PDA

View Full Version : Telekomunikacja karze za brak telefonu

cavecave
18-02-08, 11:58
- Zmieniłem adres więc poprosiłem Telekomunikację Polską o przeniesienie Neostrady pod mój nowy adres - opowiada Czytelnik GK24.pl z Koszalina. - Byłem w szoku gdy okazało się, że muszę zapłacić ponad 1000 złotych za zerwanie umowy.

Jak informuje serwis, Czytelnik problemu by nie miał gdyby prócz Neostrady posiadał stacjonarny telefon TP SA, ale tak się składa, że od dawna nie korzysta z telefonii stacjonarnej.

- Jeśli klient Neostrady równocześnie korzysta z usługi telefonicznej na tym samym łączu i chce dokonać zmiany lokalizacji zarówno POTS (usługi telefonicznej), jak i Neostrady, to TP rozwiązuje z klientem umowę na Neostradę i nie nalicza opłat dodatkowych - wyjaśnia Liliana Kulesza, rzecznik pomorskiego oddziału TP SA. - Klient może w nowej lokalizacji zamówić Neostradę w aktualnie obowiązującej promocji.

Jeśli zaś nie posiada telefonu stacjonarnego może się znaleźć w kłopotliwej sytuacji. Polityka TP SA jest jasna - nagradzanie wiernych klientów i karanie tych, którzy wybierają innych operatorów, dodaje GK24.pl.

Lilianna Kulesza tłumaczy: - TP nie świadczy usługi przeniesienia Neostrady tp. Oznacza to, że w przypadku zmiany adresu zamieszkania klienta obecna umowa na usługę Neostrada tp musi zostać rozwiązana. Jeśli jest to umowa lojalnościowa, to od klienta będzie pobrana opłata dodatkowa. Bez dodatkowej opłaty można rozwiązać tylko umowę o Neostradę, która jest zawarta na czas nieokreślony.

Wysokość kar umownych za zerwanie umowy lojalnościowej określona jest w cenniku każdej promocji - by się dowiedzieć, ile może nas kosztować rezygnacja z Neostrady trzeba uważnie przeczytać umowę. Tak na marginesie: umowy warto czytać bardzo uważnie jeszcze przed ich podpisaniem, dzięki temu można uniknąć wielu przykrych niespodzianek, dodaje.

Czytelnika serwisu, takie tłumaczenie nie satysfakcjonuje, czytamy dalej. Uważa, że dzieje mu się krzywda. Nie zamierzał rezygnować z Neostrady, chciał tylko z niej korzystać pod innym adresem. Postanowił walczyć z TP SA, w czym ma mu pomóc miejski rzecznik praw konsumenta. Biorąc jednak pod uwagę treść umowy, którą podpisał, jego szansę nie wygrana nie są duże.

(ź) GK24.pl

kostekkosa
18-02-08, 12:23
malo kto czyta to co podpisuje, a szkoda :/ po tym jak sie nacialem na pewnej firmie, produkujacej sprzet elektroniczny i telekomunikacyjny, nauczylem sie jednego - czytac umowy i sprawdzac warunki gwaranancji. a co do TP to powiem krotko: jak najdalej od monopolu TP, mam nadzieje ze wkrotce TP nie bedzie juz monopolista, moze wtedy zaczna dbac o klientow. sam mialem z nimi przykre doswiadczenia kilka lat temu, gdy bylem abonentem tej sieci i mialem zamowiony pakiet internetowy 30h na ISDN. po czasie wypowiedzenia umowy naliczyli mi abonament na kolejny miesiac, i to kilka razy drozszy (tluamczac sie tym, ze skonczyla sie 'promocja'). Na szczescie po kilku reklamacjach i malej awanturze odliczyli mi ta kwote od kolejnego rachunku. dzis jestem szczesliwym uzytkownikiem telefonu komorkowego :)

buttom1
18-02-08, 12:46
przed podpisaniem lepiej dzien poswiecic i poczytac co i jak, niz pozniej zalowac i placic za lenistwo i gierki tp
w umowie z tp zawsze sa jakies kroczki jak nie znajdziemy ich to znaczy ze slabo czytalismy, trzeba czytac az do skutku

szymono
18-02-08, 17:00
TYlko, że niestety nie zawsze masz wybór operatora

cavecave
18-02-08, 22:55
przed podpisaniem lepiej dzien poswiecic i poczytac co i jak, niz pozniej zalowac i placic za lenistwo i gierki tp
w umowie z tp zawsze sa jakies kroczki jak nie znajdziemy ich to znaczy ze slabo czytalismy, trzeba czytac az do skutku

..czasami jest tego naprawdę dużo a pozatym jest napisane językiem niezrozumiałym dla zwykłych śmiertelników i ta czcionka o rozmiarze 3-5.....

gomez6600
27-02-08, 01:49
aha dzienki ;d

gomez6600
27-02-08, 01:57
jeszcze parę dni i już będę miał spokój z ta telekomuną nigdy do nich nie wrócę

ksylian
28-02-08, 19:13
nie ma nic gorszego od monopolu ... nie, zaraz - jest!
jest giga monpol TP :lol:

buttom1
28-02-08, 19:23
..czasami jest tego naprawdę dużo a pozatym jest napisane językiem niezrozumiałym dla zwykłych śmiertelników i ta czcionka o rozmiarze 3-5.....

to tym bardziej trzeba byc podejrzliwym i przylozyc sie do przeczytania lub poprosic kogos jeszcze zeby przeczytal i powiedzial co o tym mysli,

zgadzam sie z tym, ze zazwyczaj jest tego duzo i malym drukiem, ale z punktu prawnego to jest to w umowie, na ktora sie zgadzamy podpisujac ja,

trzeba byc uwaznym, ale fakt faktem jest monopol

gomez6600
28-02-08, 22:38
To jak ja zrezygnowałem z umowy bo mi się z konczy neostrada poszedłem do tych oszołomów 30 dni przed zakończeniem, i zrezygnowałem teraz wziąłem netie telefon razem z internetem chyba nie zapłace kary ??

ksylian
28-02-08, 22:47
nie zaplacisz bo juz zrezygnowales weic moga ci skoczyc.
chodzi o klientow ktorzy nadal maja wazna umowe.