View Full Version : CZy jesteś za maturą z religii
Sam nie wiem co o tym sądzić , myślą że da sie zmusić do uczenia religii a chyba nie oto chodzi. Młodzież trzeba zachęcić.
Łukasz2008
08-12-07, 12:29
Nie i tak sam nie wiem
Oczywiscie, ze nie. Wszyscy widzimy jaki jest stosunek uczniow do religii. Tak jak kyrcer powiedzial mlodziesz trzeba zachecic, a nie zmusic...
kostekkosa
08-12-07, 12:33
religia jako przedmiot dodatkowy moglaby byc. ale nie w takim wymiarze jak to jest teraz prowadzone na lekcjach :) jesli juz by mieli zrobic mature z religii to powinna zawierac przede wszystkim wiedze, a nie podejscie ludzi do religii. ale znowu by sie pojawil problem, czy wiedza o jednej religii czy o wielu. IMO tem at do glebszej do dyskusji, wiec nawet nie chce sobie nim glowy zaprzatac ;)
Mature będe pisał dopiero za 4 lata, ale jak już będe pisał to nie chciałbym żeby była na niej religia, nie wiem po co to komu ? Ehh nudzi im sie i wymyślają... Religia na maturze :hahaha:
lukasz3001
08-12-07, 12:38
raczej tak jezeli kogos to interesuje ma zamiar isc do seminarium to dlaczego mial by nie napisac matury z tego co go interesuje, magik ale on ma nieyc obowiazkowa tylko jezeli kos by chcial ja pisac to by pisal
Nie! Nie! I jeszcze raz nie!
To głupota...
Moja katechetka chodzi teraz po szkole dumna jak paw bo jej przedmoit stał się ważny...
To jest żałosne,zmuszać ludzi do uczęszczania.
W tym roku idę do bierzmowania i poprzedni miesiąc cały codziennie o 18:30 do kościoła na różaniec...
A tak to mamy kartki i co piątek i niedziela do kościoła...
Żygać się chce...
I tak przez cały rok...
W ciągu roku można nie być tylko 10 razy bo inaczej oblałeś...
Troszkę zboczyłem z tematu...:|
Jestem jak najbardziej na nie!
Jeśli jeszcze by była jako przedmiot dodatkowy to w miarę,ale jako obowiązkowy...nigdy!!!
Mało im,że dodali ocenę z religii do średniej?Ehh
TYlko z czego by były pytania? Z pacierza? Czy z technik klękania?
Nie bo to obraza i beznadzieja
chory pomysł religia z powrotem do kościoła
Nie !
Nic więcej nie pisze,bo nawet nie chcę mi się tego komentować .
jak ktos chce sie uczyc religii i zdawac ja na maturze to czemu nie
Uczy to się każdy wierzący . Co z tymi niewierzącymi ? Będą wyjątki ?
chodzi mi o mature , przeciez nikt ci nie kaze zdawac geografii czy fizyki obowiazkowo takze religia byla by dla tych co chca
A czego będzie sie uczył? Pacierza?
pytania z bibli moze , a nie wiem dajcie mi spokoj ;), ja tylko powiedzialem ze mi to nie przeszkadza , niech sobie robia co chca , ja napewno bym tego nie zdawal
A czego będzie sie uczył? Pacierza?
jest przecież Stary i Nowy Testament.:wink:
Teologia jest obszerną dziedziną nauki,miałem kiedys Etykę i nie jest łatwo.Na poziomie licealnym to jednak na maturze powinien byc obowiązkowo polak i matma plus do wyboru a nie religia czy w-f.Matura ma byc weryfikacją wiedzy i dojrzałosci...Mam szczęście że na starej maturze byłem;-)
pytania z bibli moze , a nie wiem dajcie mi spokoj ;), ja tylko powiedzialem ze mi to nie przeszkadza , niech sobie robia co chca , ja napewno bym tego nie zdawal
Hihi to po co się zgadzasz na maturę z religii?]:->
bulalol czyli będziesz się uczył legend i mitów? I kto to i jak ma weryfikować?
