PDA

View Full Version : Oscary 2008: "To nie jest kraj dla starych ludzi" najlepszym filmem

1Gboxer
25-02-08, 09:27
"To nie jest kraj dla starych ludzi" braci Coen to najlepszy film 2007 roku według Amerykańskiej Akademii Filmowej. "Katyń" bez Oscara, "Piotruś i wilk" nagrodzony.

Najlepszym filmem ubiegłego roku był według Akademii "To nie jest kraj dla starych ludzi" (http://film.onet.pl/13328,film.html) braci Coen. Twórcy odebrali także statuetkę za reżyserię. Ten mroczny dramat to opowieść o myśliwym Llewelynie Mossie, który znajduje niedaleko granicy z Meksykiem paczkę heroiny, dwa miliony dolarów i wielu zabitych. Zabiera ze sobą pieniądze. Oczywiście obie strony nieudanego interesu chcą odzyskać stracone pieniądze i narkotyki, a także zabić wszystkich świadków. W ten sposób Moss wraz z całą rodziną musi ukrywać się. Nasłany na niego morderca nie ma łatwego zadania, gdyż Moss służył w wojsku i umiejętność zacierania po sobie śladów ma doskonale opanowaną.

Andrzej Wajda nie odebrał Oscara za "Katyń" (http://film.onet.pl/12728,film.html). W kategorii najlepszy film nieanglojęzyczny zwyciężył austriacki obraz "Fałszerze". Nagrodę dostała natomiast polsko-brytyjska krótkometrażowa animacja "Piotruś i wilk" (http://film.onet.pl/13591,film.html).
W kategoriach aktorskich bez większych niespodzianek. Daniel Day-Lewis to najlepszy aktor pierwszoplanowy ("Aż poleje się krew"). Javier Bardem odebrał statuetkę za najlepszą kreację drugoplanową w filmie "To nie jest kraj dla starych ludzi". Marion Cotillard nagrodzono za rolę Edith Piaf w filmie "Niczego nie żałuję". Natomiast najlepszą aktorką drugoplanową okazała się Tilda Swinton dzięki roli w obrazie "Michael Clayton"

makor86
25-02-08, 11:58
I dobrze. No country for old men nie dość, że najlepszym filmem roku to bym powiedział, że najlepszym od czasu apokalipsy!

cavecave
25-02-08, 12:42
Za najlepszy scenariusz adaptowany uznano ten napisany przez braci Coen do obrazu "To nie jest kraj dla starych ludzi", a za oryginalny - scenariusz autorstwa Diablo Cody do komedii "Juno".

"Pokuta" otrzymała nagrodę za muzykę, a najlepszą piosenką okazała się "Falling Slowly" z filmu "Once". Najlepsze zdjęcia nakręcił Robert Elswitt do "Aż poleje się krew". "Ultimatum Bourne'a" wyróżniono w kategoriach technicznych, takich jak montaż i dźwięk.

pr0ximo
25-02-08, 12:48
I dobrze. No country for old men nie dość, że najlepszym filmem roku to bym powiedział, że najlepszym od czasu apokalipsy!
Wygrał jeden z moich ulubionych filmów tego roku.Wybór niskobudżetówki dowodzi że w kinie liczy sie pomysł i talent,to jest pocieszające.
"Katyń" to dobry film,ale nie wybitny.Od czasu Kieślowskiego nie widziałem rodzimej produkcji nad którą chciałbym się zatrzymać.Nie kręci mnie kino Kutza,Kolskiego czy Zanussiego albo Wajdy.Ja już tym panom dziękuję.
Jeszcze ci aktorzy młodego pokolenia.Przy takich postaciach jak Zamachowski,Kondrat czy Ewa Dymna,to zwykłe bufonowate wymoczki,beztalencia.

kamil1993crytek
25-02-08, 15:34
,,To nie jest kraj dla starych ludzi'' jest bardzo dobrym filmem i nie dziwie się że dostał oscara. Film osobiście bardzo mi się podobał a ,,Katyń'' jest filmem dobrym ale najwidoczniej nie na tyle by zdobyć oscara ale życzę panu Andrzejowi Wajdzie by jego następny film (jeśli jakiś będzie) zdobyl oscara :)

bruder11
26-02-08, 10:06
no krytycy poszli na łatwizne,wybrali prosty jednowątkowy temat bez konsekwencjii(fałszerze).Zagrali bezpiecznie, a co do najlepszego filmu--piękny w swojej prostocie
Największ niespodzianka.....Kamiński bez oscara

