna matura nie powinna być brana pod uwagę przy wystawianiu ocen na koniec roku

kostekkosa
07-03-08, 21:27
no fakt - u mnie tez brali to pod uwage. ale w moim przypadku to i tak nic nie zmieni ;-) babka od Polaka mnie lubi, bo juz od samego poczatku sprawilem dobre wrazenie, bo jako jedyny przeczytalem mitologie ;-) wiec 4 mam jak w banku. a tegoroczna probna maturka z polaka byla calkiem prosta, gorzej z mata rozszerzona, ale wniosek z tego jeden. zeby myslec o dobrym wyniku trzeba sie jednak troche poczucyc, bo tak bez przygotowania to owszem i ja zdasz, ale z wynikiem ktory uzyskasz mozesz zapomniec o dobrej uczelni. a skoro to rozmowy niekontrolowane to maly OT... Konrad - gdzie i na co sie wybierasz ;) ?

Konrad9991
07-03-08, 21:33
ja już student I roku jestem :) Informatyka-Łódź

gomez6600
08-03-08, 16:25
Ja też mam to kure**wo za sobą zarządzanie pierwszy roczek

1Gboxer
08-03-08, 16:45
Przede wszystkim zdawac powinny tylko osoby ktore przekrocza powiedzmy 50, 60 procent poprawnych odp. Prog 30% to jakis zart. Co do anglika i matury podstawowej to jakis total-wiekszosc tych ktorzy zdali ma zerowe pojecie o jezyku. Rozszerzona z kolei tak naprawde g...o weryfikuje/no moze nie g...o ale jednak probujac sie dostac np na anglistyke lub cos pokrewnego trzeba miec 99 lub 100 %-co jest idiotyzmem.Ten ktory dostanie 97 lub 98% juz sie nie dostanie. Pytanie co to za roznica i czy przypadek nie gra w tym momencie zbyt duzej roli. Procenty moze troche,ale niewiele,zawyzylem. Jednak problem ten sam

kostekkosa
09-03-08, 12:30
@Bubusia
chyba zartujesz z tymi procentami... wiesz na czym polega problem nowej matury ? ktos Ci narzuca interpretacje a Ty musisz sie wstrzelic w klucz. z ciekawosci zrobiono badania i Szymborska z analizy i interpretacji wlasnego wiersza wg klucza uzyskala by niewiele ponad 50%. Moim zdaniem jest to ograniczanie pewnych horyzontow myslowych. Bo matura powinna uczyc samodzielnosci a nie wnikania co powinno byc w kluczu i za co sie dostanie punkt a za co nie. Zgadzam sie ze przy obecnym stanie rzeczy 30% nie jest trudne do zdobycia, ale zdobycie satysfakcjonujacego wyniku, a wiec w granicach 80% naprawde wymaga duzych nakladow pracy.

1Gboxer
09-03-08, 12:48
nie zartuje, odnosza sie one(co jest zreszta napisane) do anglistyki i j ang.- tam nie chodzi o twoja interpretacje i pod tym wzgledem to jest akurat zmiana pozytywna. Chodzi o brak sensownej weryfikalnosci, poniewaz wszyscy probujacy dostac sie na ten wydzial maja zazwyczaj ponad 90%. Co do polaka to wlasciwie nie ma egzaminu ustnego, a jesli chodzi o interpretacje to wiadomo ze trzebaby cos tutaj zmienic.Chociaz z tego co wiem(moge sie mylic) sa tez i inne pytania, gdzie nie chodzi o wstrzelenie sie w klucz

kostekkosa
09-03-08, 13:03
pisemna matura z Polaka to dwie czesci:
1. czytanie ze zrozumieniem - tekst publicystyczny i pytania do niego.
2. napisanie wypracowania na wybrany temat - i tu mam najwiecej watpliwosci co do tego egzaminu.