Ale czemu wy się tak rzucacie od razu nie jak ktoś chce być księdzem lub zakonnicą to czemu ma nie zdawać ja osobiście nigdy bym tego przedmiotu nie zdawał bo za bardzo do kościoła się mi nie chce chodzić a co dopiero maturę pisać :P
A jak ktoś chce zostać sportowcem to powinien z Wf? A jak żołnierzem? A jak prostytutką?
Z prostytutką będzie trochę gorzej ,hehe ^^ .
1) Jak zadowolić klienta ?
2) Kiedy pobrać opłatę ?
3) Czy trzeba mieć przy sobie prezerwatywę ?
Lol xD
gutekck1982
04-01-08, 02:10
Matura z reli no bez przesady. Takie rzeczy to tylko w Polsce przejść mogą. Poroniony pomysł.
ja jestem za matura z religii prosty przedmiot będzie łatwo zdać.
Wolicie zdawać matmę czy histe ?????:wacko:
Ja jestem "za" maturą dobrowolną, kto chciał mógłby zdać. Ja bym tego nie robil.
Z czego by były pytania? Heh... pytań jest od groma! Teologia to bardzo obszerna dziedzina. Jak myślisz czego uczą się klery w seminarium przez te kilka lat?
Szymono, Twoje pytania stają się żałosne więc daruj sobie kolejne posty. Widać że nie masz pojęcia o maturze.
BTW... Że też kurcze obowiązkowy jest egzamin z polskiego. Nie cierpie tego przedmiotu! Jak już widzę że mam coś zinterpretować to krew mnie zalewa, skad ja mam wiedziec co autor mial na mysli piszac dany wiersz itp?
Czysty ścisłowaca ze mnie. Liczy się tylko mata, fiza, mata :D :D
Przecież jęsli nawet by była matura z religii, to z pewnościa jako przedmiot wybrany. A wtedy to może sobie być.
ja jestem za matura z religii prosty przedmiot będzie łatwo zdać.
Wolicie zdawać matmę czy histe ?????:wacko:
Nie zgodzę się z tobą religja to głównie teologia. Jako przedmiot nie jest prosta.
A pozatym żyjemy w demokratycznym państwie a co za tym idzie powinniśmy mieć wolność wyboru. Co by było gdyby wchodząc do sklepu miałbyś ograniczony wybór. Np. zamiast kupić sobie świeży chleb, miałbyś do wyboru tylko czerstwy chleb, pomimo tego że widziałbyś świeży chleb na półce.
I co spodobało by ci się ???.
szymono daj spokuj widzisz w ogóle co piszesz jeszcze ten sprotoweic przejdzie ale prostytutka. albert232 ja będe zdawał mature rozszerzoną z matymy i co w tym takiego strasznoego ba nie wiem a co do histy to naprawde strach. Rufusik co do tego polskiego to blee ale polski jest ważny i pomimo tego że nienawidze tego przedmiotu to powinnien być na maturze bo za bie długo połowa polaków była by analfabetami.
jak najbardziej za. matura bylaby z wiedzy o religiach (sporo w tym filozofii i historii) wiec taka prosta by nie byla. jesli kogos to interesuje to nie ma przeciwwskazan
Z czego by były pytania? Heh... pytań jest od groma! Teologia to bardzo obszerna dziedzina. Jak myślisz czego uczą się klery w seminarium przez te kilka lat?
Szymono, Twoje pytania stają się żałosne więc daruj sobie kolejne posty. Widać że nie masz pojęcia o maturze.Żałosna to jest Twoja wypowiedź. Bez matury z polskiego? Chcesz by analfabetą? Już Ci nie wiele brakuje bo nie umiesz czytać ze zrozumieniem prostego tekstu. Matura ma być z religii!! Nie z teologi ani religioznawstwa. To również odpowiedź do Ciebie grigory
Ja nie mam pojęcia o maturze? Za to Ty pewnie masz?! A co jesteś profesorem czy egzaminatorem?
chyba sprawą oczywista jest, ze matura z religii bylaby matura z wiedzy o religiach a nie sprawdzianem wiary :-)
chyba sprawą oczywista jest, ze matura z religii bylaby matura z wiedzy o religiach a nie sprawdzianem wiary :-)
Dokładnie tak.
