View Full Version : 5 zł za litr PB 95!
Notowania ropy na nowojorskiej giełdzie osiągnęły rekord. Po raz pierwszy w historii 100,1 USD za baryłkę trzeba było zapłacić na zamknięciu notowań.
- Notowania mogą się utrzymywać powyżej 100 USD, szczególnie w okresie letnim, kiedy przypada szczyt cenowy - mówi Urszula Cieślak, analityk BM Reflex. Przełoży się to również na polski rynek paliw.
Kierowcy muszą się liczyć z tym, że im bliżej lata, tym więcej będą płacić za tankowanie. - W sezonie wakacyjnym na niektórych stacjach za litr benzyny możemy zapłacić nawet 5 zł - przewiduje Urszula Cieślak.
oj jak benzyna pójdzie w górę to za wszystko będziemy więcej płacić....
Niedługo wszyscy na rowery sie przesiądom jak tak dalej będzie.
No czarno to widzę. http://smilies.sofrayt.com/%5E/9/help.gif
gutekck1982
21-02-08, 22:28
Na szczęście na chwilę obecną nie mam auta i nie planuje zakupu.
Ale współczuje kierowcą.
moj pali 15 na 100 bedzie trzeba naprawde rower kupic;)
kostekkosa
22-02-08, 13:48
szkoda ze egipt czy arabia saudyjska leza tak daleko ;-)
bastek1988
22-02-08, 14:52
No wcale sie nie zdziwię jak bedzie tyle kosztować. To samo było jak ceny za benzynę wzrosły do 3 zł potem do 4 teraz do 5 i tak w koło bedzie. Po prostu trzeba bedzie sie pogodzić i płacić. Moja bryczka biere mi te około 250 miesięcznie, ciekawe ile teraz beda bulił :| No cóż rowerem też moge jeździć bo lubie ino problemem jest zostawienie go kajś aby mi go nie jeb*i
niezbyt pocieszajace wiadomosci szczegolnie jak sie wydaje sporo miesiecznie na paliwo.
ceny winduja od jakis 2 lat non stop. byla lekka obnizka na gieldzie i jakas obnizka akcyzy ale to byl chwilowy spadek, cena caly czas pnie sie do gory :(
a w portfelu ubywa
Konrad9991
22-02-08, 21:00
Możliwe że zdrożeje do 5 zł :/
Na pewno zdrożeje do 5 jak nie więcej, cena gazu też ciągle rośnie
Już kiedyś było tak,że ceny oscylowały w granicach 4,90,ale na szczęście potem spadło,chociaż wtedy też mówili,że cena drastycznie podskoczy i przekroczy 5zł.
No zobaczymy jak to będzie,wzrost ceny będzie oznaczał,że ludzie będą mniej jeździć i w gruncie rzeczy wszyscy na tym stracą :p
No ja na piechtę do roboty 60km nie będę dreptał niestety.
Kup rower bedzie szybciej :)
A na serio to moim zdaniem przyszłoscią nie są hybrydówki jak to teraz mówią (one tez przeciez spalają benzyne, tyle ze sporo mniej)
Przyszloscia sa samochody z napedem wodorowo-tlenowym
Do jednego zbiornika pakujemy wodór, do drugiego tlen. W silniku powstają dziwne reakcje itd. :P I powstaje w takim wyniku woda.
Ale odzyskanie czystego wodoru jest drogawe tak o zeby jezdzic, na skale przemyslową.
A i wodór jest wybuchowy :D
0lek żadne dziwne reakcje tylko po prostu spalanie wodoru ;p
telemonter
01-03-08, 09:06
Kierowcy muszą się liczyć z tym, że im bliżej lata, tym więcej będą płacić za tankowanie. - W sezonie wakacyjnym na niektórych stacjach za litr benzyny możemy zapłacić nawet 5 zł - przewiduje Urszula Cieślak.
i dlatego nadal bardzo opłacalnym rozwiązaniem jest instalacja LPG, ja płacę 2.19 - 2.29 za litr gazu i nie wyobrażam sobie abym miał wlewać paliwo po 5 za litr
nextepisode1
02-04-08, 17:12
Zostaje czekac na E85 czyli 70-85 proc. bioetanolu i 15-30 proc. benzyny. Cena ok 3zl za litr
Konrad9991
02-04-08, 19:29
i dlatego nadal bardzo opłacalnym rozwiązaniem jest instalacja LPG, ja płacę 2.19 - 2.29 za litr gazu i nie wyobrażam sobie abym miał wlewać paliwo po 5 za litr
samochód na gaz więcej spala litrów gazu niż samochód na benzynę a po drugie sama instalacja w nowszych samochodach kosztuje ponad 2,500 tyś zł więc nie wiem czy tak oplaca się teraz instalować gaz w samochodzie.
konrad - jasne ze sie oplaca, gazu spala sie tylko nieco wiecej niz benzyny poza tym on drozeje wolniej i jest sporo tanszy..
skumaj ten fajny kalkulatorek -
http://www.autocentrum.pl/?FF=148
:)
Zwraca się po 20 tyś. - 30 tyś. kilometrów.
W tamtym roku identycznie straszyli .. tylko ,że cena baryłki była o wiele niższa .. teraz jest wysoka , ale dolara jest na szczęście tani .. i dlatego cena benzyny jest w miarę stabilna ... wydaje mi sie ze powinna być i tak trochę niższa ... ;-)
vBulletin® v3.7.2, Copyright ©2000-2009, Jelsoft Enterprises Ltd.