mrks1
26-02-08, 13:10
Wygrał jeden z moich ulubionych filmów tego roku.Wybór niskobudżetówki dowodzi że w kinie liczy sie pomysł i talent,to jest pocieszające.
"Katyń" to dobry film,ale nie wybitny.Od czasu Kieślowskiego nie widziałem rodzimej produkcji nad którą chciałbym się zatrzymać.Nie kręci mnie kino Kutza,Kolskiego czy Zanussiego albo Wajdy.Ja już tym panom dziękuję.
Jeszcze ci aktorzy młodego pokolenia.Przy takich postaciach jak Zamachowski,Kondrat czy Ewa Dymna,to zwykłe bufonowate wymoczki,beztalencia.
dokladnie, chyba urodzilem sie za pozno, teraz naprawde interesujace i przykuwajace filmy tylko w offie kreca, ale co do Wajdy to ciagle mam nadzieje, ze pozegna sie w wielkim stylu

ksylian
27-02-08, 15:36
Film braci Coen jest naprawde niezly ale bardziej podobal mi sie "Into the Wild" Sean'a Pen'a, wyjatkowe kino.
I tak dobrze ze nie wygralo jakies komercyjne gowno.

Konrad9991
27-02-08, 16:26
oglądałem ten film. Za "wolny" trochę dla mnie ten film. bardzo zwięzła fabuła, końcówkę też zepsuli (dziwne i niewyjaśnione okoliczności zabicia głównego bohatera:/) - Moje zdanie

KAMILOS90
27-02-08, 20:19
Film mi sie srednio podobal :/ Troszke za dlugo rozwija sie akcja i szczerze mowiac jak go pierwszy raz ogladalem to po pół godziny usnalem :) Najbardziej podczas tej gali zawiodlem sie na nagrodzie za efekty specjalne.Jak dla mnie bezkonkurencyjnym filmem w tej kategorii byli Transformersi a tu ZONK Złoty kompas :/......zal

szymono
27-02-08, 20:21
Jak najbardziej zasłużenie. Co do Katynia vs Fałszerze nic nie powiem bo jeszcze ich nie oglądałem.
dokladnie, chyba urodzilem sie za pozno, teraz naprawde interesujace i przykuwajace filmy tylko w offie kreca, ale co do Wajdy to ciagle mam nadzieje, ze pozegna sie w wielkim stylu No ale czasem się zdarzy dobra produkcja: "Labirynt Fauna", "Iluzjonista", "Pachnidło".
A Wajda już dostał Oscara.

ksylian
27-02-08, 21:37
Z najnowszych dorzucilbym jeszcze "Stardust", "Michael Clayton" i "Into The Wild"

mrks1
27-02-08, 21:50
Jak najbardziej zasłużenie. Co do Katynia vs Fałszerze nic nie powiem bo jeszcze ich nie oglądałem.
No ale czasem się zdarzy dobra produkcja: "Labirynt Fauna", "Iluzjonista", "Pachnidło".
A Wajda już dostał Oscara.

chodzilo mi o polskie kino i o tzw. szkole polska i jej tradycje, ktore definitywnie skonczyly sie jakies 20 lat temu
ten styl czynil te filmy wyjatkowymi
teraz mozna juz tylko nawiazywac do niego (Duze zwierze, Persona non grata)
co do Wajdy to czekam na cos wartego jego nazwiska, bo na chyba na Pannie Nikt sie jakby wyczerpal
jest dobry, ale nie kreci juz na swoja miare
w kinie swiatowym to oczywiscie, ze
cos sie znajdzie
Pachnidlo - bardzo ciekawa fabula i narracja

szymono
27-02-08, 22:04
A no tak szkoła polska. Rzeczywiście teraz jeszcze Stuhr się broni swoimi filmami. No a Wajda rzeczywiście nic dawno ciekawego nie nakręcił i chyba już nic na miarę "Kanału" czy "Człowieka z żelaza", sądząc po jego ostatnich filmach, nie nakręci.

ksylian
27-02-08, 22:24
Wajda to taki komercyjny rezyser w tej chwili. Jego nazwisko gwarantuje producentom profity ale juz niestety nie dobre kino.

szymono
29-02-08, 23:25
Właśnie obejrzałem "Katyń", a wczoraj "Fałszerzy". Bezapelacyjnie "Fałszerze" są o wile lepszym filmem od "Katynia". Zupełnie zasłużenie dostał ten film Oscara.