A z tą matura z pola to tak się tylko "rozmarzyłem"...
Poza tym pisać, czytać potrafie, a na cholere mi jakieś abstrakcyjne wiersze o których zapominam po tygodniu.
no jak najberdziej
Kościół popelnil blad, ze jasno nie wytlumaczyl o co chodzilo z tym pomyslem
przeciez to mialby byc dodatkowy przedmiot do wyboru, glownie dla osob wybierajacych sie na uczelnie katolickie i do seminariow
no ale nie wierze, ze ktos mogl pomyslec, ze bedzie to odpytywanie z pacierza
chyba sprawą oczywista jest, ze matura z religii bylaby matura z wiedzy o religiach a nie sprawdzianem wiary :-) Oczywista ale dla kogo?
Kościół popelnil blad, ze jasno nie wytlumaczyl o co chodzilo z tym pomyslem Z wypowiedzi hierarchów KK ani razu nie usłyszałem, ze matura miałaby obejmować szerokopojęte religioznawstwo i obejmowa wszystkie religie. Jeśli się mylę to podaj linka do takiej wypowiedzi, która by na to wskazywała.
moze sie myle, jesli tak to mnie popraw, ale czy mowili, ze bedzie pbejmowala tylko religie katolicka
ja w liceum na lekcjach religii mialem kilka godzin poswieconych zagadnieniom zwiazanym z innymi wielkimi religiami swiata (buddyzm, islam, judaizm) i z tego co sie orientuje jest to w programie nauczania tego przedmiotu
inna sprawa, ze odnosze wrazenie iz wiekszosc wypowiadajacych sie tu osob nigdy na omawiane zajecia nie chodzila
moze sie myle, jesli tak to mnie popraw, ale czy mowili, ze bedzie pbejmowala tylko religie katolicka
Widzę , że problem z czytaniem masz. Więc jeszcze raz: Z wypowiedzi hierarchów KK ani razu nie usłyszałem, ze matura miałaby obejmować szerokopojęte religioznawstwo i obejmowała wszystkie religie. Jeśli się mylę to podaj linka do takiej wypowiedzi, która by na to wskazywała.
Cytat z wypowiedzi bp Wielgusa: "warto jednak o tym pomyśleć, gdyż brak tego przedmiotu na maturze "jest niedowartościowaniem, spychaniem na margines, pewnej określonej wiedzy". Hierarcha podkreślił, że ci, który nie przeszli przez lekcję religii, nie rozumieją właściwie kultury europejskiej. "Kto nie zna Biblii, nie rozumie malarstwa; nie rozumie literatury, która jest pełna odniesień biblijnych. Nie widzę powodu, żeby religia nie miała być przedmiotem tak samo ważnym jak inne. Skoro można zdawać egzamin maturalny z wiedzy o tańcu, to dlaczego nie z religii". Myślisz, że kk zależy aby uczyć się o judaizmie, islamie i buddyzmie?
widze, ze problem z czytaniem masz
twoje lewackie poglady mnie nie interesuja, ale nie mow mi na czym zalezy i nie zalezy Kościolowi
nauka o innych wielkich religiach swiata jest w programie (przynajmniej byla za moich czasow) i chyba logiczne, ze byloby to tez na maturze
bez urazy, ale dyskusje z toba wydaja mi sie troche jalowe
napisz cos jeszcze zebys mial to ostatnie slowo
pzdr
Oj chyba się nie obrazisz jak nasz Prezydent?
Nikt Cię nie trzyma przy tej dyskusji. Skoro brak Ci argumentów merytorycznych tylko powtarzasz banialuki serwowane przez purpuratów to zmykaj na paciorek.
hehe, to ty mnie chcesz obrazic, a ja zasciankowy wsteczniak chyba Cie nie rozumiem bo nie wiem o jakich banialukach mowisz
sprawa jest przeciez prosta, religia jest przedmiotem jak kazdy inny, nieobowiazkowym z racji wolnosci przekonan zagwarantowanej nam w konstytucji. rozni sie moze nieco od innych przedmiotow wykladanych w szkole z uwagi na swoj interdyscyplinarny charakter - filozofia, teologia, literatura itd.