Fakt - matura ustna z Polaka w ogole sie nie jest brana pod uwage. Z gory zaznaczam ze interesuje sie tylko kierunkami typowo technicznymi. Kierunki lingwistyczne i humanistyczne mnie nie obchodza. A wiec w rekrutacji na "moje" kierunki jest tak jak byc powinno. Polski i angielski wystarczy zdac na te 50%. Nadrabia sie matematyka i fizyka, bo jej wskaznik rankingowy jest mnozony razy kilka. Polski jest wazny, ale nie robmy z niego przedmiotu dominujacego na maturze. Ten system ktory obecnie dziala jest bardzo dobry, kto chce isc na cos humanistycznego musi zdac dosc dobrze ten przedmiot, kto idzie na informatyke zajmuje sie matemtyka. A co do tych procentow, nie wiem o jakiej mowisz uczelni, ale musi miec bardzo wysoki poziom nauczania, skoro minimalny wynik procentowy (zakladam mature na poziomie rozszerzonym oczywiscie) to 90%. Obysmy na wszystkich uczelniach mieli taka wyedukowana mlodziez.

1Gboxer
09-03-08, 13:06
pisemna matura z Polaka to dwie czesci:
1. czytanie ze zrozumieniem - tekst publicystyczny i pytania do niego.
2. napisanie wypracowania na wybrany temat - i tu mam najwiecej watpliwosci co do tego egzaminu.

Fakt - matura ustna z Polaka w ogole sie nie jest brana pod uwage. Z gory zaznaczam ze interesuje sie tylko kierunkami typowo technicznymi. Kierunki lingwistyczne i humanistyczne mnie nie obchodza. A wiec w rekrutacji na "moje" kierunki jest tak jak byc powinno. Polski i angielski wystarczy zdac na te 50%. Nadrabia sie matematyka i fizyka, bo jej wskaznik rankingowy jest mnozony razy kilka. Polski jest wazny, ale nie robmy z niego przedmiotu dominujacego na maturze. Ten system ktory obecnie dziala jest bardzo dobry, kto chce isc na cos humanistycznego musi zdac dosc dobrze ten przedmiot, kto idzie na informatyke zajmuje sie matemtyka. A co do tych procentow, nie wiem o jakiej mowisz uczelni, ale musi miec bardzo wysoki poziom nauczania, skoro minimalny wynik procentowy (zakladam mature na poziomie rozszerzonym oczywiscie) to 90%. Obysmy na wszystkich uczelniach mieli taka wyedukowana mlodziez.

Chodzi o anglistykeUW lub kolegia nauczycielskieUW-moje wyp.tez sa tutaj b ukierunkowane na ww kierunki.

kostekkosa
09-03-08, 13:13
no wiesz, UW to renomowana uczelnia, nic wiec dziwnego ze trzeba miec tyle procent. jak bym chcial skladac na informatyke na Poltechnika Warszawska badz Poznanska tez bym musial miec ponad 80% z maty i fizy zebym mogl spac spokojnie. mam tylko nadzieje ze studia na renomowanej uczelni i ich ukonczenie w jakis sposob ulatwia znalezienie dobrej i dobrze platnej pracy. bo chyba o to w tym wszystkich chodzi. ksztalcisz sie po to by robic to co lubisz i otrzymywac za swoja edukacje i prace godziwe pieniadze.

1Gboxer
09-03-08, 13:18
no wiesz, UW to renomowana uczelnia, nic wiec dziwnego ze trzeba miec tyle procent. jak bym chcial skladac na informatyke na Poltechnika Warszawska badz Poznanska tez bym musial miec ponad 80% z maty i fizy zebym mogl spac spokojnie. mam tylko nadzieje ze studia na renomowanej uczelni i ich ukonczenie w jakis sposob ulatwia znalezienie dobrej i dobrze platnej pracy. bo chyba o to w tym wszystkich chodzi. ksztalcisz sie po to by robic to co lubisz i otrzymywac za swoja edukacje i prace godziwe pieniadze.

Tak jak piszesz powinno byc, jest roznie,ja np konczylem UW a dokladnie ils-instytut lingwistyki stosowanej 10 lat temu, na kase nie narzekam jakos wyjatkowo, ale wiem ze roznie bywa, no ale podobnie jest ze wszystkim,jesli bylbym np nauczycielem w szkole panstwowej pewnie bym narzekal.

globus25
09-03-08, 19:01
Ja z angielskiego bez zaglądania do jakich kolwiek wycieków itp. możliwych pytań itd. dostałem 94 % :)

1Gboxer
09-03-08, 19:34
No fenomen jestes:)