jesli ktos wyraza taka chec to dlaczego mu tego nie umozliwic
wolnosc przekonan dziala w obie strony
troche tolerancji panie postepowy
rozni sie moze nieco od innych przedmiotow wykladanych w szkole z uwagi na swoj interdyscyplinarny charakter -
Tak rózni się ale dlatego, że jest oparty w większości na mitach i legendach.
no taki duzy chlopiec a nie moze zrozumiec, ze to czy i w co wierzysz to Twoja sprawa i nikt nie ma zamiaru ingerowac w Twoje przekonania
nie chesz - nie uczysz sie zadnych legend i mitów (swoja droga mitologia tez jest na jezyku polskim)
przeciez to mialby byc przedmiot DO WYBORU
przeciez to mialby byc przedmiot DO WYBORU TYlko zauważ, że w tym momencie zostaje zachwiana równowaga pomiędzy możliwością zdawania przedmiotów opartych na rzetelnej wiedzy i faktach i obiektywnie wymiernych, które są do nauki trudniejsze od wiedzy z ideologii religii sensu stricto (bo nie mówimy tu o religioznawstwie).
Więc dlaczego nie zrobić matury z astrologii, wf czy przysposobienia obronnego.
nie no glupi jestem, nie rozumiem zupelnie o czym do mnie mowisz
jaka rownowaga, jaka ideologia
chodziles kiedys na religie, masz pojecie czego tam ucza, bo wydaje mi sie ze nie
jesli problematyki zagadnien moralnych, etycznych, filozoficznych oraz tematow zwiazanych z historia i biblia, czyli tematyki 'sensu stricto':D humanistycznej nie mozna nazwac rzetelna wiedza to ja naprawde juz sie gubie
i co to znaczy fakty obiektywnie wymierne?? czy to cos co mozna sprawdzic i udowodnic empirycznie, czy tez chodzilo ci o cos innego
moze kiedys konwersacje na gg przeniesiemy bo zaintrygowal mnie Twoj tok rozumowania
=======edit
nie rozmawiamy tu o tym dlaczego nie ma matury z przysposobienia obronnego i czegos tam jeszcze
przedstawilem moje zdanie dlaczego jestem za religia jako przedmiotem do wyboru na marurze
zaloz nowy temat to pogadamy o WFie
Ja chodziłem na religię i wiem o czym mnie tam uczyli. Jak zagadnienia moralne czy etyczne możesz nazwać wiedzą?! Czym chcesz to zmierzyć i jakie kryteria zastosować? Religioznawstwo tak, religia nie.
filozofia jest galezia wiedzy i w niej sie mieszcza ww zagadnienia
na egzaminie nikt nie weryfikowalby stosunku maturzystow do zagadnien natury moralnej bo byloby to sprzeczne z prawem
sama wiedza i umiejetnosci
Filozofia tak, ale tu chodzi bardziej o filozofię religii. I w dodatku raczej katolickiej tylko. Z tego co piszesz wynika, że jesteś za religioznawstwem po części a nie za religią katolicką na maturze. Więc się zdecyduj.
never after
05-01-08, 17:45
oczywiscie ze nie ...kto to wogole wymyslił pewnie maczał rydzyk w tym palce
ja sie zdecydowalem
moze mnie nie zrozumiales, ale inaczej juz tego nie umiem wytlumaczyc
Tnie wiem czy się zdecydowałeś bo piszesz, że jesteś za maturą z religii katolickiej a twierdzisz, że na tej religii uczą religioznawstwa, co jest dosyć dziwne.
nigdzie nie napisalem, ze jestem za matura z 'religii katolickiej'
a Pan zdaje sie mowil, ze uczeszczal, ja tez uczeszczalem i mialem pare zajec poswieconych innym religiom co juz trzeci raz powtarzam
nigdzie nie napisalem, ze jestem za matura z 'religii katolickiej'
a Pan zdaje sie mowil, ze uczeszczal, ja tez uczeszczalem i mialem pare zajec poswieconych innym religiom co juz trzeci raz powtarzam
Ale powiedz mi jak jest teraz nauczana religia w szkołach? Prawosławna? Protestancka? A może islam? Podpowiem - katolicka. Więc chyba jasne, ze skoro biskupi katoliccy chcą żeby matura była z religii, to z religii katolickiej! Ja na religi nie miałem ani elementów religioznawstwa, ani elementów teologii, ani elementów innych wierzeń. Moi znajomi również. Więc może masz wyjątkową osobę która uczy cię katechezy.Czy to ksiądz, czy świecki katecheta? Czy uczy wg programu zatwierdzonego przez Episkopat?
po pierwsze to katechezy juz mnie nikt nie uczy
po drugie mialem elementy wymienione przez Ciebie i wydaje mi sie, ze to jednak jest w programie nauczania, jak chcesz to sprawdz
a po trzecie kolejny raz mowie, ze jest to wiedza a nie wpajanie na sile wartosci reprezentowanych przez Kosciol
moze masz jakis uraz do tych zajec, ale u mnie przebiegaly one na zasadzie dyskusji opartej wlasnie na wiedzy ktora zdobylem na lekcjach religii jak i na innych zajeciach
Cały czas przedstawiasz wizję swoich lekcji religii ale tak nie jest wszędzie. Skoro tak było u Ciebie to miałeś fajną katechezę i tyle.Gdzie indziej jest inaczej tam jest wpajanie pewnych wartości. Z tego co wiem elementów które Ty miałeś na religii nie ma w programie nauczania.
Zdecydowanie NIE. lewy72 ma 100%-ową rację
jako dodatkowy przedmiot- czemu nie. inna sprawa, to po co komu religia po maturze? Na studia filozoficzne i teoligiczne owszem, ale i teraz ludzie się dostają bez religi. Jako przymusowy przedmiot jestem zdecydowanie na NIE. sprawa wyznania to indywidualna kwestia, i nie widze sensu, żeby kogokolwiek zmuszać do tego.
Pozdrawiam
TheHeartless
19-10-08, 17:21
No pewnie ze nie. Glowe zawracaja. Z takiego przedmiotu ciezko jest wyznaczyc kryteria zdawalnosci i ja sobie tego nie wyobrazam.
do matury mi jeszcze trochę brakuje ale nie mam zamiaru pisac jej z religi
mam już to za bosa także nie będę głębiej w to wnikał, ale glosowałem oczywiście na NIE bo pomysł jest śmieszny...
Zaznaczyłem że jestem przeciw, ale to nie do końca prawda. Jestem przeciw obowiązkowej maturze z religii, ale gdyby była do wyboru to nic nie szkodzi. W tej chwili do wyboru są naprawdę dziwne przedmioty jak np. historia tańca, filozofia itp. Fajnie by było jakby osoby innego wyznania mogły zdawać maturę z wiedzy o swojej religii, albo żeby zmienić nazwę na religioznawstwo i wymagać wiedzy o wszystkich wielkich religiach. Dzięki religii na maturze Wydziały Teologiczne mogłyby uniknąć konieczności organizowania dodatkowych egzaminów wstępnych
Ja głosowałem na "tak" chociaż mam podobne zdanie jak pszczolex. Oczywiście jestem zdania, że religia powinna być w gronie przedmiotów dodatkowych, nie obowiązkowych... skoro są jakieś dziwaczne przedmioty typu wiedza o tańcu to religia też może być.
jak bedzie obowiazkowa to bede bez matury bo nie cierpie religii i nikt mnie nie zmusi ze sie bede do tego uczył
Religia nie powinna byc obowiazkowa , moze tylko byc dodatkowa.
obowizkowa dla kandydatów do seminarium :)
jak bedzie obowiazkowa to bede bez matury bo nie cierpie religii i nikt mnie nie zmusi ze sie bede do tego uczył
ha ha xD zgadazam sie w pelni, (etyka) wcale nie jest lepsza...
Czemu nie bardzo mądre posunięcie jestem na TAK
Dolmel mądre? Ciekawe dlaczego?
a dlaczego religia jest w szkołach ?!? takimi sprawami to powinni zajmować się rodzice.
zdecydowane NIE
vBulletin® v3.7.2, Copyright ©2000-2009, Jelsoft Enterprises Ltd.